Ciasto z kremem dyniowym i orzechową posypką

Łączy w sobie pyszne jesienne smaki.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.malacukierenka.pl

Dynia nadaje się świetnie do dań obiadowych, ale można użyć jej do przygotowania deserów. Biszkopt, krem serowy i krem z korzennymi przyprawami - takie warstwy to idealne połączenie w cieście. Całość wieńczy bita śmietana posypana cynamonem i uprażonymi orzechami. Jak podkreśla Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", ciasto ciekawie się prezentuje i łączy w sobie typowo jesienne smaki.

Składniki na biszkopt:
3 duże jajka - osobno żółtka i białka
120 g cukru
120 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Do nasączenia:
1/3 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
Krem serowy:
350 g zmielonego twarogu
200 ml śmietanki kremówki 36 proc.
1 łyżeczka cynamonu
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
3-4 łyżki cukru pudru
Krem dyniowy: 400 g purée z dyni (upieczonego warzywa bez skóry i zmiksowanego; można użyć też gotowego)
250 ml śmietanki kremówki 36 proc.
1 galaretka brzoskwiniowa lub morelowa
2 płaskie łyżeczki żelatyny
3-4 łyżki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
1 łyżeczka cynamonu
po 1/4 łyżeczki zmielonych goździków, imbiru, gałki muszkatołowej
Wierzch:
500ml śmietanki kremówki 36 proc.
2-3 łyżki cukru pudru
1 fix do śmietany (można pominąć lub usztywnić śmietanę żelatyną)
150 g orzechów włoskich
cynamon do posypania

Biszkopt:

  1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  2. Piekarnik nastawić na 160 stopni C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 stopni C).
  3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
  4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać.
  5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut.
  6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 7.Biszkopt wyjąć z blaszki i zdjąć ostrożnie papier. Następnie papier i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki - dzięki temu ciasto będzie się lepiej kroiło.
  7. Składniki do nasączenia wymieszać i gotowym ponczem nasączyć biszkopt w blaszce. Krem serowy:
  8. Ser przełożyć do miski, dodać cynamon i wymieszać mikserem.
  9. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Dodać ją do sera i wymieszać. Masę serową wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Krem dyniowy:
  10. Galaretkę rozpuścić w 2/3 szklanki gorącej wody, dodać żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Następnie galaretkę odstawić do ostygnięcia.
  11. Purée z dyni wymieszać z przyprawami. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
  12. Do ubitej śmietanki miksując, wlewać ostygniętą galaretkę.
  13. Do purée z dyni dodać śmietankę z galaretką i wymieszać. Krem dyniowy wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Wstawić do lodówki na około 60 minut, aż krem dyniowy stężeje. Wierzch:
  14. Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Orzechy wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (lub folią aluminiową) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Orzechy prażyć przez około 8-10 minut na środkowym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przestudzone orzechy poszatkować. 16. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, fixem i wyłożyć ją na schłodzone ciasto w blaszce, wyrównać. Wierzch posypać odrobiną cynamonu i uprażonymi orzechami. [
Obraz
© (Natalia Kudela, fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce