Rurki z bitą śmietaną

Pamiętacie smak chrupiących rurek z bitą śmietaną? Któż w dzieciństwie się nimi nie zajadał? Ich sekret tkwił w prostocie, zwykły wafelek z pyszną słodką bitą śmietaną. Jeśli chcecie przypomnieć sobie ten wyjątkowy deser, to zapraszamy was na nasz cykl - Sentymentalny Wtorek. Mamy dla was przepis na domowy przysmak z dzieciństwa.

Rurki z bitą śmietaną
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

Gdy byłam mała, w każde niedzielne popołudnie rodzice zabierali mnie i siostrę na spacer. Chodziliśmy wtedy do malutkiej i niepozornej kawiarenki, w której tata kupował 8 rurek z prawdziwą bitą śmietaną. Jedną jedliśmy przy stoliku w cukierni, a resztę pałaszowaliśmy w domu po obiedzie.
Kiedy o tym piszę, bezwiednie się uśmiecham, bo to jedno z moich ulubionych wspomnień z dzieciństwa. Ostatnio odwiedziłam rodziców i, jak za starych dobrych czasów, wybraliśmy się na spacer uwieńczony rurkami. Byłam bardzo zdziwiona, że cukiernia, w której zawsze kupowaliśmy nasz przysmak, jeszcze istnieje. W środku nic się nie zmieniło, jakby czas się w niej zatrzymał. Nawet rurki z bitą śmietaną smakowały jak 15 lat temu.
Wpadłam wtedy na pomysł - spróbuję je przygotować samodzielnie w domu. Pojawiło się jednak zasadnicze pytanie: co zrobić, żeby wafle przybrały kształt rurek? Oczywiście można je kupić w sklepie, ale nie lubię chodzić na łatwiznę. Zaczęłam szukać. W końcu znalazłam banalny i niezawodny sposób. Chcecie wiedzieć, jak zwinąć wafle w rurkę?
Składniki:

  • opakowanie wafli (takich jak do przygotowania piszingera),
  • śmietanka 30 proc.

Przygotowanie:
Każdy wafel przekrój na 4 części. Na garnuszku z gorącą wodą połóż metalowe sito lub kratkę, a na nim po jednym waflu. Poczekaj, aż wafelek zmięknie (ok.1-2 min) i szybkim ruchem zwiń go w rurkę, pomagając sobie trzonkiem drewnianej łyżki. Kiedy już zwiniesz wszystkie wafle w rurki, włóż je na ok. 5 min do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pilnuj, by rurki się nie spaliły. Następnie ubij śmietankę 30 proc. i przy pomocy rękawa cukierniczego napełnij rurki. To wszystko – prawda, że proste?

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce