Nieoczywisty dodatek do dań. Dżem z cebuli hitem na TikToku
Wszyscy znamy i kochamy owocowe przetwory takie, jak dżem truskawkowy czy powidła śliwkowe. Do mięs i serów idealnym dodatkiem jest również konfitura z żurawiny. Warto jednak czasem dla odmiany zastąpić ją czymś innym. Tutaj sprawdzi się dżem z cebuli.
Dżem z cebuli to nieoczywisty dodatek do dań, którym zaskoczysz swoich gości. Dodatkowo jest bardzo tani i wręcz banalnie prosty w przygotowaniu. Dżem z cebuli będzie świetnym dodatkiem do kanapek, tostów czy burgerów. Jego słodki smak dobrze skomponuje się również z mięsami oraz serami. Warto podać go także jako dodatek do potraw z grilla.
Dżem z cebuli – jak przygotować?
Przepisem na dżem z cebuli podzieliła się TikTokerka Martyna Wąsik.
Składniki:
- 400 g czerwonej cebuli
- 70 g cukru
- 120 ml wody
- 60 ml wina czerwonego słodkiego lub półsłodkiego
- 1 łyżka octu jabłkowego
Przygotowanie:
- Na suchą patelnię wysypać cukier i podgrzewać na średnim ogniu do czasu aż połowa zostanie skarmelizowana.
- Na patelnię dodać cebulę pokrojoną w piórka i dokładnie mieszać zbierając cukier.
- Smażyć przez około 25 minut do całkowitego odparowania.
- Do cebuli dodać wodę, wino oraz ocet.
- Odparowywać przez kolejne 10 minut.
Trwa ładowanie wpisu: tiktok
Po przygotowaniu dżemu z czerwonej cebuli można go przechowywać w lodówce przez kolejne dwa tygodnie najlepiej w słoiczku lub innym szklanym pojemniku.
Do dżemu z cebuli najlepiej wybrać właśnie tę czerwoną, ponieważ jest ona słodsza i mniej ostra od białej cebuli. Ponadto jest również zdrowsza od tradycyjnej cebuli, bo zawiera więcej związków przeciwutleniających. Dodatkowo działa antybakteryjnie, poprawia trawienie, obniża cholesterol, a nawet zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl