Trwa ładowanie...

Dżem dyniowy na trzy sposoby. Zrób zapas na zimę

Z dyni możemy przygotować nie tylko zupę, ciasto czy gulasz. Dyniowy miąższ doskonale nadaje się na przetwory. Dynia marynowana w occie będzie doskonałą przekąską lub dodatkiem do sałatek, a dyniowy dżem może z powodzeniem konkurować z owocowymi konfiturami. Oto trzy nasze propozycje na dżem z dyni. na pewno znajdziecie coś dla siebie.

Jak zrobić dżem z dyniJak zrobić dżem z dyniŹródło: 123RF
dt4w2mm
dt4w2mm

Dżem z dyni i jabłek

Składniki:

  • 0,5 kg miąższu dyni piżmowej lub prowansalskiej
  • 0,5 kg kwaskowatych jabłek
  • 100-150 g brązowego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 galaretka brzoskwiniowa

Przygotowanie:

  1. Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
  2. Dynię obierz, usuń nasiona, a miąższ pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka, zalej niewielką ilością wody i gotuj przez ok. 10 minut. Następnie odaj jabłka.
  3. Gotuj, cały czas mieszając, aż dynia i jabłka się rozpadną. Dodaj cukier i galaretką. W razie potrzeby dodaj tez jeszcze soku z cytryny. Wymieszaj dokładnie.
  4. Zdejmij z ognia. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików i odwróć do góry dnem.

Kopytka dyniowe

Dżem z dyni i pomarańczy z imbirem

Składniki:

  • 1 kg miąższu dyni
  • 300 g cukru
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 1,5-2 cm)

Przygotowanie:

  1. Dynię okrój w kostkę, przełóż do dużego garnka i zasyp cukrem. Odstaw na ok. 2 godziny, aż puści sok.
  2. Pomarańcze i cytryny obierz, usuń błonki i pokrój. dodaj do dyni.
  3. Dodaj cynamon. Imbir obierz i zetrzyj na tartce, również dodaj do garnka.
  4. Gotuj do czasu, aż część soku odparuje, a dynia się rozpadnie (możesz też delikatnie zblendować).
  5. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem.
dt4w2mm

Chutney dyniowy do mięs

Składniki:

  • 2,7 kg dyni (obrana, po usunięciu pestek, pokrojona w kostkę)
  • 3 pomarańcze
  • 2 cytryny
  • 500 g cukru light muscovado
  • 600 ml octu jabłkowego

Przygotowanie:

  1. Dynię włóż do miski i obficie posyp solą. Przykryj i zostaw na noc. Odcedź ją z soku, umyj w zimnej wodzie, a następnie odcedź ponownie, aby usunąć nadmiar wilgoci.
  2. Cytrusy obierz, podziel na cząstki i usuń z nich rdzenie. Wrzuć do garnka z wszystkimi pozostałymi składnikami.
  3. Gotuj do wrzenia na średnim ogniu, następnie zmniejsz ogień i pozostaw na wolnym ogniu bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu przez około 40 minut.
  4. Ostudź, a następnie przenieś do wysterylizowanego słoika i uszczelnij.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dt4w2mm
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dt4w2mm
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj