Chłodnik z ogórków. Orzeźwiający i pyszny
W gorący letni dzień nie ma nic lepszego niż porcja orzeźwiającego chłodnika. Ogórkowy chłodnik posmakuje wszystkim, a z dodatkiem pokruszonych orzechów włoskich to zwykłe danie zamieni się w kulinarne arcydzieło.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Ogórki umyć, obrać, przekroić na pół i pozbawić pestek. Pokroić w drobną kostkę, położyć na sicie, żeby trochę odciekły.
- Jogurt wymieszać z rosołem, czosnkiem olejem i koperkiem. Dodać ogórki, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Schłodzić co najmniej 4 godziny. Przed podaniem posypać posiekanymi orzechami i koperkiem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl