Desery z dwóch składników. Pyszne i proste przepisy

Ochota na "coś słodkiego" często przychodzi w najmniej oczekiwanym momencie. Zazwyczaj nie mamy wtedy możliwości zakupu wymarzonego, czekoladowego tortu, a tym bardziej zrobienia kawałka ulubionego ciacha. Z pomocą przychodzą jednak przepisy na szybkie, pyszne i niewymagające dużego nakładu pracy desery, zaledwie z dwóch składników. Nierzadko to smaki, które wielu kojarzą się z czasem dzieciństwa i pomysłami babci na domowe słodkości.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 5Kogel mogel

Obraz

Ochota na "coś słodkiego" często przychodzi w najmniej oczekiwanym momencie. Zazwyczaj nie mamy wtedy możliwości zakupu wymarzonego, czekoladowego tortu, a tym bardziej zrobienia kawałka ulubionego ciacha. Z pomocą przychodzą jednak przepisy na szybkie, pyszne i niewymagające dużego nakładu pracy desery, zaledwie z dwóch składników. Nierzadko to smaki, które wielu kojarzą się z czasem dzieciństwa i pomysłami babci na domowe słodkości.

Składniki: 6 żółtek, 12 łyżeczek cukru.

Przygotowanie: żółtka energicznie połączyć z cukrem, na gładką i gęstą masę. Kogel mogel doskonale smakuje solo, ale można wzbogacić go bakaliami, likierem lub bitą śmietaną.

/ 5Mandarynki z czekoladą

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 tabliczka czekolady deserowej, 1/2 kg mandarynek.

Przygotowanie: mandarynki obrać i podzielić na cząstki. Czekoladę rozpuścić w tzw. kąpieli wodnej, umieszczając miseczkę z kostkami na garnku z gotującą się wodą. Kawałki mandarynek zanurzać do połowy w masie czekoladowej, a następnie odkładać na pergamin, aby zastygła. Deser można urozmaicić posiekanymi orzechami lub... solą morską.

/ 5Truskawki z czekoladowym fondue

Obraz

Składniki: ulubione owoce pokrojone na kawałki np. kiwi, banany, truskawki, 2 tabliczki mlecznej czekolady.

Przygotowanie: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w specjalnym zestawie do fondue - masa będzie wtedy cały czas ciepła. Za pomocą patyczków lub specjalnych sztućców moczyć owoce w polewie i konsumować.

/ 5Piszinger

Obraz
© Fotolia

Składniki: 1 opakowanie wafli/andrutów, opakowanie kremu czekoladowego lub masy kajmakowej.

Przygotowanie: pierwszego wafla posmarować masą, przyłożyć kolejny i czynność powtórzyć kilka razy - ostatnią warstwą powinien być wafel. Przed podaniem wstawić do lodówki na 1-2 godziny, najlepiej z obciążeniem np. naczynia z wodą.

/ 5Mus czekoladowy

Obraz
© Fotolia

Składniki: niepełna szklanka śmietany kremówki, 200 g gorzkiej czekolady.

Przygotowanie: czekoladę pokruszyć i umieścić wraz ze śmietanką w misce, którą należy ustawić na garnku z gotującą się wodą (i rozpuszczać w kąpieli wodnej). Mieszać od czasu do czasu, aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietanką. Następnie ułożyć miskę na naczyniu wypełnionym wodą z kostkami lodu. Miksować około 10 minut, aż całość nabierze konsystencji musu. Podawać w pucharkach.

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia