Drożdżowe jabłuszka Krystyny z "Bake Off - Ale Ciacho"

Wyglądają jak jabłuszka i wyjątkowo smakują. Poznajcie wypieki uczestniczki kulinarnego show TVP2.

Drożdżowe jabłuszka Krystyny z "Bake Off - Ale Ciacho"
Źródło zdjęć: © TVP2

Jabłka nadają się nie tylko do klasycznej szarlotki. Wiedzą o tym doskonale uczestnicy kulinarnego show TVP2 "Bake Off - Ale Ciacho". Krystyna, jedna z uczestniczek, przygotowała pyszne drożdżowe babeczki z jabłkami.

Składniki:

  • 600 g maki
  • 7 żółtek (od małych jajek)
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g masła bardzo miękkiego
  • 30-35 g drożdży
  • dodatkowo: budyń, 2 jabłka, paluszki i kilka pestek dyni.

Z 3 łyżek mąki, łyżeczki cukru i drożdży zrobić rozczyn, który powinien dobrze wyrosnąć. Do miski przesiać mąkę. Żółtka ubić na parze z cukrem na białą masę. Zdjąć z kąpieli wodnej i jeszcze ubijać, aż masa będzie tylko lekko ciepła. Dodać do maki razem z wyrośniętym rozczynem. Wyrabiać ciasto. Kiedy składniki będą już doskonale połączone, dodawać po małym kawałeczku bardzo miękkiego masła. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Miskę z ciastem nakryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania. Wyrośnięte ciasto wyjąc na blat i podzielić na dwie części. Jedna służyła do bułeczek jabłuszek a druga do trójkątów orzechowych.

Ugotować budyń. Jedno z jabłek pokroić drobno, posypać cukrem i skropić sokiem-wstawić do mikrofalówki do powstania musu. Wymieszać z ugotowanym wcześniej budyniem. Do tego wkroić w drobna kostkę kolejne jabłko i wymieszać. Wystudzić. Ciasto drożdżowe wyrobić i odstawić do wyrastania. Wyrośnięte podzielić na mniejsze kawałki (to w zależności od wielkości foremek-babeczek)Każdy kawałek rozpłaszczyć i nałożyć budyń z jabłkami. Uformować kulkę, którą należy umieścić w wysmarowanej masłem foremce babeczkowej. Na wierzchu wbijamy w środek paluszek (niby ogonek jabłka) i po posmarowaniu wyrośniętych bułeczek mlekiem skondensowanym, przykleić obok ogonka pestkę dyni. Piec ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Oglądaj "Bake Off - Ale Ciacho" w poniedziałek, o godz. 21.45 na kanale TVP2.

Więcej o programie: http://bakeoff.tvp.pl/

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm