Dżem dyniowy na trzy sposoby. Zrób zapas na zimę

Z dyni możemy przygotować nie tylko zupę, ciasto czy gulasz. Dyniowy miąższ doskonale nadaje się na przetwory. Dynia marynowana w occie będzie doskonałą przekąską lub dodatkiem do sałatek, a dyniowy dżem może z powodzeniem konkurować z owocowymi konfiturami. Oto trzy nasze propozycje na dżem z dyni. na pewno znajdziecie coś dla siebie.

Dżem dyniowyJak zrobić dżem z dyni
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Dżem z dyni i jabłek

Składniki:

  • 0,5 kg miąższu dyni piżmowej lub prowansalskiej
  • 0,5 kg kwaskowatych jabłek
  • 100-150 g brązowego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 galaretka brzoskwiniowa

Przygotowanie:

  1. Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
  2. Dynię obierz, usuń nasiona, a miąższ pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka, zalej niewielką ilością wody i gotuj przez ok. 10 minut. Następnie odaj jabłka.
  3. Gotuj, cały czas mieszając, aż dynia i jabłka się rozpadną. Dodaj cukier i galaretką. W razie potrzeby dodaj tez jeszcze soku z cytryny. Wymieszaj dokładnie.
  4. Zdejmij z ognia. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików i odwróć do góry dnem.

Kopytka dyniowe

Dżem z dyni i pomarańczy z imbirem

Składniki:

  • 1 kg miąższu dyni
  • 300 g cukru
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 1,5-2 cm)

Przygotowanie:

  1. Dynię okrój w kostkę, przełóż do dużego garnka i zasyp cukrem. Odstaw na ok. 2 godziny, aż puści sok.
  2. Pomarańcze i cytryny obierz, usuń błonki i pokrój. dodaj do dyni.
  3. Dodaj cynamon. Imbir obierz i zetrzyj na tartce, również dodaj do garnka.
  4. Gotuj do czasu, aż część soku odparuje, a dynia się rozpadnie (możesz też delikatnie zblendować).
  5. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem.

Chutney dyniowy do mięs

Składniki:

  • 2,7 kg dyni (obrana, po usunięciu pestek, pokrojona w kostkę)
  • 3 pomarańcze
  • 2 cytryny
  • 500 g cukru light muscovado
  • 600 ml octu jabłkowego

Przygotowanie:

  1. Dynię włóż do miski i obficie posyp solą. Przykryj i zostaw na noc. Odcedź ją z soku, umyj w zimnej wodzie, a następnie odcedź ponownie, aby usunąć nadmiar wilgoci.
  2. Cytrusy obierz, podziel na cząstki i usuń z nich rdzenie. Wrzuć do garnka z wszystkimi pozostałymi składnikami.
  3. Gotuj do wrzenia na średnim ogniu, następnie zmniejsz ogień i pozostaw na wolnym ogniu bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu przez około 40 minut.
  4. Ostudź, a następnie przenieś do wysterylizowanego słoika i uszczelnij.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców