Bita śmietana – właściwości, zastosowanie, historia

Bita śmietana, również krem bita śmietanka, to śmietana o zawartości 30% i więcej, którą po schłodzeniu ubija się i, pod wpływem napowietrzenia, uzyskuje się puszysty krem.

Jeśli znudzi nam się tradycyjna bita śmietana, można zmienić jej biały kolor, dodając odpowiednie barwniki
Źródło zdjęć: © Pixabay.com
Marlena Kostyńska

Bita śmietana – historia

Nie wiadomo, kiedy dokładnie zaczęto stosować bitą śmietanę, ale pojawia się pod nazwą neve di latte lub neige de lait w zapiskach XVI-wiecznych włoskich autorów takich jak Cristoforo di Messisbugo czy Bartolomeo Scappi. Francuska nazwa crème fouettée występuje w listach Balzaka z 1629 roku.

W XVII wieku François Vatel wymyślił oryginalną recepturę na crème chantilly, bitą śmietanę z cukrem i wanilią, która mogła być samodzielnym deserem albo stanowić do niego dodatek. Nazwa tego kremu pochodzi od zamku Chantilly, gdzie Vatel był kucharzem. Crème chantilly najczęściej serwuje się z owocami lub lodami, ale też jako dodatek do innych dań.

Bita śmietana – zastosowanie

Współcześnie bitą śmietanę zwykle dodaje się do deserów: ciast, tortów, lodów i gorących napojów jak kawa, czekolada i kakao. Tradycyjnie podaje się z nią gofry albo nadziewa rurki, może być też dodatkiem do http://kuchnia.wp.pl/szarlotka-6071589777122433c) na ciepło albo naleśników; pasuje do deserów z galaretką i owocami.

Osoby lubujące się w estetyce mogą sięgnąć po szprycę dekoracyjną, która umożliwi eleganckie rozprowadzenie bitej śmietany. Nieco droższą opcją jest zakup profesjonalnego syfonu do bitej śmietany – takie urządzenia są często wykorzystywane w gastronomiach. Powierzchnię bitej śmietany można ozdobić wiórkami kokosowymi, orzechami, posypką czekoladową, oblać polewami lub sięgnąć po inne ulubione składniki.

Bita śmietana – kalorie

Bita śmietana zawiera dużo węglowodanów i tłuszczu, jest produktem wysokokalorycznym. Trzy łyżki to już blisko 200 kalorii, dlatego powinna być spożywa z umiarem przez osoby dbające o linię albo te, które muszą ograniczać tłuszcz w diecie.

Bita śmietana – domowy sposób

Można ją przygotować, ubijając śmietankę o zawartości tłuszczu 30–36%, a następnie dodając cukier puder i wanilinę. Żeby usztywnić krem, można pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną żelatynę. Gotowa bita śmietana może być przechowywana w lodówce do 6 godzin.

Proste jest również przygotowanie wegańskiej wersji bitej śmietany – wystarczy śmietankę zastąpić mocno schłodzonym mlekiem kokosowym. Mleko powinno chłodzić się w lodówce minimum 24 godziny, a najlepiej 3 dni, żeby tłuszcz oddzielił się od wody.

Bita śmietana – co zawiera?

Na rynku są dostępne produkty umożliwiające uzyskanie* bitej śmietany light* – może to być bita śmietana w proszku lub w sprayu. Śmietana z proszku jest produktem przetworzonym, może zawierać dużo cukru, syrop glukozowy, utwardzone tłuszcze i inne dodatki. Podobnie wygląda sytuacja z bitą śmietaną w sprayu – to emulsja śmietanki i mleka, zawiera stabilizatory i aromaty syntetyczne.

Na rynkach zagranicznych pojawiła się też bita śmietanę w sprayu wzbogacona alkoholem o zawartości procentowej sięgającej nawet do 15–18%. Ciekawostką jest, że butelka bitej śmietany w sprayu zawiera podtlenek azotu (czyli gaz rozweselający), który sprawia, że bita śmietana jest puszysta.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce