Bita śmietana – właściwości, zastosowanie, historia
Bita śmietana, również krem bita śmietanka, to śmietana o zawartości 30% i więcej, którą po schłodzeniu ubija się i, pod wpływem napowietrzenia, uzyskuje się puszysty krem.
Bita śmietana – historia
Nie wiadomo, kiedy dokładnie zaczęto stosować bitą śmietanę, ale pojawia się pod nazwą neve di latte lub neige de lait w zapiskach XVI-wiecznych włoskich autorów takich jak Cristoforo di Messisbugo czy Bartolomeo Scappi. Francuska nazwa crème fouettée występuje w listach Balzaka z 1629 roku.
W XVII wieku François Vatel wymyślił oryginalną recepturę na crème chantilly, bitą śmietanę z cukrem i wanilią, która mogła być samodzielnym deserem albo stanowić do niego dodatek. Nazwa tego kremu pochodzi od zamku Chantilly, gdzie Vatel był kucharzem. Crème chantilly najczęściej serwuje się z owocami lub lodami, ale też jako dodatek do innych dań.
Bita śmietana – zastosowanie
Współcześnie bitą śmietanę zwykle dodaje się do deserów: ciast, tortów, lodów i gorących napojów jak kawa, czekolada i kakao. Tradycyjnie podaje się z nią gofry albo nadziewa rurki, może być też dodatkiem do http://kuchnia.wp.pl/szarlotka-6071589777122433c) na ciepło albo naleśników; pasuje do deserów z galaretką i owocami.
Osoby lubujące się w estetyce mogą sięgnąć po szprycę dekoracyjną, która umożliwi eleganckie rozprowadzenie bitej śmietany. Nieco droższą opcją jest zakup profesjonalnego syfonu do bitej śmietany – takie urządzenia są często wykorzystywane w gastronomiach. Powierzchnię bitej śmietany można ozdobić wiórkami kokosowymi, orzechami, posypką czekoladową, oblać polewami lub sięgnąć po inne ulubione składniki.
Bita śmietana – kalorie
Bita śmietana zawiera dużo węglowodanów i tłuszczu, jest produktem wysokokalorycznym. Trzy łyżki to już blisko 200 kalorii, dlatego powinna być spożywa z umiarem przez osoby dbające o linię albo te, które muszą ograniczać tłuszcz w diecie.
Bita śmietana – domowy sposób
Proste jest również przygotowanie wegańskiej wersji bitej śmietany – wystarczy śmietankę zastąpić mocno schłodzonym mlekiem kokosowym. Mleko powinno chłodzić się w lodówce minimum 24 godziny, a najlepiej 3 dni, żeby tłuszcz oddzielił się od wody.
Bita śmietana – co zawiera?
Na rynku są dostępne produkty umożliwiające uzyskanie* bitej śmietany light* – może to być bita śmietana w proszku lub w sprayu. Śmietana z proszku jest produktem przetworzonym, może zawierać dużo cukru, syrop glukozowy, utwardzone tłuszcze i inne dodatki. Podobnie wygląda sytuacja z bitą śmietaną w sprayu – to emulsja śmietanki i mleka, zawiera stabilizatory i aromaty syntetyczne.
Na rynkach zagranicznych pojawiła się też bita śmietanę w sprayu wzbogacona alkoholem o zawartości procentowej sięgającej nawet do 15–18%. Ciekawostką jest, że butelka bitej śmietany w sprayu zawiera podtlenek azotu (czyli gaz rozweselający), który sprawia, że bita śmietana jest puszysta.