Trwa ładowanie...
d442b2t
Curry batatowe z kurczaka i jaglanka z orzechami włoskimi

Curry batatowe z kurczaka i jaglanka z orzechami włoskimi

Jednym z najważniejszych elementów treningu biegowego jest prawidłowe odżywianie. Autorka książki "Przepis na bieganie" Małgorzata Majewska wyjaśniła w kuchni "Dzień Dobry TVN", co należy jeść przed i po bieganiu. otowała też energetyczny napój - kawę gotowaną z przyprawami, który jest idealny na przebudzenie.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
d442b2t

Jednym z najważniejszych elementów treningu biegowego jest prawidłowe odżywianie. Autorka książki "Przepis na bieganie" Małgorzata Majewska wyjaśniła w kuchni "Dzień Dobry TVN", co należy jeść przed i po bieganiu.

- Przed treningiem powinniśmy jeść produkty wysoko węglowodanowe. Natomiast po bieganiu dobrze zjeść produkty wysokobiałkowe, które pozwalają na regenerację - tłumaczy Majewska.

d442b2t

Na jej stole pojawiła się jaglanka z orzechami włoskimi i mascarpone, curry batatowe z kurczakiem. Biegaczka przygotowała też energetyczny napój - kawę gotowaną z przyprawami. Ta mikstura jest doskonała na poranne bieganie.

Zobaczcie przepis na curry batatowe z kurczakiem.

Składniki:

400g piersi z kurczaka
350g batatów
100g passaty
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju kokosowego
100ml bulionu warzywnego
400ml mleka kokosowego
oliwa z oliwek
50g imbiru
2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżka tymianku suszonego
2 łyżeczki kurkumy w proszku
0,5 łyżeczki kardamonu
0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
sól himalajska
natka pietruszki
świeża kolendra

d442b2t

Przygotowanie:

Filety z kurczaka opłukać, dokładnie osuszyć. Pokroić w kostkę i wymieszać z solą, pokrojoną drobno papryczką chili, kurkumą, startym imbirem, pokrojonym drobno czosnkiem, cynamonem i oliwą. Odstawić na około godzinę w temperaturze pokojowej do „przegryzienia się” składników. Do garnka o grubym dnie wlać olej kokosowy i całość zamarynowanego kurczaka z przyprawami. Smażyć mieszając 10 minut. Dodać obrane i pokrojone w kostkę bataty i smażyć wszystko razem, delikatnie mieszając przez kolejne 10 minut. Następnie dodać resztę przypraw i bulion. Gotować przez 10 minut i dodać mleko kokosowe. Dosolić całość wg uznania. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut, aż bataty będą już prawie miękkie. Dodać passatę pomidorową i ponownie gotować na bardzo małym ogniu, aż sos zgęstnieje, nie dopuszczając do zagotowania się całości. Podawać posypane świeżą natką pietruszki i kolendry.

d442b2t

Podziel się opinią

Share

d442b2t

d442b2t