Do masy serowej dodaj śliwki i posyp kruszonką. Domowy sernik znika z talerzy do ostatniego okruszka
Przygotuj przepyszny sernik w jesiennym wydaniu. Kremową masę połącz ze słodkimi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Koniecznie dodaj też cynamon, bez którego nie mogą obejść się jesienne wypieki. Lista składników na domowe ciasto czeka poniżej. Nie zapomnij obejrzeć naszego wideo. Znajdziesz tam dokładką instrukcję, jak wyczarować w kuchni sernik, który smakuje jak z najlepszej restauracji.
Składniki na spód:
- 1,5 szkl. mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 jajka,
- 1/2 szkl. cukru,
- 100 ml oleju roślinnego.
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego,
- 6 białek,
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 szkl. cukru.
Śliwki:
- 3 łyżki kisielu malinowego,
- 300 g śliwek,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 150 g masła.
O tym warto pamiętać:
- Kluczem do sukcesu idealnego spodu jest ucieranie jajek z cukrem, aż masa stanie się jasna i puszysta.
- Pozostałe składniki dodaj pod sam koniec. Unikaj długiego łączenia składników, aby nie uszkodzić struktury ubitej masy.
- Do przygotowania warstwy serowej użyj samych białek. Dzięki temu zabiegowi będzie lekka i puszysta jak chmurka.
- Umyte śliwki przekrój na pół i usuń pestki. Następnie połącz je z cynamonem i kisielem. Ostatni dodatek jest bardzo ważny. To właśnie on skutecznie wchłonie sok z owoców. Tym samym nie musisz obawiać się, że twoja masa serowa lub kruszonka będą rozmiękczone.
- Na dnie blachy rozprowadź ciasto, które będzie stanowiło spód sernika. Następnie rozlej w formie masę serową. Na wierzchu ułóż śliwki i posyp je kruszonką.
- Tak przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika na godzinę.
- Ciasto upiekliśmy w formie o wymiarach 28 x 18 cm.