Ciasto z kremem dyniowym i orzechową posypką
Łączy w sobie pyszne jesienne smaki.
Dynia nadaje się świetnie do dań obiadowych, ale można użyć jej do przygotowania deserów. Biszkopt, krem serowy i krem z korzennymi przyprawami - takie warstwy to idealne połączenie w cieście. Całość wieńczy bita śmietana posypana cynamonem i uprażonymi orzechami. Jak podkreśla Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", ciasto ciekawie się prezentuje i łączy w sobie typowo jesienne smaki.
Składniki na biszkopt:
3 duże jajka - osobno żółtka i białka
120 g cukru
120 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Do nasączenia:
1/3 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
Krem serowy:
350 g zmielonego twarogu
200 ml śmietanki kremówki 36 proc.
1 łyżeczka cynamonu
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
3-4 łyżki cukru pudru
Krem dyniowy: 400 g purée z dyni (upieczonego warzywa bez skóry i zmiksowanego; można użyć też gotowego)
250 ml śmietanki kremówki 36 proc.
1 galaretka brzoskwiniowa lub morelowa
2 płaskie łyżeczki żelatyny
3-4 łyżki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
1 łyżeczka cynamonu
po 1/4 łyżeczki zmielonych goździków, imbiru, gałki muszkatołowej
Wierzch:
500ml śmietanki kremówki 36 proc.
2-3 łyżki cukru pudru
1 fix do śmietany (można pominąć lub usztywnić śmietanę żelatyną)
150 g orzechów włoskich
cynamon do posypania
Biszkopt:
- Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Piekarnik nastawić na 160 stopni C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 stopni C).
- Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
- Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać.
- Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 7.Biszkopt wyjąć z blaszki i zdjąć ostrożnie papier. Następnie papier i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki - dzięki temu ciasto będzie się lepiej kroiło.
- Składniki do nasączenia wymieszać i gotowym ponczem nasączyć biszkopt w blaszce. Krem serowy:
- Ser przełożyć do miski, dodać cynamon i wymieszać mikserem.
- Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Dodać ją do sera i wymieszać. Masę serową wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Krem dyniowy:
- Galaretkę rozpuścić w 2/3 szklanki gorącej wody, dodać żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Następnie galaretkę odstawić do ostygnięcia.
- Purée z dyni wymieszać z przyprawami. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
- Do ubitej śmietanki miksując, wlewać ostygniętą galaretkę.
- Do purée z dyni dodać śmietankę z galaretką i wymieszać. Krem dyniowy wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Wstawić do lodówki na około 60 minut, aż krem dyniowy stężeje. Wierzch:
- Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Orzechy wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (lub folią aluminiową) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Orzechy prażyć przez około 8-10 minut na środkowym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przestudzone orzechy poszatkować. 16. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, fixem i wyłożyć ją na schłodzone ciasto w blaszce, wyrównać. Wierzch posypać odrobiną cynamonu i uprażonymi orzechami. [
]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.
Sprawdź również: przepyszne ciasto rafaello na krakersach - bez pieczenia.