30 marca - dzień muffinka. Słodkie święto!
Muffinki, małe słodkie babeczki znamy wszyscy. Są doskonała na deser, przyjęcie, a nawet jako drugie śniadanie. Z okazji święta babeczki warto jednak zaszaleć i spojrzeć na popularne ciastka z szerszej perspektywy. W końcu muffinki nie muszą być słodkim deserem. Doskonale smakują w wersji wytrawnej, która doskonale sprawdzi się podczas wiosennych imprez, na śniadania czy przekąskę w pracy.
Muffinki przygotujemy bardzo szybko. Wystarczy zrobić ciasto, napełnić nim odpowiednie foremki, uzupełnić o dodatki i gotowe. Podstawowe ciasto na wytrawne muffinki zrobimy z dwóch szklanek mąki, jednego jajka, połowy szklanki oleju, szklanki mleka, łyżeczki soli i dwóch łyżeczek proszku do pieczenia. Wszystkie składniki miksujemy bardzo dokładnie. Teraz możemy przystąpić do dodawania pozostałych składników, które zadecydują o finalnym smaku babeczek.
Muffinki na słono mogą zawierać mnóstwo różnych produktów. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Idealną przekąską są muffiny z szynką, boczkiem i serem. Żółty ser i szynkę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i podsmażamy posiekaną drobno cebulę oraz boczek. Studzimy, mieszamy z serem i szynką i dorzucamy wszystko do podstawowego ciasta. Wlewamy je do formy na muffinki i pieczemy w rozgrzanym do 210 stopni C piekarniku przez około 20 minut.
Zobacz też: Desery, które nie tuczą
Innym dodatkiem do wytrawnych muffinków są pieczarki. Kroimy je drobno i podsmażamy na maśle razem z posiekaną cebulą, czosnkiem i zieloną pietruszką. Wszystko doprawiamy pieprzem i sosem sojowym, a gdy płyn wyparuje, masę łączymy z ciastem i pieczemy.
Świetne są również muffinki z porem. Ich przygotowanie również nie jest zbyt trudne. Białe części pora kroimy bardzo drobno i lekko blanszujemy w osolonym wrzątku. Jajko gotujemy na twardo, siekamy i dodajemy do pora. Całość posypujemy ostrą i słodką papryką w proszku i mieszamy z ciastem. Po upieczeniu schładzamy i podajemy z sosem jogurtowym.
Bardziej wykwintnym daniem na przyjęcie mogą być muffinki z tuńczykiem lub z wędzonym łososiem. Tuńczyka łączymy z posiekanym szczypiorkiem, pokrojonego drobno łososia z kolei z koperkiem. Świetnym dodatkiem do muffinki z wędzonym łososiem będzie również tłusty twaróg.
Wegetarianie zajadać się będą wersją warzywną. Na patelni smażymy posiekaną drobno cebulę, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, seler naciowy, kukurydzę i zielone chili. Przyprawiamy warzywa solą, pieprzem i zmielonym zielem angielskim. Masy musi być sporo, bo ciasteczka, z których wystają kawałki kolorowych warzyw wyglądają bardzo apetycznie i ładnie.
Muffinki również można przygotować z… ryżu. Taka odmiana tych ciasteczek może z powodzeniem zastąpić na talerzu ziemniaki. Zamiast dwóch szklanek mąki do przyrządzenia ciasta używamy jedynie jednej szklanki i szklanki ugotowanego ryżu. Dodajemy starte na tarce ugotowane wcześniej ziemniaki i starty czosnek. Muffinki ryżowe pieczemy tak, jak tradycyjne.
Dodatek ziół bardzo poprawia smak muffinek. Wystarczy posiekać drobno koperek, zieloną pietruszkę, bazylię, rozmaryn, oregano lub szczypiorek i połączyć z ciastem. Podobnie rzecz ma się z innymi przyprawami. Doskonałe są muffinki wyłącznie z dodatkiem kminku lub kolendry w proszku. Świetnie pasuje do nich również uprażony sezam czy mak.
Przepis na podstawowe ciasto to baza. Reszta zależy od nas. Celebrujmy dzień muffinek kulinarnym szaleństwem. Podzielmy ciasto na mniejsze części. Do każdej z nich dodajmy różne składniki i upieczmy prawdziwą, muffinkową, pełną niespodzianek ucztę!
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl