Dyniowe curry z mlekiem kokosowym i krewetkami
Kiedy temperatura na zewnątrz spada, chętniej sięgamy po rozgrzewające, aromatyczne dania. Zawiesiste zupy, gulasze, sycące potrawki będą gościć w naszych kuchniach przez najbliższe miesiące. Świetnie sprawdzi się również aromatyczne curry z dynią i krewetkami.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Dynię obierz i pokrój w dużą kostkę. Podsmaż ją w rondlu do momentu, gdy zmięknie, po czym dopraw pieprzem i odrobiną soli.
- Posiekaj czosnek i zetrzyj imbir, następnie dodaj je do dyni i smaż jeszcze przez 4 minuty. Wlej mleko kokosowe i koncentrat bulionu.
- Dodaj również curry w ilości zależnej od preferowanej pikantności. Całość gotuj przez 10 minut, a następnie zmiksuj.
- Do gotującego sosu dodaj kostki dyni oraz podsmażone krewetki. Gotowe danie podawaj z posiekanym szczypiorkiem, doprawione do smaku sokiem z cytryny.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl