Dżem dyniowy na trzy sposoby. Zrób zapas na zimę

Z dyni możemy przygotować nie tylko zupę, ciasto czy gulasz. Dyniowy miąższ doskonale nadaje się na przetwory. Dynia marynowana w occie będzie doskonałą przekąską lub dodatkiem do sałatek, a dyniowy dżem może z powodzeniem konkurować z owocowymi konfiturami. Oto trzy nasze propozycje na dżem z dyni. na pewno znajdziecie coś dla siebie.

Dżem dyniowyJak zrobić dżem z dyni
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Dżem z dyni i jabłek

Składniki:

  • 0,5 kg miąższu dyni piżmowej lub prowansalskiej
  • 0,5 kg kwaskowatych jabłek
  • 100-150 g brązowego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 galaretka brzoskwiniowa

Przygotowanie:

  1. Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
  2. Dynię obierz, usuń nasiona, a miąższ pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka, zalej niewielką ilością wody i gotuj przez ok. 10 minut. Następnie odaj jabłka.
  3. Gotuj, cały czas mieszając, aż dynia i jabłka się rozpadną. Dodaj cukier i galaretką. W razie potrzeby dodaj tez jeszcze soku z cytryny. Wymieszaj dokładnie.
  4. Zdejmij z ognia. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików i odwróć do góry dnem.

Kopytka dyniowe

Dżem z dyni i pomarańczy z imbirem

Składniki:

  • 1 kg miąższu dyni
  • 300 g cukru
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 1,5-2 cm)

Przygotowanie:

  1. Dynię okrój w kostkę, przełóż do dużego garnka i zasyp cukrem. Odstaw na ok. 2 godziny, aż puści sok.
  2. Pomarańcze i cytryny obierz, usuń błonki i pokrój. dodaj do dyni.
  3. Dodaj cynamon. Imbir obierz i zetrzyj na tartce, również dodaj do garnka.
  4. Gotuj do czasu, aż część soku odparuje, a dynia się rozpadnie (możesz też delikatnie zblendować).
  5. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem.

Chutney dyniowy do mięs

Składniki:

  • 2,7 kg dyni (obrana, po usunięciu pestek, pokrojona w kostkę)
  • 3 pomarańcze
  • 2 cytryny
  • 500 g cukru light muscovado
  • 600 ml octu jabłkowego

Przygotowanie:

  1. Dynię włóż do miski i obficie posyp solą. Przykryj i zostaw na noc. Odcedź ją z soku, umyj w zimnej wodzie, a następnie odcedź ponownie, aby usunąć nadmiar wilgoci.
  2. Cytrusy obierz, podziel na cząstki i usuń z nich rdzenie. Wrzuć do garnka z wszystkimi pozostałymi składnikami.
  3. Gotuj do wrzenia na średnim ogniu, następnie zmniejsz ogień i pozostaw na wolnym ogniu bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu przez około 40 minut.
  4. Ostudź, a następnie przenieś do wysterylizowanego słoika i uszczelnij.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości