Babeczki i muffinki – czym się od siebie różnią?

Dla wielu z nas muffiny są tożsame z babeczkami. Tymczasem to dwa zupełnie różne wypieki, które mają swoje cechy charakterystyczne. Jeśli je poznamy, już nigdy nie pomylimy babeczek z muffinkami. Czym więc różnią się od siebie te produkty?

Muffinki z jagodamiMuffinki z jagodami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Charles Brutlag
1

Babeczka a muffinka – co to takiego?

Babeczka jest wypiekiem, który dotarł do nas z Ameryki Północnej. Jej nazwa pochodzi od ciastka pieczonego w filiżance, stąd też angielskie słowo – cupcake. Aktualnie za babeczkę traktuje się płaskie, ale bogato udekorowane ciastko przeznaczone dla jednej osoby.

Nazwa muffinek pochodzi z kolei z francuskiego moufflet, co oznacza miękki chleb. Pierwotnie był to rodzaj bułeczki. Najbardziej popularne są muffiny amerykańskie na proszku do pieczenia i angielskie na drożdżach.

Pomimo pewnych podobieństw, babeczki to tak naprawdę zupełnie inne produkty niż muffiny.

Składniki babeczek a składniki muffinek

Babeczki zawsze robi się na słodko. Składniki są takie same, jak do pieczenia tradycyjnych babek. Potrzebna jest mąka pszenna, proszek do pieczenia, cukier, jajka, masło oraz mleko albo śmietana. Wszystkie składniki należy razem utrzeć lub zmiksować na gładką i jednolitą masę, która jest dosyć lejąca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini babeczki z mięsnym farszem. Pyszne i proste

Z kolei ciasto na muffinki robi się nieco inaczej. Może być ono słodkie lub wytrawne, np. z serem, warzywami czy mięsem. Przede wszystkim jednak należy osobno przygotować składniki sypkie, a osobno mokre. Łączy się je dopiero tuż przed rozłożeniem ciasta w foremki. W tym celu wystarczy łyżka. Mikser jest wręcz niewskazany.

Muffinki robi się z mąki, ale niekoniecznie pszennej. Równie dobrze może być to mąka żytnia czy orkiszowa. Można dodawać do niej otręby. Pozostałe składniki to: proszek do pieczenia, mleko, jajka i olej, którym zastępowane jest masło. Ciasto jest cięższe i bardziej zwięzłe niż ciasto do babeczek. Po upieczeniu jest też wilgotniejsze.

Wygląd babeczek a wygląd muffinek

Zarówno babeczki, jak i muffinki piecze się w papilotkach lub foremkach silikonowych. Babeczki jednak nie wyrastają zbyt wysokie. Z kolei muffinki wyrastają sporo ponad foremki i pękają na górze.

Ciasta na babeczki nie wzbogaca się żadnymi dodatkami, podczas gdy do ciasta muffinkowego można dodawać rodzynki, orzechy, czekoladę czy też szpinak albo ser – w zależności od tego, czy wybieramy wersję słodką czy wytrawną.

Wytrawne muffinki
Wytrawne muffinki © Adobe Stock | Anna Shepulova

Babeczki są rozmaicie dekorowane na powierzchni. Stosuje się kremy, masy, posypki, owoce, polewy, cukrowe ozdoby. Wypieki te często traktowane są przez cukierników jak miniaturowe dzieła sztuki. Muffinki za to mogą być jedynie posypane cukrem pudrem lub polukrowane w celu wzbogacenia ich smaku. Raczej nie stosuje się bogatszych dekoracji.

Babeczki i muffinki na stole

Zarówno babeczki, jak i muffinki można ustawiać na dużych paterach. Babeczki oraz słodkie muffinki stanowią idealny deser czy przekąskę do kawy. Z kolei wytrawne muffiny doskonale sprawdzą się nawet na śniadanie czy też jako pieczywo do zupy.

Warto pamiętać, że bogate kremowe i cukrowe dekoracje sprawiają, że babeczki są bardzo kaloryczne. Muffiny zaś możemy przygotować w wersji dietetycznej.

Ciekawostką jest fakt, że jedna z restauracji w Dubaju – Bloomsbury Cafe - serwuje babeczki, które kosztują po tysiąc dolarów. Pokryte są one 24-karatowym złotem. Ciasto robione jest z mąki organicznej i najwyższej jakości masła. Ozdabiane są z kolei włoską czekoladą Amedei Porcelena, truskawkami oraz wyselekcjonowanymi ziarnami wanilii pochodzącymi z Ugandy. Babeczki te mają nazwę Golden Phoenix Cupcakes.

Babeczki i muffinki mają nieco podobny kształt. Obie można jadać na słodko. Obie pięknie prezentują się na stole. Jednocześnie są zupełnie inne pod względem składników, sposobu przygotowywania ciasta, kaloryczności. Bez względu na to, z którym wypiekiem mamy do czynienia, zawsze możemy być pewni, że będzie smacznie.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne