WAŻNE
TERAZ

Szkocja pokonała Danię 4:2. Fatalny wynik dla Polski

Bita śmietana – właściwości, zastosowanie, historia

Bita śmietana, również krem bita śmietanka, to śmietana o zawartości 30% i więcej, którą po schłodzeniu ubija się i, pod wpływem napowietrzenia, uzyskuje się puszysty krem.

Jeśli znudzi nam się tradycyjna bita śmietana, można zmienić jej biały kolor, dodając odpowiednie barwniki
Źródło zdjęć: © Pixabay.com
Marlena Kostyńska

Bita śmietana – historia

Nie wiadomo, kiedy dokładnie zaczęto stosować bitą śmietanę, ale pojawia się pod nazwą neve di latte lub neige de lait w zapiskach XVI-wiecznych włoskich autorów takich jak Cristoforo di Messisbugo czy Bartolomeo Scappi. Francuska nazwa crème fouettée występuje w listach Balzaka z 1629 roku.

W XVII wieku François Vatel wymyślił oryginalną recepturę na crème chantilly, bitą śmietanę z cukrem i wanilią, która mogła być samodzielnym deserem albo stanowić do niego dodatek. Nazwa tego kremu pochodzi od zamku Chantilly, gdzie Vatel był kucharzem. Crème chantilly najczęściej serwuje się z owocami lub lodami, ale też jako dodatek do innych dań.

Bita śmietana – zastosowanie

Współcześnie bitą śmietanę zwykle dodaje się do deserów: ciast, tortów, lodów i gorących napojów jak kawa, czekolada i kakao. Tradycyjnie podaje się z nią gofry albo nadziewa rurki, może być też dodatkiem do http://kuchnia.wp.pl/szarlotka-6071589777122433c) na ciepło albo naleśników; pasuje do deserów z galaretką i owocami.

Osoby lubujące się w estetyce mogą sięgnąć po szprycę dekoracyjną, która umożliwi eleganckie rozprowadzenie bitej śmietany. Nieco droższą opcją jest zakup profesjonalnego syfonu do bitej śmietany – takie urządzenia są często wykorzystywane w gastronomiach. Powierzchnię bitej śmietany można ozdobić wiórkami kokosowymi, orzechami, posypką czekoladową, oblać polewami lub sięgnąć po inne ulubione składniki.

Bita śmietana – kalorie

Bita śmietana zawiera dużo węglowodanów i tłuszczu, jest produktem wysokokalorycznym. Trzy łyżki to już blisko 200 kalorii, dlatego powinna być spożywa z umiarem przez osoby dbające o linię albo te, które muszą ograniczać tłuszcz w diecie.

Bita śmietana – domowy sposób

Można ją przygotować, ubijając śmietankę o zawartości tłuszczu 30–36%, a następnie dodając cukier puder i wanilinę. Żeby usztywnić krem, można pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną żelatynę. Gotowa bita śmietana może być przechowywana w lodówce do 6 godzin.

Proste jest również przygotowanie wegańskiej wersji bitej śmietany – wystarczy śmietankę zastąpić mocno schłodzonym mlekiem kokosowym. Mleko powinno chłodzić się w lodówce minimum 24 godziny, a najlepiej 3 dni, żeby tłuszcz oddzielił się od wody.

Bita śmietana – co zawiera?

Na rynku są dostępne produkty umożliwiające uzyskanie* bitej śmietany light* – może to być bita śmietana w proszku lub w sprayu. Śmietana z proszku jest produktem przetworzonym, może zawierać dużo cukru, syrop glukozowy, utwardzone tłuszcze i inne dodatki. Podobnie wygląda sytuacja z bitą śmietaną w sprayu – to emulsja śmietanki i mleka, zawiera stabilizatory i aromaty syntetyczne.

Na rynkach zagranicznych pojawiła się też bita śmietanę w sprayu wzbogacona alkoholem o zawartości procentowej sięgającej nawet do 15–18%. Ciekawostką jest, że butelka bitej śmietany w sprayu zawiera podtlenek azotu (czyli gaz rozweselający), który sprawia, że bita śmietana jest puszysta.

Wybrane dla Ciebie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami