Drożdżowe jabłuszka Krystyny z "Bake Off - Ale Ciacho"

Wyglądają jak jabłuszka i wyjątkowo smakują. Poznajcie wypieki uczestniczki kulinarnego show TVP2.

Obraz
Źródło zdjęć: © TVP2

Jabłka nadają się nie tylko do klasycznej szarlotki. Wiedzą o tym doskonale uczestnicy kulinarnego show TVP2 "Bake Off - Ale Ciacho". Krystyna, jedna z uczestniczek, przygotowała pyszne drożdżowe babeczki z jabłkami.

Składniki:

  • 600 g maki
  • 7 żółtek (od małych jajek)
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g masła bardzo miękkiego
  • 30-35 g drożdży
  • dodatkowo: budyń, 2 jabłka, paluszki i kilka pestek dyni.

Z 3 łyżek mąki, łyżeczki cukru i drożdży zrobić rozczyn, który powinien dobrze wyrosnąć. Do miski przesiać mąkę. Żółtka ubić na parze z cukrem na białą masę. Zdjąć z kąpieli wodnej i jeszcze ubijać, aż masa będzie tylko lekko ciepła. Dodać do maki razem z wyrośniętym rozczynem. Wyrabiać ciasto. Kiedy składniki będą już doskonale połączone, dodawać po małym kawałeczku bardzo miękkiego masła. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Miskę z ciastem nakryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania. Wyrośnięte ciasto wyjąc na blat i podzielić na dwie części. Jedna służyła do bułeczek jabłuszek a druga do trójkątów orzechowych.

Ugotować budyń. Jedno z jabłek pokroić drobno, posypać cukrem i skropić sokiem-wstawić do mikrofalówki do powstania musu. Wymieszać z ugotowanym wcześniej budyniem. Do tego wkroić w drobna kostkę kolejne jabłko i wymieszać. Wystudzić. Ciasto drożdżowe wyrobić i odstawić do wyrastania. Wyrośnięte podzielić na mniejsze kawałki (to w zależności od wielkości foremek-babeczek)Każdy kawałek rozpłaszczyć i nałożyć budyń z jabłkami. Uformować kulkę, którą należy umieścić w wysmarowanej masłem foremce babeczkowej. Na wierzchu wbijamy w środek paluszek (niby ogonek jabłka) i po posmarowaniu wyrośniętych bułeczek mlekiem skondensowanym, przykleić obok ogonka pestkę dyni. Piec ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Oglądaj "Bake Off - Ale Ciacho" w poniedziałek, o godz. 21.45 na kanale TVP2.

Więcej o programie: http://bakeoff.tvp.pl/

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości