Ciasto z kremem dyniowym i orzechową posypką

Łączy w sobie pyszne jesienne smaki.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.malacukierenka.pl

Dynia nadaje się świetnie do dań obiadowych, ale można użyć jej do przygotowania deserów. Biszkopt, krem serowy i krem z korzennymi przyprawami - takie warstwy to idealne połączenie w cieście. Całość wieńczy bita śmietana posypana cynamonem i uprażonymi orzechami. Jak podkreśla Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", ciasto ciekawie się prezentuje i łączy w sobie typowo jesienne smaki.

Składniki na biszkopt:
3 duże jajka - osobno żółtka i białka
120 g cukru
120 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Do nasączenia:
1/3 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
Krem serowy:
350 g zmielonego twarogu
200 ml śmietanki kremówki 36 proc.
1 łyżeczka cynamonu
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
3-4 łyżki cukru pudru
Krem dyniowy: 400 g purée z dyni (upieczonego warzywa bez skóry i zmiksowanego; można użyć też gotowego)
250 ml śmietanki kremówki 36 proc.
1 galaretka brzoskwiniowa lub morelowa
2 płaskie łyżeczki żelatyny
3-4 łyżki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
1 łyżeczka cynamonu
po 1/4 łyżeczki zmielonych goździków, imbiru, gałki muszkatołowej
Wierzch:
500ml śmietanki kremówki 36 proc.
2-3 łyżki cukru pudru
1 fix do śmietany (można pominąć lub usztywnić śmietanę żelatyną)
150 g orzechów włoskich
cynamon do posypania

Biszkopt:

  1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  2. Piekarnik nastawić na 160 stopni C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 stopni C).
  3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
  4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać.
  5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut.
  6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 7.Biszkopt wyjąć z blaszki i zdjąć ostrożnie papier. Następnie papier i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki - dzięki temu ciasto będzie się lepiej kroiło.
  7. Składniki do nasączenia wymieszać i gotowym ponczem nasączyć biszkopt w blaszce. Krem serowy:
  8. Ser przełożyć do miski, dodać cynamon i wymieszać mikserem.
  9. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Dodać ją do sera i wymieszać. Masę serową wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Krem dyniowy:
  10. Galaretkę rozpuścić w 2/3 szklanki gorącej wody, dodać żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Następnie galaretkę odstawić do ostygnięcia.
  11. Purée z dyni wymieszać z przyprawami. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
  12. Do ubitej śmietanki miksując, wlewać ostygniętą galaretkę.
  13. Do purée z dyni dodać śmietankę z galaretką i wymieszać. Krem dyniowy wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Wstawić do lodówki na około 60 minut, aż krem dyniowy stężeje. Wierzch:
  14. Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Orzechy wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (lub folią aluminiową) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Orzechy prażyć przez około 8-10 minut na środkowym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przestudzone orzechy poszatkować. 16. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, fixem i wyłożyć ją na schłodzone ciasto w blaszce, wyrównać. Wierzch posypać odrobiną cynamonu i uprażonymi orzechami. [
Obraz
© (Natalia Kudela, fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość