Kulinarny przewodnik po rodzajach jesiennej dyni

Podpowiadamy, którą najlepiej wybrać do przygotowania zupy i innych potraw.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Dyniowe szaleństwo

Obraz
© Shutterstock.com

Razem z jesienią przyszedł sezon na dynie. Na targach możemy znaleźć pękate olbrzymy, które z trudem można unieść, maleńkie kolorowe ozdobne tykwy, małe, mocno pomarańczowe idealne na zupę albo te w kształcie cebuli. Jak się w tym wszystkim połapać? Która dynia jest idealna na purée i do wypieków, a która ukaże swoje walory najlepiej w zupie? Oto praktyczne porady, dlaczego jesienią warto sięgać po ten produkt i jak dobrać odmianę dyni do potrawy.

/ 7Sekrety dyni

Obraz
© 123RF.COM

Jeśli do tej pory nie mieliśmy okazji spróbować smaku dyni, warto przekonać się do jej cennego składu. O walorach tego pięknego warzywa można dużo powiedzieć. Po pierwsze jest niskokaloryczna, po drugie zawiera spore dawki witamin (m.in. A, B, C, i E) oraz potasu, który bardzo korzystnie wpływa na ciśnienie krwi. Znajdziemy w niej oczywiście karoten, czyli przeciwutleniacz hamujący szkodliwe procesy i zmniejszający ryzyko wystąpienia nowotworu żołądka, raka piersi, płuc i jelita grubego. To tylko niektóre z jej plusów. Indianie wierzyli w jej prozdrowotne działanie. Była uznawana za lek na wszelkie choroby i pozwalała według nich zachować młodość. Na świecie jest 760 gatunków dyń. Coraz częściej różne odmiany pojawiają się na polskich straganach, ale sprzedawcy nie zawsze wiedzą, co tak naprawdę mają w ofercie i do czego polecić konkretną dynię. Najpopularniejsze gatunki spotykane u nas to
hokkaido, piżmowa, prowansalska, makaronowa i dynia zwyczajna.

/ 7Hokkaido

Obraz
© Fotolia

To jedna z najpopularniejszych odmian dyni. Jest nieduża i zazwyczaj waży ok. 1-3 kilogramy. Ma intensywnie pomarańczową skórkę, a kształtem przypomina cebulę. Jej miąższ jest zwarty i dość suchy. Co ważne, ma jadalną skórkę, która robi się miękka podczas obróbki termicznej. Po upieczeniu nie zmienia formy, dlatego idealnie prezentować się będzie w sałatce, wcześniej pokrojona w kostkę. Praktycznie nadaje się do wszystkich wyzwań kulinarnych.

/ 7Muszkatałowa

Obraz
© Fotolia

Dynia ta funkcjonuje również pod nazwą muscat oraz dynia prowansalska i cieszy się rosnącym zainteresowaniem. Ma dość płaski kształt z wyraźnymi żebrami, skórkę ciemnozieloną, miejscami pomarańczową. Wyróżnia ją intensywnie pomarańczowy miąższ i charakterystyczny, słodki zapach, który może kojarzyć się z wonią melona. Kucharze i kulinarni eksperci polecają ją do puree i wszelkich wypieków. Warto użyć jej także do przygotowania soków (można ją bowiem jeść na surowo), ale najlepiej smakuje w formie zupy, która kusi delikatnie słodkim smakiem.

/ 7Makaronowa

Obraz
© 123RF.COM

Łatwo ją rozpoznać po lekko podłużnym kształcie. Ma żółto-zieloną bądź wyraźnie żółtą skórkę. Jak sama nazwa wskazuje, po upieczeniu lub ugotowaniu przypomina spaghetti. Gotować należy ją w całości z lekko nakłutą skórką. Po wystudzeniu i przekrojeniu jej miąższ zamienia się w nitki. Nadaje się do zapiekania, sosów, bądź do przygotowania pysznych placków.

/ 7Piżmowa

Obraz
© 123RF.COM

Dynia piżmowa (butternut) to odmiana, która z wyglądu przypomina gruszkę. W jej wnętrzu znajduje się małe gniazdo nasienne, a miąższ ma wyraziście piżmowy zapach. Miękka skórka zdecydowanie ułatwia obieranie warzywa, co może być ułatwieniem dla kuchennych amatorów, a wprawionym kucharzom przyśpieszyć pracę. To bardzo uniwersalna odmiana - można przyrządzić z niej zarówno słodkie propozycje, jak serniki czy placuszki, a także pikantne puree. Dynię warto również zamarynować i dołączyć do zimowych zapasów w słoikach.

/ 7Zwyczajna

Obraz
© 123RF.COM

Dynia zwyczajna to z kolei okaz, który znamy wszyscy. To te ogromne dynie, które osiągają wagę nawet do 45 kilogramów. Mają bardzo subtelny i niezbyt charakterystyczny smak. Jednak przy takim urodzaju i smaku innych gatunków, traktowana jest jako ta najmniej wyszukana. Warto się w nią zaopatrzyć, aby przygotować zjawiskowe lampiony w duchu Halloween.

Magdalena Pałkus/saladbook.com.pl

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę