Dżem dyniowy na trzy sposoby. Zrób zapas na zimę
Z dyni możemy przygotować nie tylko zupę, ciasto czy gulasz. Dyniowy miąższ doskonale nadaje się na przetwory. Dynia marynowana w occie będzie doskonałą przekąską lub dodatkiem do sałatek, a dyniowy dżem może z powodzeniem konkurować z owocowymi konfiturami. Oto trzy nasze propozycje na dżem z dyni. na pewno znajdziecie coś dla siebie.
Dżem z dyni i jabłek
Składniki:
- 0,5 kg miąższu dyni piżmowej lub prowansalskiej
- 0,5 kg kwaskowatych jabłek
- 100-150 g brązowego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 galaretka brzoskwiniowa
Przygotowanie:
- Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
- Dynię obierz, usuń nasiona, a miąższ pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka, zalej niewielką ilością wody i gotuj przez ok. 10 minut. Następnie odaj jabłka.
- Gotuj, cały czas mieszając, aż dynia i jabłka się rozpadną. Dodaj cukier i galaretką. W razie potrzeby dodaj tez jeszcze soku z cytryny. Wymieszaj dokładnie.
- Zdejmij z ognia. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików i odwróć do góry dnem.
Kopytka dyniowe
Dżem z dyni i pomarańczy z imbirem
Składniki:
- 1 kg miąższu dyni
- 300 g cukru
- 2 pomarańcze
- 1 cytryna
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- kawałek świeżego imbiru (ok. 1,5-2 cm)
Przygotowanie:
- Dynię okrój w kostkę, przełóż do dużego garnka i zasyp cukrem. Odstaw na ok. 2 godziny, aż puści sok.
- Pomarańcze i cytryny obierz, usuń błonki i pokrój. dodaj do dyni.
- Dodaj cynamon. Imbir obierz i zetrzyj na tartce, również dodaj do garnka.
- Gotuj do czasu, aż część soku odparuje, a dynia się rozpadnie (możesz też delikatnie zblendować).
- Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem.
Chutney dyniowy do mięs
Składniki:
- 2,7 kg dyni (obrana, po usunięciu pestek, pokrojona w kostkę)
- 3 pomarańcze
- 2 cytryny
- 500 g cukru light muscovado
- 600 ml octu jabłkowego
Przygotowanie:
- Dynię włóż do miski i obficie posyp solą. Przykryj i zostaw na noc. Odcedź ją z soku, umyj w zimnej wodzie, a następnie odcedź ponownie, aby usunąć nadmiar wilgoci.
- Cytrusy obierz, podziel na cząstki i usuń z nich rdzenie. Wrzuć do garnka z wszystkimi pozostałymi składnikami.
- Gotuj do wrzenia na średnim ogniu, następnie zmniejsz ogień i pozostaw na wolnym ogniu bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu przez około 40 minut.
- Ostudź, a następnie przenieś do wysterylizowanego słoika i uszczelnij.