Co możemy zamrozić, ile przechowywać?

Choć mogłoby się wydawać, że przechowywać w zamrażarce można wszystkie owoce i warzywa, niestety tak nie jest. Nie wszystko możemy zamrozić. Z pewnością do zamrażania nie nadaje się sałata i rzodkiewka. Poniżej przedstawiamy te produkty, które mrozimy najczęściej i po rozmrożeniu nadają się do spożycia.

Co możemy zamrozić, ile przechowywać?
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Choć mogłoby się wydawać, że przechowywać w zamrażarce można wszystkie owoce i warzywa, niestety tak nie jest. Nie wszystko możemy zamrozić. Z pewnością do zamrażania nie nadaje się sałata i rzodkiewka. Poniżej przedstawiamy te produkty, które mrozimy najczęściej i po rozmrożeniu nadają się do spożycia.

  • Zioła

Nie ma to jak świeże, pachnące zielone przyprawy w środku zimy. Jeśli chcemy móc doprawiać przygotowywane zimową porą dania świeżymi ziołami, a nie mamy cierpliwości do hodowania ich na okiennym parapecie, po zakończonym sezonie letnim bez problemu możemy je zamrozić. Zioła powinny być zebrane świeże, dokładnie oczyszczone i umyte. Jeśli preferujemy drobno posiekane, musimy je pokroić, jeśli nie, możemy mrozić je w całości. Do mrożenia idealny jest koperek, bazylia, natka pietruszki korzennej, tymianek, szczypiorek i melisa. Zioła możemy przechowywać od 3 -4 miesięcy.

  • Owoce

Smak owoców pozwala nam na pałaszowanie podczas długich zimowych wieczorów między innymi smacznych galaretek z ich dodatkiem, pysznych ciast domowej roboty. Dlaczego nie skorzystać zatem z darów jakie daje nam gorące lato?

- Agrest przechowujemy max. 12 miesięcy; przed zamrożeniem powinien być dokładnie umyty i oczyszczony z szypułek i ogonków.

- Truskawkiprzechowujemy max. 12 miesięcy; przed zamrożeniem dokładnie myjemy je i zdejmujemy szypułki.

- Wiśnieprzechowujemy max. 12 miesięcy; przed zamrożeniem dokładnie je myjemy. Wiele osób uważa, że przed zamrożeniem powinny być wypestkowane.

- Czarne jagody przechowujemy max. 12 miesięcy; aby je dokładnie oczyścić i przebrać, najlepiej jest zanurzyć je w wodzie na dużym sicie, potem odsączyć i pozostawić do wyschnięcia.

- Malinyprzechowujemy max. 12 miesięcy; maliny z uwagi na swoją delikatną budowę, podczas mycia mogą się uszkodzić, dlatego wybieramy te okazałe i nieuszkodzone, układamy je pojedynczo na tacce i tak zamrażamy, potem możemy zsypać do jednego woreczka kilka zamrożonych na tacy partii.

- Gruszki i jabłka przechowujemy od 8 do 12 miesięcy; owoce myjemy dokładnie, obieramy ze skórki i kroimy na połówki.

- Porzeczki czarne, białe lub czerwone przechowujemy max. 12 miesięcy; myjemy je dokładnie i oczyszczamy z szypułek. Mrozimy rozsypane na tacy.

Zobacz w innych serwisach:

  • Warzywa

Warzywa dodajemy do zup, potraw mięsnych, przyrządzamy z nich sałatki, dusimy na patelni. Zimą, gdy z oczywistych powodów nie możemy sięgnąć po nie na przydomową grządkę, a warzywa w marketach są wątpliwej świeżości w dodatku w bardzo niełaskawej cenie, mrożonki sprawdzają się idealnie.

- Pomidory przechowujemy max. 12 miesięcy; zanim włożymy je do zamrażalnika musimy je dokładnie umyć i oczyścić z szypułek. Na pewno ich nie kroimy, powinny być zamrożone w całości. Jeśli chodzi o obieranie ze skórki, są tego i zwolennicy i przeciwnicy. Jedni przed zamrożeniem zanurzają pomidory w gorącej wodzie i zdejmują skórkę, inni skórki nie zdejmują.

- Por przechowujemy max. 6 miesięcy; myjemy go dokładnie i odcinamy cześć korzenną. Por można zamrozić w całości lub pokroić w kawałki.

- Paprykęprzechowujemy max. 7 miesięcy; przed jej zamrożeniem koniecznie trzeba ją dokładnie umyć i usunąć gniazdo nasiennie.

- Groszek zielony przechowujemy max. 12 miesięcy; najpierw musimy wyłuskać poszczególne sztuki z łupiny, potem umyć je i przebrać na sicie w zimnej wodzie, a na końcu krótko blanszować.

- Kukurydzę przechowujemy max. 12 miesięcy; najpierw trzeba obrać i umyć kolby kukurydzy, w całości blanszować krótko w gorącej wodzie, a potem łuskać ziarno kukurydzy i zamrażać w woreczkach lub plastikowych pudełkach.

- Marchewkęprzechowujemy max. 9 miesięcy; młode marchewki dokładnie szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą, starsze obieramy cienko ze skórki. Małe marchewki możemy mrozić w całości, duże trzeba koniecznie pokroić w kostkę.

- Bób przechowujemy max. 12 miesięcy; do mrożenia nadaje się tylko młody bób, nie obieramy go ze strąków, blanszujemy krótko w gorącej w wodzie.

Nie zastanawiajmy się nad tym, czy mrozić, czy też nie mrozić. Pracy przy tym zajęciu naprawdę nie ma zbyt wiele, a ile radości z intensywnego smaku rozmrożonych owoców i warzyw będziemy mieć zimową porą, przekonajmy się sami.

MWM

Zobacz w innych serwisach:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm