5 prostych i pysznych dań z ziemniaka. Tani pomysł na codzienne obiady

Ziemniak to podstawa polskiej kuchni. Przepisów na danie z tego warzywa jest nieskończona ilość. Wszyscy jemy ziemniaki gotowane, smażone, w postaci frytek, kulek, zapiekane lub duszone. Jeśli mamy w domu ziemniaki, przygotowanie obiadu jest dziecinnie proste i, w dodatku, tanie. Oto pięć naszych propozycji na proste obiady z ziemniakami w roli głównej.

Faszerowane ziemniaczki z piekarnikaFaszerowane ziemniaczki z piekarnika
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Krokiety z ziemniaków

Ziemniaki często wykorzystujemy robienia różnego rodzaju klusek. Możemy z nich również zrobić krokiety – znakomite danie obiadowe. Potrzebujemy: kilka ugotowanych wcześniej ziemniaków, dwa jajka, koperek, bułkę tartą, olej, sól i pieprz. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy jajka, posiekany koperek i przyprawy. Masę dokładnie mieszamy i zostawiamy na pół godziny. Formujemy małe krokiety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju, aż będą rumiane.

Pieczone ziemniaki z tuńczykiem

Pieczone w całości ziemniaki, podane z nadzieniem i surówką to pełnowartościowe danie obiadowe. Możemy na przykład zrobić farsz z tuńczyka. Potrzebujemy: kilka dużych ziemniaków, puszkę tuńczyka, małą puszkę groszku, cebulę, oregano, sól i pieprz. Ziemniaki owijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C przez godzinę. Odcinamy wierzch i wydrążamy środek. W misce łączymy posiekaną drobno cebulę, posiekane środek ziemniaka, tuńczyka, groszek i przyprawy. Wkładamy farsz do ziemniaków i podajemy.

Ziemniaki zapiekane z oliwkami

Zapiekanki z ziemniaków to kolejny pomysł na pyszny i tani obiad. Potrzebne nam będą: ugotowane i pokrojone na plastry małe ziemniaki, szklanka wypestkowanych czarnych oliwek, czosnek, oliwa, suszone oregano, mielona papryka, sól i pieprz. Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy oliwki, wyciśnięty czosnek i przyprawy, skrapiamy wszystko oliwą i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

Sałatka z ziemniaków

Sałatki ziemniaczane to dobry pomysł na samodzielne, smaczne danie, szczególnie, jeśli mamy mało czasu na przygotowanie obiadu. Składniki: kilka ugotowanych w mundurkach ziemniaków, kilka ogórków kiszonych, cebula, rukola, olej i oliwa, suszony tymianek, suszony koperek, pieprz, sól, sok z cytryny, majonez. Ziemniaki gotujemy i studzimy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Ogórki kroimy na plasterki, cebulę siekamy. Do miski przekładamy ziemniaki, ogórki, cebulę i rukolę. W misce łączymy ze sobą majonez, zioła, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Sosem zalewamy warzywa, mieszamy i podajemy.

Placki ziemniaczane

No i na koniec jedno z najbardziej ulubionych dań z ziemniaków, czyli placki. Aby były chrupiące, a jednocześnie delikatne, musimy trzymać się ściśle przepisu. Składniki: kilka ziemniaków, jajko, łyżka mąki, sól i pieprz. Ziemniaki ścieramy na drobnej tarce, dodajemy mąkę i wbijamy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, gdy będzie gorący wkładamy na niego masę ziemniaczaną i smażymy dwie-trzy minuty z każdej strony. Rumiane placki wyjmujemy na ręczniki kuchenne i podajemy z ulubionym sosem, śmietaną lub cukrem.

Ziemniaki hasselback. Pyszny sposób na niecodzienne danie

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki