Dynia pieczona z mięsnym farszem. Pomysł na jesienny obiad

Dynia nadziewana mięsem to sycące i efektywne danie, które możecie przygotować na obiad lub kolację. Nie wiesz jak ją przygotować? Koniecznie wypróbuj przepis.

Dynia pieczona z mięsnym farszem. Pomysł na jesienny obiadDynia pieczona z mięsnym farszem. Pomysł na jesienny obiad
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 nieduża dynia
  • 50 dkg mielonego mięsa
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego lub oliwy z oliwek
  • szczypta mielonego imbiru
  • sól, pieprz

Przepis

  • Dynię umyć, osuszyć. Ściąć jej wierzchołek. Za pomocą łyżki usunąć ze środka włókninę i pestki nasienne.
  • Mielone mięso wymieszać z mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce wody, sosem sojowym, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulką, olejem sezamowym i jajkami, przyprawić do smaku, dokładnie wymieszać.
  • Wnętrze dyni napełnić farszem, przykryć ściętym wierzchołkiem i upiec w temperaturze około 190 stopni C lub włożyć do garnka, podlać wodą i gotować pod przykryciem.
  • Podawać pokrojoną w plastry, ćwiartki itp.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja