Jajka sadzone jeszcze lepsze dzięki 1 składnikowi. Oceniam trik z internetu, czy ma prawo zadziałać
Podobno ten dodatek do sadzonych to absolutny game changer. W internecie na różnych portalach i w mediach społecznościowych pojawił się przepis na jajka z koncentratem. Postanowiłam sprawdzić, czy rzeczywiście będą smakować lepiej, a od spodu utworzy się przyjemna skorupka.
Koncentrat pomidorowy to dodatek, który często zostaje w lodówce po przygotowaniu innych potraw. Wykorzystanie go do smażenia jajek jest więc pomysłem zgodnym z ideą zero waste. Dużą zaletą jest też szybkość przygotowania. W odróżnieniu od szakszuki, która wymaga dłuższego duszenia pomidorów z cebulką i przyprawami, jajka na koncentracie są gotowe w niecałe 5 minut. Sprawdziłam, jak smakują takie sadzone.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Keto gniazdka z cukinii to pyszny przepis na śniadanie. Pyszna odmiana od zwykłych kanapek
Przepis na jajka sadzone z koncentratem podbija internet
Według założeń wystarczy rozgrzać patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Na tłuszcz nakładasz 1 łyżeczkę koncentratu pod każde jajko i smażysz przez chwilę, aż przyciemnieje. Wtedy wbijasz jajko bezpośrednio na koncentrat. Posypujesz solą i pieprzem, przykrywasz pokrywką i smażysz do takiego stopnia ścięcia białka i żółtka, jaki najbardziej lubisz.
Sprawdziłam, jak się smaży takie jajka
Tak się złożyło, że akurat i u mnie w lodówce znalazło się trochę koncentratu pomidorowego, ale nie poprzestałam na tym. Postanowiłam sprawdzić również wersję z sosem barbecue, bo jednak sam koncentrat pomidorowy wydawał mi się dość mdłym dodatkiem.
Rozgrzałam patelnię z łyżką oleju i podsmażyłam po łyżce jednego i drugiego dodatku. Po chwili sosy zaczęły bulgotać na patelni. Pozwoliłam im trochę zgęstnieć, po czym wbiłam na nie jajka. W tym momencie coś nie zadziałało tak, jak powinno, bo jajka zaczęły się zsuwać z koncentratu. Może to kwestia ilości, a może patelni, więc idźmy dalej.
Jajka posypałam szczyptą soli i przykryłam pokrywką. Smażyłam do momentu, w którym ścięły się białka, a żółtka pozostały jeszcze płynne. Ostrożnie przełożyłam jajka na talerz. Niestety część sosu i koncentratu pozostała na patelni.
Jak smakuje takie połączenie?
Moim zdaniem same jajka z koncentratem to zdecydowanie za mało. W opcji minimum trzeba dodać jakieś przyprawy – na pewno sól, pieprz, mieloną paprykę, można dorzucić także odrobinę kuminu, który przywoła smak prawdziwej szakszuki. Jajko z sosem barbecue wyszło zdecydowanie lepsze ze względu na większy dodatek przypraw.
Niestety na moich jajkach nie utworzyła się chrupiąca skorupka. Myślę, że do takiego efektu potrzebna jest o wiele większa ilość tłuszczu. Czy jajka z koncentratem to dobry pomysł? Jeśli masz niewiele czasu i resztkę przecieru w lodówce, można spróbować, ale zanim wrzucisz łyżkę sosu na patelnię, pamiętaj o dodaniu przypraw.
Poprawiony przepis na jajka z koncentratem pomidorowym
Do takich jajek sprawdzi się nie tylko domowy przecier pomidorowy, ale także śliwkowy sos barbecue.
Składniki:
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 2 jajka,
- przyprawy: sól, pieprz, mielona słodka papryka, mielona ostra papryka, kumin,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej patelnię z olejem – tłuszcz powinien przykryć całą powierzchnię patelni na grubość ok. 0,5 cm.
- W miseczce wymieszaj koncentrat z przyprawami.
- Na rozgrzany olej nałóż po łyżeczce koncentratu i lekko rozsmaruj tak, aby utworzyć miejsce na jajko – warto zrobić taki mały rant z koncentratu, aby białko nie rozpłynęło się na patelni.
- Podsmaż przez 1–2 minuty, a następnie w środek plam koncentratu wbij po jednym jajku.
- Posyp solą i pieprzem (jeśli lubisz), przykryj pokrywką i smaż do tego momentu, który najbardziej lubisz.