Zrób to sam
Jajka, chociaż lubiane i często występujące na polskich stołach, zazwyczaj podawane są formie jajecznicy, gotowanych lub sadzonych jajek i omletów. Przedstawiamy więc 5 pomysłów jak przełamać rutynę w kuchni i przygotować niezwykłe śniadania z jajkiem w roli głównej.
Jajko na parze
Jeżeli znudziła wam się klasyczna jajecznica, jajko przygotowane na parze będzie ciekawą odmianą. Jak je przygotować? Jajka wbijamy do kokilek, po czym do każdego dodajemy szczyptę soli i 100 ml wody. Szczelnie owijamy folią aluminiową i wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Wystarczy, że będziemy je trzymać ok. 10 minut pod przykryciem, by w kokilkach pojawił się delikatny i puszysty jajeczny suflet.
Jajko zapiekane w bułce
Jajko zapiekane w bułce to smaczny i prosty w przygotowaniu pomysł na śniadanie. Wystarczy, że do wydrążonej bułki włożymy nasze ulubione składniki np. szynkę, pieczarki oraz paprykę i wbijemy do niej jajko. Całość zapiekamy ok. 20 minut.
Jajko w koszulce
Jajko w koszulce, zwane także jajkiem poszetowym to danie, które jest nie tylko ładne, ale także smaczne. Jeżeli dodamy do nich grzanki, szynkę i odrobinę sosu holenderskiego stworzymy jajka po benedyktyńsku. Z tak wykwintnym śniadaniem poczujemy się jak w nowojorskim hotelu Waldorf Astoria, w którym pierwszy raz ponad 100 lat temu wprowadzono do menu tak podane jajko w koszulce. Jest kilka sposobów na przygotowanie jajka w koszulkach. Najpopularniejszym jest wlewanie rozbitego jajka do gotującej się wody z solą i octem.
Gofry z jajek
Niestety, ten sposób na jajeczne śniadanie mogą przygotować tylko właściciele gofrownic. Szkoda, bowiem przepis ten może być smacznym zastępstwem dla tradycyjnych omletów. Pomysłów na gofry jest mnóstwo. Możemy dodać do nich m.in. ser, szynkę, paprykę, marchew czy pieczarki. Wystarczy, że wszystkie te składniki wymieszamy z jajkiem i włożymy na 5 minut do gofrownicy.
Babeczki jajeczne
Jajeczne babeczki to smaczna wariacja na temat muffinek. Świetnie sprawdzą się na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Istnieje kilka wersji tych jajecznych babeczek. Możemy przygotować je np. z dodatkiem szynki, pomidorów, cukinii, pomidorów, kukurydzy, szpinaku, papryki lub pora. Wybrane przez nas składniki kroimy w drobną kostkę i mieszamy z roztrzepanym jajkiem. Masę wlewamy do muffinkowych foremek i zapiekamy przez ok. 25 minut.