5 prostych i pysznych dań z ziemniaka. Tani pomysł na codzienne obiady
Ziemniak to podstawa polskiej kuchni. Przepisów na danie z tego warzywa jest nieskończona ilość. Wszyscy jemy ziemniaki gotowane, smażone, w postaci frytek, kulek, zapiekane lub duszone. Jeśli mamy w domu ziemniaki, przygotowanie obiadu jest dziecinnie proste i, w dodatku, tanie. Oto pięć naszych propozycji na proste obiady z ziemniakami w roli głównej.
Krokiety z ziemniaków
Ziemniaki często wykorzystujemy robienia różnego rodzaju klusek. Możemy z nich również zrobić krokiety – znakomite danie obiadowe. Potrzebujemy: kilka ugotowanych wcześniej ziemniaków, dwa jajka, koperek, bułkę tartą, olej, sól i pieprz. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy jajka, posiekany koperek i przyprawy. Masę dokładnie mieszamy i zostawiamy na pół godziny. Formujemy małe krokiety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju, aż będą rumiane.
Pieczone ziemniaki z tuńczykiem
Pieczone w całości ziemniaki, podane z nadzieniem i surówką to pełnowartościowe danie obiadowe. Możemy na przykład zrobić farsz z tuńczyka. Potrzebujemy: kilka dużych ziemniaków, puszkę tuńczyka, małą puszkę groszku, cebulę, oregano, sól i pieprz. Ziemniaki owijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C przez godzinę. Odcinamy wierzch i wydrążamy środek. W misce łączymy posiekaną drobno cebulę, posiekane środek ziemniaka, tuńczyka, groszek i przyprawy. Wkładamy farsz do ziemniaków i podajemy.
Ziemniaki zapiekane z oliwkami
Zapiekanki z ziemniaków to kolejny pomysł na pyszny i tani obiad. Potrzebne nam będą: ugotowane i pokrojone na plastry małe ziemniaki, szklanka wypestkowanych czarnych oliwek, czosnek, oliwa, suszone oregano, mielona papryka, sól i pieprz. Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy oliwki, wyciśnięty czosnek i przyprawy, skrapiamy wszystko oliwą i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.
Sałatka z ziemniaków
Sałatki ziemniaczane to dobry pomysł na samodzielne, smaczne danie, szczególnie, jeśli mamy mało czasu na przygotowanie obiadu. Składniki: kilka ugotowanych w mundurkach ziemniaków, kilka ogórków kiszonych, cebula, rukola, olej i oliwa, suszony tymianek, suszony koperek, pieprz, sól, sok z cytryny, majonez. Ziemniaki gotujemy i studzimy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Ogórki kroimy na plasterki, cebulę siekamy. Do miski przekładamy ziemniaki, ogórki, cebulę i rukolę. W misce łączymy ze sobą majonez, zioła, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Sosem zalewamy warzywa, mieszamy i podajemy.
Placki ziemniaczane
No i na koniec jedno z najbardziej ulubionych dań z ziemniaków, czyli placki. Aby były chrupiące, a jednocześnie delikatne, musimy trzymać się ściśle przepisu. Składniki: kilka ziemniaków, jajko, łyżka mąki, sól i pieprz. Ziemniaki ścieramy na drobnej tarce, dodajemy mąkę i wbijamy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, gdy będzie gorący wkładamy na niego masę ziemniaczaną i smażymy dwie-trzy minuty z każdej strony. Rumiane placki wyjmujemy na ręczniki kuchenne i podajemy z ulubionym sosem, śmietaną lub cukrem.