WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Co powinno znaleźć się w święconce i dlaczego?

Obrzęd święcenia pokarmów w Wielką Sobotę pochodzi z VII wieku, ale do Polski dotarł ok. XIV stulecia. Początkowo zwyczaj ten obejmował błogosławienie wszystkich pokarmów, które miały być spożywane w czasie Wielkanocy. Proboszcz objeżdżał szlacheckie dwory, w których święcił kiełbasy, szynki, słoninę, sery, ryby, miód, wino i wiele innych pokarmów. Z biegiem lat liczba święconych produktów znacznie się zmniejszyła, a sam obrzęd przeniósł się do kościołów lub kaplic. Jakie pokarmy powinny znaleźć się w święconce i jaka jest ich symbolika?

ŚwięconkaŚwięconka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Tradycja wielkanocnego koszyczka

Tradycyjnie w wielkanocnym koszyczku powinno znajdować się przynajmniej siedem potraw, które zapewnią szczęście i dostatek całej rodzinie. Asortyment może zostać rozszerzony, ale podstawą są pokarmy o wyjątkowej symbolice, które nie trafiają do święconki przypadkowo.

Sam koszyczek powinien być wiklinowy i wyłożony białą serwetką, ozdobiony zielonymi gałązkami – najlepiej bukszpanu, który symbolizuje nadzieję. Zazwyczaj święconka przygotowywana jest przez gospodynię, a do kaplicy czy kościoła zanoszą ją dzieci, czyli osoby, które nie mają większych zadań i obowiązków okresie Wielkanocy.

Zamienniki jajek. Oto, czym można zastąpić jajka nie tylko na Wielkanoc

Co wkładamy do wielkanocnego koszyczka?

W święconce znajdują się pokarmy, które mają symboliczne znaczenie. Jakie?

  • Baranek wielkanocny. W koszyczku nie może zabraknąć baranka. Symbolizuje on Chrystusa zmartwychwstałego. Przypomina o tym, że życie pokonuje śmierć. Baranek to przezwyciężenie zła i odkupienie win, a jednocześnie łagodność i pokora. Dawniej wierzono, że figurka ochroni dom rodziny przed klęskami i żywiołami natury. Baranek najczęściej był wypiekany z ciasta albo zrobiony z lukru lub cukru. Teraz możemy spotkać nawet baranki czekoladowe.
  • Jajka. W każdej święconce obowiązkowo muszą być umieszczone ugotowane na twardo jajka – w skorupkach i bez, malowane i naturalne. Jajko to symbol płodności i życia, które odradza się, powstaje z martwych, zwycięża śmierć. Wielkanocne dzielenie się jajkiem umacnia rodzinne więzi, poprawia relacje międzyludzkie. Zdobienie jajek również pozwala na wspólne spędzenie czasu w gronie bliskich – szczególnie rodziców czy dziadków z dziećmi i wnukami.
  • Chleb. Pieczywo jest pokarmem koniecznym do życia, dlatego też musi znaleźć się w koszyczku wielkanocnym – szczególnie, że symbolizuje też Ciało Jezusa. Chleb oznacza również godność człowieka. Włożony do święconki ma zapewnić nam pomyślność i dobrobyt.
  • Sól. Sól ma właściwości konserwujące. Chroni przed zepsuciem, więc traktowana jest jako symbol prawdy i oczyszczenia, a jednocześnie prostoty, trwałości i nieśmiertelności. W dawnych czasach wierzono, że sól chroni przed nieczystymi siłami i złymi mocami.
  • Chrzan. Korzeń chrzanu to symbol mocy, krzepy, witalności, siły fizycznej. Oznacza przełamanie goryczy męki Chrystusa. Ma za zadanie zapewnić sprawność i zdrowie, a dodatkowo wzmacnia działanie pozostałych pokarmów wchodzących w skład święconki. To właśnie zjedzenie plasterka lub słupka chrzanu powinno rozpocząć wielkanocne śniadanie.
  • Wędlina. Przede wszystkim w koszyczku wielkanocnym umieszcza się kiełbasę, ale też inne wyroby wieprzowe: szynkę, pieczone mięsa – najlepiej własnego wyrobu. Wędlina symbolizuje dobrobyt i ma gwarantować dostatek, płodność i zdrowie.
  • Baba wielkanocna lub inne własnoręcznie przygotowane ciasto. Jako wyrób własny jest symbolem talentu i umiejętności, ale też dostatku i powodzenia.

Poza siedmioma podstawowymi pokarmami, w wielkanocnym koszyczku mogą znaleźć się:

  • pieprz – najczęściej wymieszany w kieliszku razem z solą, symbolizuje gorzkie zioła;
  • ser – symbolizuje zgodę między siłami przyrody a człowiekiem, zapewnia harmonię i rozwój gospodarstwa;
  • naczynie z wodą – symbol Ducha Świętego;
  • czekoladowy zajączek wielkanocny – symbol pozimowego odrodzenia przyrody, ale i oczyszczonych przez pokutę grzeszników; wierzono, że zając śpi z otwartymi oczami, więc jako pierwszy zobaczył, że Chrystus zmartwychwstał.

Należy pamiętać, że poświęcony koszyczek wraz z zawartością powinien być odstawiony w bezpieczne chłodne miejsce i nie przestawiany aż do wielkanocnego śniadania. Nie należy też nic z niego wyjmować do tego czasu. Jeśli koszyczek przestawimy w inne miejsce, w naszym mieszkaniu lub domu pojawią się mrówki!

Tradycja mówi również, że święcone pokarmy powinno się zjeść wszystkie przed zachodem słońca w Niedzielę Wielkanocną. Dzięki temu w naszym domu niczego nie zabranie w kolejnym roku.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru