Drożdżowe jabłuszka Krystyny z "Bake Off - Ale Ciacho"

Wyglądają jak jabłuszka i wyjątkowo smakują. Poznajcie wypieki uczestniczki kulinarnego show TVP2.

Obraz
Źródło zdjęć: © TVP2

Jabłka nadają się nie tylko do klasycznej szarlotki. Wiedzą o tym doskonale uczestnicy kulinarnego show TVP2 "Bake Off - Ale Ciacho". Krystyna, jedna z uczestniczek, przygotowała pyszne drożdżowe babeczki z jabłkami.

Składniki:

  • 600 g maki
  • 7 żółtek (od małych jajek)
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g masła bardzo miękkiego
  • 30-35 g drożdży
  • dodatkowo: budyń, 2 jabłka, paluszki i kilka pestek dyni.

Z 3 łyżek mąki, łyżeczki cukru i drożdży zrobić rozczyn, który powinien dobrze wyrosnąć. Do miski przesiać mąkę. Żółtka ubić na parze z cukrem na białą masę. Zdjąć z kąpieli wodnej i jeszcze ubijać, aż masa będzie tylko lekko ciepła. Dodać do maki razem z wyrośniętym rozczynem. Wyrabiać ciasto. Kiedy składniki będą już doskonale połączone, dodawać po małym kawałeczku bardzo miękkiego masła. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Miskę z ciastem nakryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania. Wyrośnięte ciasto wyjąc na blat i podzielić na dwie części. Jedna służyła do bułeczek jabłuszek a druga do trójkątów orzechowych.

Ugotować budyń. Jedno z jabłek pokroić drobno, posypać cukrem i skropić sokiem-wstawić do mikrofalówki do powstania musu. Wymieszać z ugotowanym wcześniej budyniem. Do tego wkroić w drobna kostkę kolejne jabłko i wymieszać. Wystudzić. Ciasto drożdżowe wyrobić i odstawić do wyrastania. Wyrośnięte podzielić na mniejsze kawałki (to w zależności od wielkości foremek-babeczek)Każdy kawałek rozpłaszczyć i nałożyć budyń z jabłkami. Uformować kulkę, którą należy umieścić w wysmarowanej masłem foremce babeczkowej. Na wierzchu wbijamy w środek paluszek (niby ogonek jabłka) i po posmarowaniu wyrośniętych bułeczek mlekiem skondensowanym, przykleić obok ogonka pestkę dyni. Piec ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Oglądaj "Bake Off - Ale Ciacho" w poniedziałek, o godz. 21.45 na kanale TVP2.

Więcej o programie: http://bakeoff.tvp.pl/

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀