Drożdżowe jabłuszka Krystyny z "Bake Off - Ale Ciacho"
Wyglądają jak jabłuszka i wyjątkowo smakują. Poznajcie wypieki uczestniczki kulinarnego show TVP2.
Jabłka nadają się nie tylko do klasycznej szarlotki. Wiedzą o tym doskonale uczestnicy kulinarnego show TVP2 "Bake Off - Ale Ciacho". Krystyna, jedna z uczestniczek, przygotowała pyszne drożdżowe babeczki z jabłkami.
Składniki:
- 600 g maki
- 7 żółtek (od małych jajek)
- 250 ml ciepłego mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g masła bardzo miękkiego
- 30-35 g drożdży
- dodatkowo: budyń, 2 jabłka, paluszki i kilka pestek dyni.
Z 3 łyżek mąki, łyżeczki cukru i drożdży zrobić rozczyn, który powinien dobrze wyrosnąć. Do miski przesiać mąkę. Żółtka ubić na parze z cukrem na białą masę. Zdjąć z kąpieli wodnej i jeszcze ubijać, aż masa będzie tylko lekko ciepła. Dodać do maki razem z wyrośniętym rozczynem. Wyrabiać ciasto. Kiedy składniki będą już doskonale połączone, dodawać po małym kawałeczku bardzo miękkiego masła. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Miskę z ciastem nakryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania. Wyrośnięte ciasto wyjąc na blat i podzielić na dwie części. Jedna służyła do bułeczek jabłuszek a druga do trójkątów orzechowych.
Ugotować budyń. Jedno z jabłek pokroić drobno, posypać cukrem i skropić sokiem-wstawić do mikrofalówki do powstania musu. Wymieszać z ugotowanym wcześniej budyniem. Do tego wkroić w drobna kostkę kolejne jabłko i wymieszać. Wystudzić. Ciasto drożdżowe wyrobić i odstawić do wyrastania. Wyrośnięte podzielić na mniejsze kawałki (to w zależności od wielkości foremek-babeczek)Każdy kawałek rozpłaszczyć i nałożyć budyń z jabłkami. Uformować kulkę, którą należy umieścić w wysmarowanej masłem foremce babeczkowej. Na wierzchu wbijamy w środek paluszek (niby ogonek jabłka) i po posmarowaniu wyrośniętych bułeczek mlekiem skondensowanym, przykleić obok ogonka pestkę dyni. Piec ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Oglądaj "Bake Off - Ale Ciacho" w poniedziałek, o godz. 21.45 na kanale TVP2.
Więcej o programie: http://bakeoff.tvp.pl/