Dietetycy: W święta nie trzeba rezygnować z kulinarnych przyjemności
Święta Bożego Narodzenia to czas tradycji, również tych kulinarnych. Dietetycy podkreślają, że rodzinne przepisy można delikatnie modyfikować z korzyścią dla zdrowia i bez różnicy dla smaku. Świątecznych słodkości można też bez obaw próbować, nie zapominając przy tym o zasadach zdrowego odżywiania.
Święta Bożego Narodzenia To czas t… Rozwiń
Transkrypcja:
Święta Bożego Narodzenia
To czas tradycji
Również tradycji
Kulinarnych
Również tradycji wypiekowy jest oczywiście w kanonie każdej rodziny
Grupa produktów
Słodkich przekąsek które zawsze muszą się
Pojawić na świątecznym
Festool
Te które przede wszystkim
Królują to są pierniki to są makowce
To są serniki to najczęściej po
Spotykane potrawy słodkie na naszym stole
Pamiętajmy że oprócz
Tradycji
Wszystkie te produkty zawierają składniki
Które mają również symboliczne
Przykład Mac
Tak ma być
Z dobrodziejstwem
Słodkie przekąski ogólnie mają
Przenosić słodyczy i radości w życiu
Korzenne przyprawy co jest
Stosowane są w piernikach mają zabezpieczyć nasze zdrowie na nas
Na pewno powinniśmy
Smakować tych słodkich
Przepisy które pojawiają się na
Stole ale to co zawsze
Powtarzam 3
Kawałek Mako
Owce zawsze
Często trudno jest
Wbrew tradycji zastosować nowe rozwiązania jeżeli chodzi o przygotowanie świątecznych potraw
Natomiast możemy je delikatnie modyfikować tak żeby nikt nie rozpoznał tej mody
Ubikacji
Na przykład możemy dodawać mniejszą ilość tłuszczu
Do ciasta drożdżowego możemy dodawać większą ilość aromatycznych przypraw do pierników
Które usprawniają trawienie i zapobiegają odkładaniu się
Przykład niechcianego tłuszczyku
Takie funkcje spełnia go
Chociażby cynamon czy gałka
Muszkatołowa
Możemy również zastępować w ciastach śmietanę
Delikatny jogurtami
Czy śmietanę o mniejszej kaloryczność
Na pewno ciasto będzie smakować tak samo
A jednocześnie do
W ten sposób
Mniejsza ilość
Kalorii wiele osób mocno deprecjonuje cukier uważając nawet tak paradoksalnie że jest to biała śmierć
Natomiast cukier Jest to substancja która nas
Naturalnie występuje w żywności
I nasz organizm potrzebuje cukru
W prostych do prawidłowego funkcjonowania
Cukier prosty przede
Glukoza jest nie
Niezbędna do prawidłowej pracy mózgu
Oraz mieli
Nawet piramidzie zdrowego odżywiania znajdziemy słodkie przekąski
Który doskonale mogą się w
Wpisywać zdrowy prawidłowo
Zbilansowany
Jodła
Pamiętajmy że większość cukrów
Prostych tak jak są
Miałam pochodzi naturalnie z
A skoro ją spożywamy na p
Postać miodu
Cukru suszonych owoców
Naturalne sposoby
Posąg dostarczamy sobie ten cukier ważne jest aby
Aby zachować osoby
Żebyście umiera
I spożywać ten sok
Cukier w odpowiednie
Ilościach i w odpowiednim
Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje
Aby maksymalnie 10% energii jaką
Spożywamy w ciągu
Stanowiły cukry proste
10% z około 2000 kilokalorii to jest 200 kilokalorii spożycie dziennie około 200
Cukier kalorii pochodzących
Z cukrów prostych czyli około 50
Zaspokaja nasze dzienne potrzeby żywieniowe
Chociażby na pracę mózgu
Pamiętajmy że cukier ten możemy rozłożyć na kilka mniejszych
Porcje na p
Przykład schodząc herbatę możemy spożyć
W postaci jednorazowej na przykład
Postacie podwieczorku
Ale pamiętajmy również że to całego bilansu cukrowego wliczane są również cukry