Czereśnie z mięsem - oryginalne i pyszne połączenie

Czereśnie mogą dobrze komponować się z mięsem. Wątróbka z czereśniami? Dlaczego nie! W kuchni "Dzień Dobry TVN" Karina Zuchora przygotowała również pierś z gęsi w czereśniach oraz tradycyjny deser panna cotta ze smażonymi czereśniami.

Czereśnie mogą dobrze komponować się z mięsem. Wątróbka z czereśniami? Dlaczego nie! W kuchni "Dzień Dobry TVN" Karina Zuchora przygotowała również pierś z gęsi w czereśniach.

Wątróbka z czereśniami

Składniki: 200 g wątróbki drobiowej, 200 g czereśni, 1 średnia cebula czerwona, 40 g masła, szałwia, olej do smażenia, pieprz i sól.
Przygotowanie: na maśle podsmażyć cebulę, odłożyć na talerz. Ponownie rozgrzać patelnię z tłuszczem. Wrzucić na nią oczyszczoną i wysuszoną wątróbkę. Dodać wypestkowane i przekrojone na pół czereśnie. Do usmażonej cebuli dodać kilka listków szałwii.

Pierś gęsi w czereśniach

Składniki: ok. 600 g piersi gęsi ze skórą, 400 g czereśni, 2 średnie kapusty chińskie pak-choi, 1 mała cebula, kasza pęczak, 30 ml śmietany kremówki, czerwone wino np. merlot, 3 ząbki czosnku, 30 g masła, tymianek, 30 ml miodu, pieprz, sól.
Przygotowanie: pierś gęsi oczyścić i naciąć skórę tak, aby nie uszkodzić mięsa. Wstawić kaszę zgodnie z instrukcją i gotować do momentu aż będzie sprężysta. Pierś smażyć zaczynając od strony skóry. Ok. 8 minut od strony skóry i ok. 2 minut od strony mięsa. Przygotować sos. Podsmażyć cebulę, a gdy będzie już złota zalać ją winem. Wrzucić wypestkowane, przekrojone na pół czereśnie. Zaciągnąć zimnym masłem, dodać sól i pieprz do smaku. Na patelni podsmażyć 1 centymetrowe plastry pak-choi z odrobiną czosnku. Łączyć go z ugotowaną kaszą pęczak, dodać śmietanę. Całość podsmażyć na patelni. Gotowy pęczak ułożyć na talerzu, na nim usmażoną pierś z gęsi i czereśniowy sos.

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy