Słodkie przekąski na chłodne dni

Chyba wszyscy kochamy domowe słodkości. Nie tylko są pyszne, ale też pięknie się prezentują. A na dodatek wiemy doskonale, co się w nich znajduje.

Słodkie przekąski na chłodne dni
Źródło zdjęć: © Aleksandra Jagłowska

Ciasteczka, muffinki, babeczki, crostini... Słodkie przekąski są tym, co dodaje nam energii w mroźne, zimowe dni. Są one też zdrowszym wyborem niż słodycze kupowane w sklepach. Przygotowywanie ich przynosi naprawdę wiele przyjemności, a efekty potrafią przerosnąć najśmielsze oczekiwania. Podpowiadamy, jakie przekąski warto zrobić o tej porze roku – dla siebie i dla przyjaciół!

Ciasteczka z orzechami włoskim

Obraz
© KUKBUK

Chrupiące ciasteczka obtoczone w orzechach włoskich nie tylko doskonale smakują, ale również skutecznie dekoncentrują przeciwników. Sprawdziliśmy, to działa!

Batony czekoladowe z masłem orzechowym

Obraz
© KUKBUK

Czekolada, masło orzechowe i słone krakersy połączone w jednym batoniku będą przebojem każdej domowej imprezy. Nie liczcie na to, że coś zostanie na kolejny dzień.

Muffinki z owocami i gorzką czekoladą

Obraz
© KUKBUK

Urocze babeczki na dwa kęsy lubią znikać niepostrzeżenie. I znów trzeba wyciągać miskę i włączać piekarnik.

Wegańskie brownie z batatów

Obraz
© KUKBUK

Rozkosznie kremowe brownie w roślinnym wydaniu.

Karmelki z orzechami

Obraz
© KUKBUK

Dużo chrupania i dużo wartości odżywczych z miodu i orzechów. Ale żeby nie było zbyt zdrowo, konkretna dawka cukru. Zawsze znikają ze stołu w niewyjaśnionych okolicznościach.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji