Jajka sadzone jeszcze lepsze dzięki 1 składnikowi. Oceniam trik z internetu, czy ma prawo zadziałać

Podobno ten dodatek do sadzonych to absolutny game changer. W internecie na różnych portalach i w mediach społecznościowych pojawił się przepis na jajka z koncentratem. Postanowiłam sprawdzić, czy rzeczywiście będą smakować lepiej, a od spodu utworzy się przyjemna skorupka.

Sprawdziłam trik na jajka sadzone z internetuSprawdziłam trik na jajka sadzone z internetu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Koncentrat pomidorowy to dodatek, który często zostaje w lodówce po przygotowaniu innych potraw. Wykorzystanie go do smażenia jajek jest więc pomysłem zgodnym z ideą zero waste. Dużą zaletą jest też szybkość przygotowania. W odróżnieniu od szakszuki, która wymaga dłuższego duszenia pomidorów z cebulką i przyprawami, jajka na koncentracie są gotowe w niecałe 5 minut. Sprawdziłam, jak smakują takie sadzone.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Keto gniazdka z cukinii to pyszny przepis na śniadanie. Pyszna odmiana od zwykłych kanapek

Przepis na jajka sadzone z koncentratem podbija internet

Według założeń wystarczy rozgrzać patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Na tłuszcz nakładasz 1 łyżeczkę koncentratu pod każde jajko i smażysz przez chwilę, aż przyciemnieje. Wtedy wbijasz jajko bezpośrednio na koncentrat. Posypujesz solą i pieprzem, przykrywasz pokrywką i smażysz do takiego stopnia ścięcia białka i żółtka, jaki najbardziej lubisz.

Sprawdziłam, jak się smaży takie jajka

Tak się złożyło, że akurat i u mnie w lodówce znalazło się trochę koncentratu pomidorowego, ale nie poprzestałam na tym. Postanowiłam sprawdzić również wersję z sosem barbecue, bo jednak sam koncentrat pomidorowy wydawał mi się dość mdłym dodatkiem.

Rozgrzałam patelnię z łyżką oleju i podsmażyłam po łyżce jednego i drugiego dodatku. Po chwili sosy zaczęły bulgotać na patelni. Pozwoliłam im trochę zgęstnieć, po czym wbiłam na nie jajka. W tym momencie coś nie zadziałało tak, jak powinno, bo jajka zaczęły się zsuwać z koncentratu. Może to kwestia ilości, a może patelni, więc idźmy dalej.

Jajka posypałam szczyptą soli i przykryłam pokrywką. Smażyłam do momentu, w którym ścięły się białka, a żółtka pozostały jeszcze płynne. Ostrożnie przełożyłam jajka na talerz. Niestety część sosu i koncentratu pozostała na patelni.

  • Najpierw podsmażyłam koncentrat i sos barbecue na oleju
  • Wbiłam jajka na podgrzane sosy
  • Gotowe jajka sadzone przełożyłam na talerz
[1/3] Najpierw podsmażyłam koncentrat i sos barbecue na oleju Źródło zdjęć: Pyszności |

Jak smakuje takie połączenie?

Moim zdaniem same jajka z koncentratem to zdecydowanie za mało. W opcji minimum trzeba dodać jakieś przyprawy – na pewno sól, pieprz, mieloną paprykę, można dorzucić także odrobinę kuminu, który przywoła smak prawdziwej szakszuki. Jajko z sosem barbecue wyszło zdecydowanie lepsze ze względu na większy dodatek przypraw.

Niestety na moich jajkach nie utworzyła się chrupiąca skorupka. Myślę, że do takiego efektu potrzebna jest o wiele większa ilość tłuszczu. Czy jajka z koncentratem to dobry pomysł? Jeśli masz niewiele czasu i resztkę przecieru w lodówce, można spróbować, ale zanim wrzucisz łyżkę sosu na patelnię, pamiętaj o dodaniu przypraw.

Poprawiony przepis na jajka z koncentratem pomidorowym

Do takich jajek sprawdzi się nie tylko domowy przecier pomidorowy, ale także śliwkowy sos barbecue.

Składniki:

  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 2 jajka,
  • przyprawy: sól, pieprz, mielona słodka papryka, mielona ostra papryka, kumin,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej patelnię z olejem – tłuszcz powinien przykryć całą powierzchnię patelni na grubość ok. 0,5 cm.
  2. W miseczce wymieszaj koncentrat z przyprawami.
  3. Na rozgrzany olej nałóż po łyżeczce koncentratu i lekko rozsmaruj tak, aby utworzyć miejsce na jajko – warto zrobić taki mały rant z koncentratu, aby białko nie rozpłynęło się na patelni.
  4. Podsmaż przez 1–2 minuty, a następnie w środek plam koncentratu wbij po jednym jajku.
  5. Posyp solą i pieprzem (jeśli lubisz), przykryj pokrywką i smaż do tego momentu, który najbardziej lubisz.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał