ycipk-dtwalk

30 marca - dzień muffinka. Słodkie święto!

Muffinki, małe słodkie babeczki znamy wszyscy. Są doskonała na deser, przyjęcie, a nawet jako drugie śniadanie. Z okazji święta babeczki warto jednak zaszaleć i spojrzeć na popularne ciastka z szerszej perspektywy. W końcu muffinki nie muszą być słodkim deserem. Doskonale smakują w wersji wytrawnej, która doskonale sprawdzi się podczas wiosennych imprez, na śniadania czy przekąskę w pracy.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Muffinki nie muszą być słodkie
Muffinki nie muszą być słodkie (123RF)
ycipk-dtwalk

Muffinki przygotujemy bardzo szybko. Wystarczy zrobić ciasto, napełnić nim odpowiednie foremki, uzupełnić o dodatki i gotowe. Podstawowe ciasto na wytrawne muffinki zrobimy z dwóch szklanek mąki, jednego jajka, połowy szklanki oleju, szklanki mleka, łyżeczki soli i dwóch łyżeczek proszku do pieczenia. Wszystkie składniki miksujemy bardzo dokładnie. Teraz możemy przystąpić do dodawania pozostałych składników, które zadecydują o finalnym smaku babeczek.

Muffinki na słono mogą zawierać mnóstwo różnych produktów. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Idealną przekąską są muffiny z szynką, boczkiem i serem. Żółty ser i szynkę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i podsmażamy posiekaną drobno cebulę oraz boczek. Studzimy, mieszamy z serem i szynką i dorzucamy wszystko do podstawowego ciasta. Wlewamy je do formy na muffinki i pieczemy w rozgrzanym do 210 stopni C piekarniku przez około 20 minut.

Zobacz też: Desery, które nie tuczą

ycipk-dtwalk

Innym dodatkiem do wytrawnych muffinków są pieczarki. Kroimy je drobno i podsmażamy na maśle razem z posiekaną cebulą, czosnkiem i zieloną pietruszką. Wszystko doprawiamy pieprzem i sosem sojowym, a gdy płyn wyparuje, masę łączymy z ciastem i pieczemy.

Świetne są również muffinki z porem. Ich przygotowanie również nie jest zbyt trudne. Białe części pora kroimy bardzo drobno i lekko blanszujemy w osolonym wrzątku. Jajko gotujemy na twardo, siekamy i dodajemy do pora. Całość posypujemy ostrą i słodką papryką w proszku i mieszamy z ciastem. Po upieczeniu schładzamy i podajemy z sosem jogurtowym.

Bardziej wykwintnym daniem na przyjęcie mogą być muffinki z tuńczykiem lub z wędzonym łososiem. Tuńczyka łączymy z posiekanym szczypiorkiem, pokrojonego drobno łososia z kolei z koperkiem. Świetnym dodatkiem do muffinki z wędzonym łososiem będzie również tłusty twaróg.

ycipk-dtwalk

Wegetarianie zajadać się będą wersją warzywną. Na patelni smażymy posiekaną drobno cebulę, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, seler naciowy, kukurydzę i zielone chili. Przyprawiamy warzywa solą, pieprzem i zmielonym zielem angielskim. Masy musi być sporo, bo ciasteczka, z których wystają kawałki kolorowych warzyw wyglądają bardzo apetycznie i ładnie.

Muffinki również można przygotować z… ryżu. Taka odmiana tych ciasteczek może z powodzeniem zastąpić na talerzu ziemniaki. Zamiast dwóch szklanek mąki do przyrządzenia ciasta używamy jedynie jednej szklanki i szklanki ugotowanego ryżu. Dodajemy starte na tarce ugotowane wcześniej ziemniaki i starty czosnek. Muffinki ryżowe pieczemy tak, jak tradycyjne.

Dodatek ziół bardzo poprawia smak muffinek. Wystarczy posiekać drobno koperek, zieloną pietruszkę, bazylię, rozmaryn, oregano lub szczypiorek i połączyć z ciastem. Podobnie rzecz ma się z innymi przyprawami. Doskonałe są muffinki wyłącznie z dodatkiem kminku lub kolendry w proszku. Świetnie pasuje do nich również uprażony sezam czy mak.

ycipk-dtwalk

Przepis na podstawowe ciasto to baza. Reszta zależy od nas. Celebrujmy dzień muffinek kulinarnym szaleństwem. Podzielmy ciasto na mniejsze części. Do każdej z nich dodajmy różne składniki i upieczmy prawdziwą, muffinkową, pełną niespodzianek ucztę!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polub WP Kuchnia
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-dtwalk

ycipk-dtwalk
ycipk-dtwalk