Dzień zdrowego śniadania – świętujmy codziennie!

8 listopada obchodzimy Dzień Zdrowego Śniadania. Z tej okazji warto przypomnieć, jak ważną funkcję pełni ono w codziennej diecie oraz co powinno zawierać, żeby było wartościowe. To także doskonały moment, by nie czekając na noworoczne postanowienia zadbać już teraz o prawidłowe nawyki żywieniowe – zaczynając każdy dzień od pełnowartościowego posiłku. Brak czasu nie powinien być wymówką, ponieważ jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż nam się wydaje. Najlepiej spożyjmy je w gronie najbliższych – wszystkie badane matki stwierdziły, że wspólne śniadanie to sposób na to, by pozytywnie rozpocząć dzień.

Śniadanie to obowiązkowy punkt na początek dnia.
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

Pomijanie porannego posiłku to jeden z częstszych błędów żywieniowych. Tłumaczymy go brakiem czasu albo tym, że rano zwyczajnie nie jesteśmy głodni. Takie postępowanie niesie jednak ze sobą konsekwencje: odczuwamy spadek energii, mniejszą zdolność koncentracji, a z upływem godzin pojawia się wilczy apetyt, przez który łatwiej ulegamy niezdrowym pokusom. Organizm pozbawiony zostaje też ważnej porcji witamin i składników odżywczych, niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Potraktujmy zatem Dzień Zdrowego Śniadania jako doskonały pretekst do tego, by zacząć wprowadzać w nasze życie prawidłowe nawyki żywieniowe. Dobrze skomponowany poranny posiłek spowoduje, że także w dalszej części dnia łatwiej nam będzie przestrzegać odpowiedniej, pełnowartościowej diety. Pamiętajmy też, że to nie tylko dobry start dla organizmu. Matki – w badaniu przeprowadzonym na zlecenie marki Lubella – zadeklarowały, że wspólnie jedzone śniadanie to chwila na to, by ze sobą porozmawiać (64 proc.) i przy okazji dowiedzieć się, co zamierzają pozostali domownicy, a to według 22 proc. badanych ułatwia zaplanowanie także własnych aktywności. Zatem – od zdrowego śniadania już tylko krok zarówno do miłego dnia, jak i zdrowego trybu życia.

Energia ze zbóż
Śniadanie, podobnie jak cały jadłospis, powinno być urozmaicone, by dostarczać jak najwięcej różnorodnych składników odżywczych z różnych grup produktów spożywczych. Bardzo ważne są bez wątpienia warzywa i owoce, będące najbogatszym źródłem witamin oraz mikro- i makroelementów. Nie możemy też zapominać o nabiale, chudym mięsie czy zdrowych, głównie roślinnych tłuszczach. Jednak o poranku szczególne znaczenie mają produkty zbożowe. To one dostarczają cennej energii, której nasz organizm potrzebuje do rozbudzenia po nocnym spowolnieniu, co pozwala nam sprawnie funkcjonować przez kolejne godziny, bez ataków nagłego głodu. Dzięki temu łatwiej wytrwać w postanowieniach dotyczących utrzymania prawidłowego sposobu odżywiania. Oprócz tego naturalne produkty zbożowe, głównie pełnoziarniste – zawierają błonnik, witaminy z grupy B oraz ważne minerały. Żadne zdrowe śniadanie nie może się bez nich obejść.

Pełnowartościowe śniadanie – to proste!
Rano cenimy każdą minutę. Aby nie rezygnować ze śniadania, a jednocześnie zadbać, by znalazły się w nim wartościowe produkty, dobrze sięgnąć po płatki zbożowe, na przykład kukurydziane, które stanowią świetną bazę do wielu pysznych, pełnowartościowych posiłków. Wystarczy, że zalejemy je mlekiem lub jogurtem i dołożymy ulubione dodatki: świeże lub suszone owoce, orzechy, syrop klonowy. W ten prosty sposób powstanie pożywne danie, w którym znajdą się różnorodne produkty, dostarczając nam witamin i składników mineralnych. Natomiast zboża zadbają dodatkowo o odpowiednią porcję energii.

Składniki na babeczki:
• 1,5 szklanki płatków
• 6 jaj
• 100g żółtego sera w kawałku
• 1g kukurydzy konserwowej
• 1 łyżka szczypiorku
• 1 czerwona papryka
• 1 plaster pora
• 1 pomidor
• 1 szczypta soli i pieprzu
• 1 łyżka masła

*Przygotowanie: *
Jajka wybijamy i "rozkłócamy", czyli mieszamy, np. widelcem lub trzepaczką. Dodajemy do nich żółty ser (wcześniej starty na dużych oczkach), kukurydzę oraz posiekaną paprykę, pora oraz szczypiorek. Następnie, dodajemy szklankę płatków i mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Metalowe foremki do babeczek smarujemy masłem i wlewamy masę jajeczną. Każdą babeczkę posypujemy pozostałymi płatkami. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 12-15 minut.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów