WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Biała kiełbasa na 5 sposobów. Idealne dania na wielkanocne śniadanie

Nie ma tradycyjnych świąt wielkanocnych bez białej kiełbasy, jednej z najbardziej tradycyjnych polskich wędlin. Kupując kiełbasę, zwracajmy uwagę na jej kolor: powinna być lekko szara, w żadnym wypadku nie różowa, bo to oznacza, że do jej produkcji używano saletry lub soli peklującej – substancji nie tylko niezdrowych, ale mogących mocno zaszkodzić. A gdy już mamy dobrej jakości kiełbasę, czas przygotować z niej pyszne danie.

Biała kiełbasaPieczona biała kiełbasa
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Kiełbasa pieczona z cebulą

Biała kiełbasa pieczona to jeden z najsmaczniejszych sposobów jej podania. Pieczemy zarówno surową, jak i sparzoną kiełbasę. W naszym przepisie wykorzystamy białą surową. Potrzebujemy: biała kiełbasę, cebulę, majeranek, pieprz, smalec. Na patelni rozgrzewamy smalec, smażymy na nim pokrojoną w talarki cebulę. Przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i układamy na niej kiełbasę. Lekko doprawiamy pieprzem i majerankiem, wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika i pieczemy godzinę.

Biała kiełbasa parzona z chrzanem

Białej kiełbasy nie powinniśmy gotować, bo zrobi się sucha i niesmaczna. Wystarczy tylko sparzyć ją w wodzie o temperaturze 80 stopni C, by była soczysta i smaczna. Składniki: kiełbasa, śmietana, tarty chrzan, szczypiorek, sól i pieprz. Kiełbasę wkładamy do gorącej wody, pilnując, by się nie zagotowała. Parzymy ją około 20 minut. W misce łączymy ze sobą chrzan, śmietanę, posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Gorącą kiełbasę przekładamy do sosu i podajemy od razu.

Kiełbasa zapiekana z grzybami

Zapiekana kiełbasa będzie smakowała każdemu. Jako dodatków możemy używać przeróżnych warzyw, ale jednym z najlepszych są pieczarki. Składniki: kiełbasa, pieczarki, cebula, czosnek, śmietana 18 proc., masło, suszony tymianek, sól i pieprz. Cebulę, czosnek i pieczarki kroimy drobno i podsmażamy na maśle, doprawiając solą i pieprzem. Wlewamy śmietanę, dodajemy tymianek i chwilę gotujemy. W naczyniu żaroodpornym układamy kiełbasę, zalewamy sosem i zapiekamy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Kiełbasa w sosie musztardowym

Biała kiełbasę możemy także dusić w sosie. Do takiej potrawy najlepiej użyć kiełbasy wcześniej sparzonej. Potrzebujemy: białą kiełbasę, bulion warzywny, mleko, musztardę, mąkę, masło, majeranek, sól i pieprz. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy łyżkę mąki i lekko podsmażamy. Wlewamy mleko i bulion, dodajemy musztardę i przyprawy. Sos gotujemy kilka minut, wkładamy do niego kiełbasę i podgrzewamy aż wędlina będzie ciepła.

Gulasz z białej kiełbasy

I na koniec pomysł na to, jak wykorzystać upieczoną wcześniej kiełbasę, która została nam z poprzedniego dnia. Szybki gulasz będzie wyśmienity. Składniki: upieczona kiełbasa, cebula, czosnek, przecier pomidorowy, bulion z kurczaka, olej, ziele angielskie, liść laurowy, suszone oregano, sól i pieprz. Kiełbasę kroimy w talarki. Cebule i czosnek siekamy i podsmażamy na oleju. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy resztę składników – cebulę, czosnek, przecier, przyprawy i pokrojoną kiełbasę. Dusimy na małym ogniu pół godziny, aż sos lekko zgęstnieje.

Dobra kiełbasa na Wielkanoc. Podpowiadamy, jak nie dać się oszukać

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości