Desery z dwóch składników. Pyszne i proste przepisy
Ochota na "coś słodkiego" często przychodzi w najmniej oczekiwanym momencie. Zazwyczaj nie mamy wtedy możliwości zakupu wymarzonego, czekoladowego tortu, a tym bardziej zrobienia kawałka ulubionego ciacha. Z pomocą przychodzą jednak przepisy na szybkie, pyszne i niewymagające dużego nakładu pracy desery, zaledwie z dwóch składników. Nierzadko to smaki, które wielu kojarzą się z czasem dzieciństwa i pomysłami babci na domowe słodkości.
Kogel mogel
Ochota na "coś słodkiego" często przychodzi w najmniej oczekiwanym momencie. Zazwyczaj nie mamy wtedy możliwości zakupu wymarzonego, czekoladowego tortu, a tym bardziej zrobienia kawałka ulubionego ciacha. Z pomocą przychodzą jednak przepisy na szybkie, pyszne i niewymagające dużego nakładu pracy desery, zaledwie z dwóch składników. Nierzadko to smaki, które wielu kojarzą się z czasem dzieciństwa i pomysłami babci na domowe słodkości.
Składniki: 6 żółtek, 12 łyżeczek cukru.
Przygotowanie: żółtka energicznie połączyć z cukrem, na gładką i gęstą masę. Kogel mogel doskonale smakuje solo, ale można wzbogacić go bakaliami, likierem lub bitą śmietaną.
Mandarynki z czekoladą
Składniki: 1 tabliczka czekolady deserowej, 1/2 kg mandarynek.
Przygotowanie: mandarynki obrać i podzielić na cząstki. Czekoladę rozpuścić w tzw. kąpieli wodnej, umieszczając miseczkę z kostkami na garnku z gotującą się wodą. Kawałki mandarynek zanurzać do połowy w masie czekoladowej, a następnie odkładać na pergamin, aby zastygła. Deser można urozmaicić posiekanymi orzechami lub... solą morską.
Truskawki z czekoladowym fondue
Składniki: ulubione owoce pokrojone na kawałki np. kiwi, banany, truskawki, 2 tabliczki mlecznej czekolady.
Przygotowanie: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w specjalnym zestawie do fondue - masa będzie wtedy cały czas ciepła. Za pomocą patyczków lub specjalnych sztućców moczyć owoce w polewie i konsumować.
Piszinger
Składniki: 1 opakowanie wafli/andrutów, opakowanie kremu czekoladowego lub masy kajmakowej.
Przygotowanie: pierwszego wafla posmarować masą, przyłożyć kolejny i czynność powtórzyć kilka razy - ostatnią warstwą powinien być wafel. Przed podaniem wstawić do lodówki na 1-2 godziny, najlepiej z obciążeniem np. naczynia z wodą.
Mus czekoladowy
Składniki: niepełna szklanka śmietany kremówki, 200 g gorzkiej czekolady.
Przygotowanie: czekoladę pokruszyć i umieścić wraz ze śmietanką w misce, którą należy ustawić na garnku z gotującą się wodą (i rozpuszczać w kąpieli wodnej). Mieszać od czasu do czasu, aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietanką. Następnie ułożyć miskę na naczyniu wypełnionym wodą z kostkami lodu. Miksować około 10 minut, aż całość nabierze konsystencji musu. Podawać w pucharkach.