Co możemy zamrozić, ile przechowywać?

Choć mogłoby się wydawać, że przechowywać w zamrażarce można wszystkie owoce i warzywa, niestety tak nie jest. Nie wszystko możemy zamrozić. Z pewnością do zamrażania nie nadaje się sałata i rzodkiewka. Poniżej przedstawiamy te produkty, które mrozimy najczęściej i po rozmrożeniu nadają się do spożycia.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Choć mogłoby się wydawać, że przechowywać w zamrażarce można wszystkie owoce i warzywa, niestety tak nie jest. Nie wszystko możemy zamrozić. Z pewnością do zamrażania nie nadaje się sałata i rzodkiewka. Poniżej przedstawiamy te produkty, które mrozimy najczęściej i po rozmrożeniu nadają się do spożycia.

  • Zioła

Nie ma to jak świeże, pachnące zielone przyprawy w środku zimy. Jeśli chcemy móc doprawiać przygotowywane zimową porą dania świeżymi ziołami, a nie mamy cierpliwości do hodowania ich na okiennym parapecie, po zakończonym sezonie letnim bez problemu możemy je zamrozić. Zioła powinny być zebrane świeże, dokładnie oczyszczone i umyte. Jeśli preferujemy drobno posiekane, musimy je pokroić, jeśli nie, możemy mrozić je w całości. Do mrożenia idealny jest koperek, bazylia, natka pietruszki korzennej, tymianek, szczypiorek i melisa. Zioła możemy przechowywać od 3 -4 miesięcy.

  • Owoce

Smak owoców pozwala nam na pałaszowanie podczas długich zimowych wieczorów między innymi smacznych galaretek z ich dodatkiem, pysznych ciast domowej roboty. Dlaczego nie skorzystać zatem z darów jakie daje nam gorące lato?

- Agrest przechowujemy max. 12 miesięcy; przed zamrożeniem powinien być dokładnie umyty i oczyszczony z szypułek i ogonków.

- Truskawkiprzechowujemy max. 12 miesięcy; przed zamrożeniem dokładnie myjemy je i zdejmujemy szypułki.

- Wiśnieprzechowujemy max. 12 miesięcy; przed zamrożeniem dokładnie je myjemy. Wiele osób uważa, że przed zamrożeniem powinny być wypestkowane.

- Czarne jagody przechowujemy max. 12 miesięcy; aby je dokładnie oczyścić i przebrać, najlepiej jest zanurzyć je w wodzie na dużym sicie, potem odsączyć i pozostawić do wyschnięcia.

- Malinyprzechowujemy max. 12 miesięcy; maliny z uwagi na swoją delikatną budowę, podczas mycia mogą się uszkodzić, dlatego wybieramy te okazałe i nieuszkodzone, układamy je pojedynczo na tacce i tak zamrażamy, potem możemy zsypać do jednego woreczka kilka zamrożonych na tacy partii.

- Gruszki i jabłka przechowujemy od 8 do 12 miesięcy; owoce myjemy dokładnie, obieramy ze skórki i kroimy na połówki.

- Porzeczki czarne, białe lub czerwone przechowujemy max. 12 miesięcy; myjemy je dokładnie i oczyszczamy z szypułek. Mrozimy rozsypane na tacy.

Zobacz w innych serwisach:

  • Warzywa

Warzywa dodajemy do zup, potraw mięsnych, przyrządzamy z nich sałatki, dusimy na patelni. Zimą, gdy z oczywistych powodów nie możemy sięgnąć po nie na przydomową grządkę, a warzywa w marketach są wątpliwej świeżości w dodatku w bardzo niełaskawej cenie, mrożonki sprawdzają się idealnie.

- Pomidory przechowujemy max. 12 miesięcy; zanim włożymy je do zamrażalnika musimy je dokładnie umyć i oczyścić z szypułek. Na pewno ich nie kroimy, powinny być zamrożone w całości. Jeśli chodzi o obieranie ze skórki, są tego i zwolennicy i przeciwnicy. Jedni przed zamrożeniem zanurzają pomidory w gorącej wodzie i zdejmują skórkę, inni skórki nie zdejmują.

- Por przechowujemy max. 6 miesięcy; myjemy go dokładnie i odcinamy cześć korzenną. Por można zamrozić w całości lub pokroić w kawałki.

- Paprykęprzechowujemy max. 7 miesięcy; przed jej zamrożeniem koniecznie trzeba ją dokładnie umyć i usunąć gniazdo nasiennie.

- Groszek zielony przechowujemy max. 12 miesięcy; najpierw musimy wyłuskać poszczególne sztuki z łupiny, potem umyć je i przebrać na sicie w zimnej wodzie, a na końcu krótko blanszować.

- Kukurydzę przechowujemy max. 12 miesięcy; najpierw trzeba obrać i umyć kolby kukurydzy, w całości blanszować krótko w gorącej wodzie, a potem łuskać ziarno kukurydzy i zamrażać w woreczkach lub plastikowych pudełkach.

- Marchewkęprzechowujemy max. 9 miesięcy; młode marchewki dokładnie szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą, starsze obieramy cienko ze skórki. Małe marchewki możemy mrozić w całości, duże trzeba koniecznie pokroić w kostkę.

- Bób przechowujemy max. 12 miesięcy; do mrożenia nadaje się tylko młody bób, nie obieramy go ze strąków, blanszujemy krótko w gorącej w wodzie.

Nie zastanawiajmy się nad tym, czy mrozić, czy też nie mrozić. Pracy przy tym zajęciu naprawdę nie ma zbyt wiele, a ile radości z intensywnego smaku rozmrożonych owoców i warzyw będziemy mieć zimową porą, przekonajmy się sami.

MWM

Zobacz w innych serwisach:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować