Co warto wiedzieć o gujawie?

Smakuje trochę jak grejpfrut, gruszka albo figa. Jest bardzo bogata w witaminę C, potas, cynk. Zawiera błonnik, przeciwutleniacze i szereg cennych witamin oraz pierwiastków. Gujawa to roślina egzotyczna, która znajduje coraz większe uznanie wśród Polaków. Jest wiele sposobów, by wykorzystać ją w kuchni. Z pożytkiem dla zdrowia.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Pod nazwą gujawa pospolita kryje się roślina z rodziny mirtowatych pochodząca z Karaibów, północnej części Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej. Czasami bywa zwana również gruszlą właściwą, guawą, gwajawą czy psydią. Uprawia się ją w wielu krajach tropikalnych. Dorasta do 10 metrów wysokości. Jest odporna na zmiany atmosferyczne i ma niewielkie wymagania. Można ją rozpoznać po białych kwiatkach z żółtymi pręcikami, które wydzielają subtelny zapach.

Na szczególną uwagę zasługują jadalne owoce gujawy pospolitej (je również dla uproszczenia będziemy nazywać gujawą). Mają gruszkowaty, owalny kształt o długości 3-10 cm. Początkowo są zielone, jednak w miarę dojrzewania zyskują żółte zabarwienie. Miąższ jest żółtawy, biały bądź różowy. Gujawę wyróżnia silna woń podobna do zapachu piżma. W owocu ukryte są liczne nasionka, które również można spożywać.

Owoce te odznaczają się bardzo dużą zawartością witaminy C (do 700 mg w 100 g) - znacznie większą niż u owoców cytrusowych. Bardzo dużo w jej składzie jest też potasu (ponad 680 mg w 100 g, czyli więcej niż w bananach)
. Cenny jest też kwas foliowy (witamina B9), który ma szczególnie znaczenie dla przyszłych matek - zapobiega wadom cewy nerwowej u rozwijającego się płodu. Na uwagę zasługują też obecne w gujawie inne witaminy: A, PP, B1, B2, B6, E (tzw. eliksir młodości i silny przeciwutleniacz). Spożywając regularnie ten produkt dostarczymy organizmowi pozostałe istotne dla prawidłowego funkcjonowania pierwiastki, takie jak żelazo, cynk, wapń, fosfor, selen. Gujawa to również świetne źródło błonnika (ponad 5 g w 100 g), który reguluje pracę przewodu pokarmowego, chroniąc nas przed zaparciami i zapewniając regularność wypróżnień.

Taki skład sprawia, że gujawa korzystnie wpływa pracę serca i układu krążenia, obniża wysoki cholesterol. Na szczególną uwagę zasługuje odchudzająca moc owoców gujawy. Regulują poziom cukru we krwi, ograniczają również wchłanianie tłuszczu. Ich spożywanie jest zatem polecane osobom z nadwagą, dbającym o sylwetkę i diabetykom. Jedzenie gujawy zaleca się panom, ponieważ owoc ten ma wymierne korzyści na potencję. Sok z gujawy podaje się w przypadku astmy, problemów z sercem, wysokiego ciśnienia czy problemów skórnych. Cenne są też liście, z których robi się herbatkę hamującą biegunkę.

W 100 g owoców jest ok. 50 kcal. W naszym kraju to okaz egzotyczny, coraz częściej jednak pojawia się w sklepach. Gujawę można zjadać na surowo albo przerabiać, np. na sok czy kompot. Pasuje do sałatek, deserów, ciast, serników na zimno. Pokrojoną w grubsze plastry można podawać jako oryginalną przystawkę. W gujawie jest też dużo pektyn, dlatego jej owoce doskonale nadają się na galaretki i konfitury.

Produkt ten należy przechowywać w suchym, chłodnym miejscu (można w lodówce). Najlepiej zjeść ją w ciągu kilku dni od zakupu. Jeśli chcemy, by owoce dojrzały, należy trzymać je w temperaturze pokojowej. W sklepach ze zdrową żywnością i dobrze zaopatrzonych supermarketach można spotkać się z produktami zawierającymi owoce gujawy, np. dżemami, sokami.

W sprzedaży dostępna jest też pulpa owocowa zawierająca puree z owoców gujawy - przed zakupem upewnijmy się, że jest czysta i nie zawiera konserwantów, wzmacniaczy smaku czy dodatkowego cukru. Puree wystarczy umieścić w kielichu blendera, dodać mleko (najlepiej roślinne) lub wodę oraz cukier (np. brązowy albo Muscovado)
i ewentualnie kostki lodu, a całość porządnie zmiksować na koktajl.

Miąższ z gujawy można połączyć z rumem, sokiem z limonki i z pomarańczy, by zrobić domową granitę. Składniki należy umieścić w pojemniku, który można mrozić, włożyć go do zamrażalnika, a co 30 minut wyciągać i dokładnie mieszać, by rozbić kryształki lodu. Zamrażanie ma trwać ok. 3 godziny. Po tym czasie można podawać.

Owoc ten nadaje się również na aromatyczny, egzotyczny sos - miąższ łączymy z oliwą, zmiażdżonym czosnkiem, 1-2 pomidorami pokrojonymi w drobną kostkę, sosem sojowym, octem ryżowym. Można dodać sok ananasowy i brązowy cukier do smaku. Doprawiamy pieprzem i opcjonalnie papryczką chili. Pokrojony w kosteczkę miąższ gujawy albo dżem z tego owocu może znaleźć się w składzie farszu do dania kuchni meksykańskiej znanego jako quesadilla (tortilla z masy kukurydzianej z roztopionym serem).

EPN/mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru