Bita śmietana – właściwości, zastosowanie, historia

Bita śmietana, również krem bita śmietanka, to śmietana o zawartości 30% i więcej, którą po schłodzeniu ubija się i, pod wpływem napowietrzenia, uzyskuje się puszysty krem.

Jeśli znudzi nam się tradycyjna bita śmietana, można zmienić jej biały kolor, dodając odpowiednie barwniki
Źródło zdjęć: © Pixabay.com
Marlena Kostyńska

Bita śmietana – historia

Nie wiadomo, kiedy dokładnie zaczęto stosować bitą śmietanę, ale pojawia się pod nazwą neve di latte lub neige de lait w zapiskach XVI-wiecznych włoskich autorów takich jak Cristoforo di Messisbugo czy Bartolomeo Scappi. Francuska nazwa crème fouettée występuje w listach Balzaka z 1629 roku.

W XVII wieku François Vatel wymyślił oryginalną recepturę na crème chantilly, bitą śmietanę z cukrem i wanilią, która mogła być samodzielnym deserem albo stanowić do niego dodatek. Nazwa tego kremu pochodzi od zamku Chantilly, gdzie Vatel był kucharzem. Crème chantilly najczęściej serwuje się z owocami lub lodami, ale też jako dodatek do innych dań.

Bita śmietana – zastosowanie

Współcześnie bitą śmietanę zwykle dodaje się do deserów: ciast, tortów, lodów i gorących napojów jak kawa, czekolada i kakao. Tradycyjnie podaje się z nią gofry albo nadziewa rurki, może być też dodatkiem do http://kuchnia.wp.pl/szarlotka-6071589777122433c) na ciepło albo naleśników; pasuje do deserów z galaretką i owocami.

Osoby lubujące się w estetyce mogą sięgnąć po szprycę dekoracyjną, która umożliwi eleganckie rozprowadzenie bitej śmietany. Nieco droższą opcją jest zakup profesjonalnego syfonu do bitej śmietany – takie urządzenia są często wykorzystywane w gastronomiach. Powierzchnię bitej śmietany można ozdobić wiórkami kokosowymi, orzechami, posypką czekoladową, oblać polewami lub sięgnąć po inne ulubione składniki.

Bita śmietana – kalorie

Bita śmietana zawiera dużo węglowodanów i tłuszczu, jest produktem wysokokalorycznym. Trzy łyżki to już blisko 200 kalorii, dlatego powinna być spożywa z umiarem przez osoby dbające o linię albo te, które muszą ograniczać tłuszcz w diecie.

Bita śmietana – domowy sposób

Można ją przygotować, ubijając śmietankę o zawartości tłuszczu 30–36%, a następnie dodając cukier puder i wanilinę. Żeby usztywnić krem, można pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną żelatynę. Gotowa bita śmietana może być przechowywana w lodówce do 6 godzin.

Proste jest również przygotowanie wegańskiej wersji bitej śmietany – wystarczy śmietankę zastąpić mocno schłodzonym mlekiem kokosowym. Mleko powinno chłodzić się w lodówce minimum 24 godziny, a najlepiej 3 dni, żeby tłuszcz oddzielił się od wody.

Bita śmietana – co zawiera?

Na rynku są dostępne produkty umożliwiające uzyskanie* bitej śmietany light* – może to być bita śmietana w proszku lub w sprayu. Śmietana z proszku jest produktem przetworzonym, może zawierać dużo cukru, syrop glukozowy, utwardzone tłuszcze i inne dodatki. Podobnie wygląda sytuacja z bitą śmietaną w sprayu – to emulsja śmietanki i mleka, zawiera stabilizatory i aromaty syntetyczne.

Na rynkach zagranicznych pojawiła się też bita śmietanę w sprayu wzbogacona alkoholem o zawartości procentowej sięgającej nawet do 15–18%. Ciekawostką jest, że butelka bitej śmietany w sprayu zawiera podtlenek azotu (czyli gaz rozweselający), który sprawia, że bita śmietana jest puszysta.

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟