Co warto wiedzieć o gujawie?

Smakuje trochę jak grejpfrut, gruszka albo figa. Jest bardzo bogata w witaminę C, potas, cynk. Zawiera błonnik, przeciwutleniacze i szereg cennych witamin oraz pierwiastków. Gujawa to roślina egzotyczna, która znajduje coraz większe uznanie wśród Polaków. Jest wiele sposobów, by wykorzystać ją w kuchni. Z pożytkiem dla zdrowia.

Co warto wiedzieć o gujawie?
Źródło zdjęć: © 123RF
11

Pod nazwą gujawa pospolita kryje się roślina z rodziny mirtowatych pochodząca z Karaibów, północnej części Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej. Czasami bywa zwana również gruszlą właściwą, guawą, gwajawą czy psydią. Uprawia się ją w wielu krajach tropikalnych. Dorasta do 10 metrów wysokości. Jest odporna na zmiany atmosferyczne i ma niewielkie wymagania. Można ją rozpoznać po białych kwiatkach z żółtymi pręcikami, które wydzielają subtelny zapach.

Na szczególną uwagę zasługują jadalne owoce gujawy pospolitej (je również dla uproszczenia będziemy nazywać gujawą). Mają gruszkowaty, owalny kształt o długości 3-10 cm. Początkowo są zielone, jednak w miarę dojrzewania zyskują żółte zabarwienie. Miąższ jest żółtawy, biały bądź różowy. Gujawę wyróżnia silna woń podobna do zapachu piżma. W owocu ukryte są liczne nasionka, które również można spożywać.

Owoce te odznaczają się bardzo dużą zawartością witaminy C (do 700 mg w 100 g) - znacznie większą niż u owoców cytrusowych. Bardzo dużo w jej składzie jest też potasu (ponad 680 mg w 100 g, czyli więcej niż w bananach)
. Cenny jest też kwas foliowy (witamina B9), który ma szczególnie znaczenie dla przyszłych matek - zapobiega wadom cewy nerwowej u rozwijającego się płodu. Na uwagę zasługują też obecne w gujawie inne witaminy: A, PP, B1, B2, B6, E (tzw. eliksir młodości i silny przeciwutleniacz). Spożywając regularnie ten produkt dostarczymy organizmowi pozostałe istotne dla prawidłowego funkcjonowania pierwiastki, takie jak żelazo, cynk, wapń, fosfor, selen. Gujawa to również świetne źródło błonnika (ponad 5 g w 100 g), który reguluje pracę przewodu pokarmowego, chroniąc nas przed zaparciami i zapewniając regularność wypróżnień.

Taki skład sprawia, że gujawa korzystnie wpływa pracę serca i układu krążenia, obniża wysoki cholesterol. Na szczególną uwagę zasługuje odchudzająca moc owoców gujawy. Regulują poziom cukru we krwi, ograniczają również wchłanianie tłuszczu. Ich spożywanie jest zatem polecane osobom z nadwagą, dbającym o sylwetkę i diabetykom. Jedzenie gujawy zaleca się panom, ponieważ owoc ten ma wymierne korzyści na potencję. Sok z gujawy podaje się w przypadku astmy, problemów z sercem, wysokiego ciśnienia czy problemów skórnych. Cenne są też liście, z których robi się herbatkę hamującą biegunkę.

W 100 g owoców jest ok. 50 kcal. W naszym kraju to okaz egzotyczny, coraz częściej jednak pojawia się w sklepach. Gujawę można zjadać na surowo albo przerabiać, np. na sok czy kompot. Pasuje do sałatek, deserów, ciast, serników na zimno. Pokrojoną w grubsze plastry można podawać jako oryginalną przystawkę. W gujawie jest też dużo pektyn, dlatego jej owoce doskonale nadają się na galaretki i konfitury.

Produkt ten należy przechowywać w suchym, chłodnym miejscu (można w lodówce). Najlepiej zjeść ją w ciągu kilku dni od zakupu. Jeśli chcemy, by owoce dojrzały, należy trzymać je w temperaturze pokojowej. W sklepach ze zdrową żywnością i dobrze zaopatrzonych supermarketach można spotkać się z produktami zawierającymi owoce gujawy, np. dżemami, sokami.

W sprzedaży dostępna jest też pulpa owocowa zawierająca puree z owoców gujawy - przed zakupem upewnijmy się, że jest czysta i nie zawiera konserwantów, wzmacniaczy smaku czy dodatkowego cukru. Puree wystarczy umieścić w kielichu blendera, dodać mleko (najlepiej roślinne) lub wodę oraz cukier (np. brązowy albo Muscovado)
i ewentualnie kostki lodu, a całość porządnie zmiksować na koktajl.

Miąższ z gujawy można połączyć z rumem, sokiem z limonki i z pomarańczy, by zrobić domową granitę. Składniki należy umieścić w pojemniku, który można mrozić, włożyć go do zamrażalnika, a co 30 minut wyciągać i dokładnie mieszać, by rozbić kryształki lodu. Zamrażanie ma trwać ok. 3 godziny. Po tym czasie można podawać.

Owoc ten nadaje się również na aromatyczny, egzotyczny sos - miąższ łączymy z oliwą, zmiażdżonym czosnkiem, 1-2 pomidorami pokrojonymi w drobną kostkę, sosem sojowym, octem ryżowym. Można dodać sok ananasowy i brązowy cukier do smaku. Doprawiamy pieprzem i opcjonalnie papryczką chili. Pokrojony w kosteczkę miąższ gujawy albo dżem z tego owocu może znaleźć się w składzie farszu do dania kuchni meksykańskiej znanego jako quesadilla (tortilla z masy kukurydzianej z roztopionym serem).

EPN/mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki