Dodatki E – których się nie trzeba bać

Trudno znaleźć dziś w sklepie produkt, który w składzie nie ma dodatków poprawiających smak, zapach, kolor czy przedłużających przydatność do spożycia. Wiele z nich bywa obwinianych o wywoływanie rozmaitych dolegliwości, a nawet zwiększanie ryzyka nowotworów. Jakich natomiast nie musimy się obawiać?

Zakupy w supermarkecie Zakupy w supermarkecie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KGD

E100 (kurkumina)

Nadaje pięknego, żółtego koloru przyprawom (np. curry), jogurtom, serom, herbatnikom, paluszkom rybnym czy musztardzie. Kurkumina to związek otrzymywany w wyniku ekstrakcji kłączy ostryżu długiego, bardziej znanego jako kurkuma. Liczne badania naukowe wykazały, że – oprócz walorów smakowych i barwiących – posiada też właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Kurkumina może również chronić przed poważnymi schorzeniami neurodegeneracyjnymi, np. chorobą Alzheimera czy Parkinsona.

E101 (ryboflawina)

To nic innego, jak witamina B2, która odgrywa ważną rolę w naszym organizmie, m.in. uczestniczy w metabolizmie serotoniny i dopaminy, czyli neuroprzekaźników odpowiedzialnych za dobre samopoczucie. W przyrodzie występuje w wielu warzywach, choćby korzeniu marchwi i buraka. Jej syntetyczna wersja, otrzymywana np. z drożdży, jest popularnym barwnikiem nadającym żółtego koloru przetworom owocowym, lodom, płatkom śniadaniowym czy masłu orzechowemu.

Jak myć nowalijki?

E140 (chlorofil)

Zielony barwnik pozyskiwany w procesie ekstrakcji z lucerny, pokrzywy czy szpinaku. Nie tylko dodaje koloru przetworom warzywnym, napojom i słodyczom, ale może mieć też korzystny wpływ na nasze zdrowie. Chlorofil wykazuje silne działanie oczyszczające, eliminując niepotrzebne produkty przemiany materii, szkodliwe toksyny, metale ciężkie, pozostałości po zażywanych lekach, a także neutralizując wolne rodniki, które przyspieszają procesy starzenia organizmu i sprzyjają rozwojowi chorób układu krążenia czy nowotworów.

E160 (karoteny)

Ich dodatek sprawia, że margaryny, sery, majonezy, makarony, zupy w proszku czy budynie nabierają atrakcyjnego żółto-pomarańczowego koloru. W naturze karoteny występują w wielu warzywach i owocach, do celów przemysłowych pozyskuje się je przede wszystkim z marchewki. Wykazują silne działanie antyoksydacyjne, wzmacniają układ odpornościowy i korzystnie wpływają na wzrok.

E 300 (kwas askorbinowy)

Syntetyczna forma witaminy C, czyli wielkiego sprzymierzeńca naszego organizmu, wzmacniającego jego odporność i neutralizującego szkodliwą aktywność wolnych rodników. Kwas askorbinowy otrzymywany jest zwykle w wyniku hydrolizy skrobi, np. kukurydzianej. Pełni rolę przeciwutleniacza i stabilizatora w zapakowanym mielonym mięsie, pieczywie, wyrobach cukierniczych, przetworach owocowych czy mrożonych warzywach. Wzbogaca w witaminę C produkty dietetyczne i odżywki dla dzieci.

E 306 (tokoferole)

Jeden z najbezpieczniejszych dodatków do żywności, otrzymywany zwykle w wyniku destylację parowej jadalnych części roślin oleistych (nasion soi i kukurydzy, zarodków pszenicy). Stanowi skoncentrowaną formę witaminy E, czyli silnego przeciwutleniacza korzystnie wpływającego na stan skóry, układ krążenia, wzrok czy koncentrację. Funkcję przeciwutleniacza pełni również w żywności – E 306 znajdziemy w ciastkach, serkach do smarowania pieczywa, olejach, przetworach mlecznych i mięsnych (np. parówkach).

E 322 (lecytyna)

Popularny przeciwutleniacz i emulgator pozyskiwany z oleju sojowego, rzepakowego lub słonecznikowego. Znakomicie wiąże składniki produktów, a także przedłuża okres ich przydatności do spożycia. Lecytynę znajdziemy w majonezach, margarynach, serach, mleku w proszku czy rozmaitych wyrobach czekoladowych. Nie stanowi zagrożenia dla naszego zdrowia.

E 440 (pektyny)

Dzięki nim dżemy czy galaretki mają idealną konsystencję, pektyny pełnią też rolę zagęszczacza w margarynach, majonezach i sosach sałatkowych oraz substytutu tłuszczu w produktach cukierniczych czy lodach. Na skalę przemysłową otrzymuje się je w wyniku ekstrakcji wytłoków jabłkowych lub cytrusowych. Wykazują pozytywny wpływ na nasz organizm: obniżają poziom cukru oraz "złego" cholesterolu LDL, a także pomagają w usuwaniu szkodliwych toksyn i metali ciężkich, w tym ołowiu, rtęci i kadmu.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości