Czereśnie z mięsem - oryginalne i pyszne połączenie

Czereśnie mogą dobrze komponować się z mięsem. Wątróbka z czereśniami? Dlaczego nie! W kuchni "Dzień Dobry TVN" Karina Zuchora przygotowała również pierś z gęsi w czereśniach oraz tradycyjny deser panna cotta ze smażonymi czereśniami.

Czereśnie mogą dobrze komponować się z mięsem. Wątróbka z czereśniami? Dlaczego nie! W kuchni "Dzień Dobry TVN" Karina Zuchora przygotowała również pierś z gęsi w czereśniach.

Wątróbka z czereśniami

Składniki: 200 g wątróbki drobiowej, 200 g czereśni, 1 średnia cebula czerwona, 40 g masła, szałwia, olej do smażenia, pieprz i sól.
Przygotowanie: na maśle podsmażyć cebulę, odłożyć na talerz. Ponownie rozgrzać patelnię z tłuszczem. Wrzucić na nią oczyszczoną i wysuszoną wątróbkę. Dodać wypestkowane i przekrojone na pół czereśnie. Do usmażonej cebuli dodać kilka listków szałwii.

Pierś gęsi w czereśniach

Składniki: ok. 600 g piersi gęsi ze skórą, 400 g czereśni, 2 średnie kapusty chińskie pak-choi, 1 mała cebula, kasza pęczak, 30 ml śmietany kremówki, czerwone wino np. merlot, 3 ząbki czosnku, 30 g masła, tymianek, 30 ml miodu, pieprz, sól.
Przygotowanie: pierś gęsi oczyścić i naciąć skórę tak, aby nie uszkodzić mięsa. Wstawić kaszę zgodnie z instrukcją i gotować do momentu aż będzie sprężysta. Pierś smażyć zaczynając od strony skóry. Ok. 8 minut od strony skóry i ok. 2 minut od strony mięsa. Przygotować sos. Podsmażyć cebulę, a gdy będzie już złota zalać ją winem. Wrzucić wypestkowane, przekrojone na pół czereśnie. Zaciągnąć zimnym masłem, dodać sól i pieprz do smaku. Na patelni podsmażyć 1 centymetrowe plastry pak-choi z odrobiną czosnku. Łączyć go z ugotowaną kaszą pęczak, dodać śmietanę. Całość podsmażyć na patelni. Gotowy pęczak ułożyć na talerzu, na nim usmażoną pierś z gęsi i czereśniowy sos.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu