Desery z dwóch składników. Pyszne i proste przepisy

Ochota na "coś słodkiego" często przychodzi w najmniej oczekiwanym momencie. Zazwyczaj nie mamy wtedy możliwości zakupu wymarzonego, czekoladowego tortu, a tym bardziej zrobienia kawałka ulubionego ciacha. Z pomocą przychodzą jednak przepisy na szybkie, pyszne i niewymagające dużego nakładu pracy desery, zaledwie z dwóch składników. Nierzadko to smaki, które wielu kojarzą się z czasem dzieciństwa i pomysłami babci na domowe słodkości.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 5Kogel mogel

Obraz

Ochota na "coś słodkiego" często przychodzi w najmniej oczekiwanym momencie. Zazwyczaj nie mamy wtedy możliwości zakupu wymarzonego, czekoladowego tortu, a tym bardziej zrobienia kawałka ulubionego ciacha. Z pomocą przychodzą jednak przepisy na szybkie, pyszne i niewymagające dużego nakładu pracy desery, zaledwie z dwóch składników. Nierzadko to smaki, które wielu kojarzą się z czasem dzieciństwa i pomysłami babci na domowe słodkości.

Składniki: 6 żółtek, 12 łyżeczek cukru.

Przygotowanie: żółtka energicznie połączyć z cukrem, na gładką i gęstą masę. Kogel mogel doskonale smakuje solo, ale można wzbogacić go bakaliami, likierem lub bitą śmietaną.

/ 5Mandarynki z czekoladą

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 tabliczka czekolady deserowej, 1/2 kg mandarynek.

Przygotowanie: mandarynki obrać i podzielić na cząstki. Czekoladę rozpuścić w tzw. kąpieli wodnej, umieszczając miseczkę z kostkami na garnku z gotującą się wodą. Kawałki mandarynek zanurzać do połowy w masie czekoladowej, a następnie odkładać na pergamin, aby zastygła. Deser można urozmaicić posiekanymi orzechami lub... solą morską.

/ 5Truskawki z czekoladowym fondue

Obraz

Składniki: ulubione owoce pokrojone na kawałki np. kiwi, banany, truskawki, 2 tabliczki mlecznej czekolady.

Przygotowanie: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w specjalnym zestawie do fondue - masa będzie wtedy cały czas ciepła. Za pomocą patyczków lub specjalnych sztućców moczyć owoce w polewie i konsumować.

/ 5Piszinger

Obraz
© Fotolia

Składniki: 1 opakowanie wafli/andrutów, opakowanie kremu czekoladowego lub masy kajmakowej.

Przygotowanie: pierwszego wafla posmarować masą, przyłożyć kolejny i czynność powtórzyć kilka razy - ostatnią warstwą powinien być wafel. Przed podaniem wstawić do lodówki na 1-2 godziny, najlepiej z obciążeniem np. naczynia z wodą.

/ 5Mus czekoladowy

Obraz
© Fotolia

Składniki: niepełna szklanka śmietany kremówki, 200 g gorzkiej czekolady.

Przygotowanie: czekoladę pokruszyć i umieścić wraz ze śmietanką w misce, którą należy ustawić na garnku z gotującą się wodą (i rozpuszczać w kąpieli wodnej). Mieszać od czasu do czasu, aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietanką. Następnie ułożyć miskę na naczyniu wypełnionym wodą z kostkami lodu. Miksować około 10 minut, aż całość nabierze konsystencji musu. Podawać w pucharkach.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości