Biała kiełbasa na 5 sposobów. Idealne dania na wielkanocne śniadanie
Nie ma tradycyjnych świąt wielkanocnych bez białej kiełbasy, jednej z najbardziej tradycyjnych polskich wędlin. Kupując kiełbasę, zwracajmy uwagę na jej kolor: powinna być lekko szara, w żadnym wypadku nie różowa, bo to oznacza, że do jej produkcji używano saletry lub soli peklującej – substancji nie tylko niezdrowych, ale mogących mocno zaszkodzić. A gdy już mamy dobrej jakości kiełbasę, czas przygotować z niej pyszne danie.
Kiełbasa pieczona z cebulą
Biała kiełbasa pieczona to jeden z najsmaczniejszych sposobów jej podania. Pieczemy zarówno surową, jak i sparzoną kiełbasę. W naszym przepisie wykorzystamy białą surową. Potrzebujemy: biała kiełbasę, cebulę, majeranek, pieprz, smalec. Na patelni rozgrzewamy smalec, smażymy na nim pokrojoną w talarki cebulę. Przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i układamy na niej kiełbasę. Lekko doprawiamy pieprzem i majerankiem, wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika i pieczemy godzinę.
Biała kiełbasa parzona z chrzanem
Białej kiełbasy nie powinniśmy gotować, bo zrobi się sucha i niesmaczna. Wystarczy tylko sparzyć ją w wodzie o temperaturze 80 stopni C, by była soczysta i smaczna. Składniki: kiełbasa, śmietana, tarty chrzan, szczypiorek, sól i pieprz. Kiełbasę wkładamy do gorącej wody, pilnując, by się nie zagotowała. Parzymy ją około 20 minut. W misce łączymy ze sobą chrzan, śmietanę, posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Gorącą kiełbasę przekładamy do sosu i podajemy od razu.
Kiełbasa zapiekana z grzybami
Zapiekana kiełbasa będzie smakowała każdemu. Jako dodatków możemy używać przeróżnych warzyw, ale jednym z najlepszych są pieczarki. Składniki: kiełbasa, pieczarki, cebula, czosnek, śmietana 18 proc., masło, suszony tymianek, sól i pieprz. Cebulę, czosnek i pieczarki kroimy drobno i podsmażamy na maśle, doprawiając solą i pieprzem. Wlewamy śmietanę, dodajemy tymianek i chwilę gotujemy. W naczyniu żaroodpornym układamy kiełbasę, zalewamy sosem i zapiekamy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Kiełbasa w sosie musztardowym
Biała kiełbasę możemy także dusić w sosie. Do takiej potrawy najlepiej użyć kiełbasy wcześniej sparzonej. Potrzebujemy: białą kiełbasę, bulion warzywny, mleko, musztardę, mąkę, masło, majeranek, sól i pieprz. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy łyżkę mąki i lekko podsmażamy. Wlewamy mleko i bulion, dodajemy musztardę i przyprawy. Sos gotujemy kilka minut, wkładamy do niego kiełbasę i podgrzewamy aż wędlina będzie ciepła.
Gulasz z białej kiełbasy
I na koniec pomysł na to, jak wykorzystać upieczoną wcześniej kiełbasę, która została nam z poprzedniego dnia. Szybki gulasz będzie wyśmienity. Składniki: upieczona kiełbasa, cebula, czosnek, przecier pomidorowy, bulion z kurczaka, olej, ziele angielskie, liść laurowy, suszone oregano, sól i pieprz. Kiełbasę kroimy w talarki. Cebule i czosnek siekamy i podsmażamy na oleju. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy resztę składników – cebulę, czosnek, przecier, przyprawy i pokrojoną kiełbasę. Dusimy na małym ogniu pół godziny, aż sos lekko zgęstnieje.