WAŻNE
TERAZ

Znamy pierwszą finalistkę WTA Finals! Rybakina lepsza

Babeczki i muffinki – czym się od siebie różnią?

Dla wielu z nas muffiny są tożsame z babeczkami. Tymczasem to dwa zupełnie różne wypieki, które mają swoje cechy charakterystyczne. Jeśli je poznamy, już nigdy nie pomylimy babeczek z muffinkami. Czym więc różnią się od siebie te produkty?

Muffinki z jagodamiMuffinki z jagodami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Charles Brutlag

Babeczka a muffinka – co to takiego?

Babeczka jest wypiekiem, który dotarł do nas z Ameryki Północnej. Jej nazwa pochodzi od ciastka pieczonego w filiżance, stąd też angielskie słowo – cupcake. Aktualnie za babeczkę traktuje się płaskie, ale bogato udekorowane ciastko przeznaczone dla jednej osoby.

Nazwa muffinek pochodzi z kolei z francuskiego moufflet, co oznacza miękki chleb. Pierwotnie był to rodzaj bułeczki. Najbardziej popularne są muffiny amerykańskie na proszku do pieczenia i angielskie na drożdżach.

Pomimo pewnych podobieństw, babeczki to tak naprawdę zupełnie inne produkty niż muffiny.

Składniki babeczek a składniki muffinek

Babeczki zawsze robi się na słodko. Składniki są takie same, jak do pieczenia tradycyjnych babek. Potrzebna jest mąka pszenna, proszek do pieczenia, cukier, jajka, masło oraz mleko albo śmietana. Wszystkie składniki należy razem utrzeć lub zmiksować na gładką i jednolitą masę, która jest dosyć lejąca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini babeczki z mięsnym farszem. Pyszne i proste

Z kolei ciasto na muffinki robi się nieco inaczej. Może być ono słodkie lub wytrawne, np. z serem, warzywami czy mięsem. Przede wszystkim jednak należy osobno przygotować składniki sypkie, a osobno mokre. Łączy się je dopiero tuż przed rozłożeniem ciasta w foremki. W tym celu wystarczy łyżka. Mikser jest wręcz niewskazany.

Muffinki robi się z mąki, ale niekoniecznie pszennej. Równie dobrze może być to mąka żytnia czy orkiszowa. Można dodawać do niej otręby. Pozostałe składniki to: proszek do pieczenia, mleko, jajka i olej, którym zastępowane jest masło. Ciasto jest cięższe i bardziej zwięzłe niż ciasto do babeczek. Po upieczeniu jest też wilgotniejsze.

Wygląd babeczek a wygląd muffinek

Zarówno babeczki, jak i muffinki piecze się w papilotkach lub foremkach silikonowych. Babeczki jednak nie wyrastają zbyt wysokie. Z kolei muffinki wyrastają sporo ponad foremki i pękają na górze.

Ciasta na babeczki nie wzbogaca się żadnymi dodatkami, podczas gdy do ciasta muffinkowego można dodawać rodzynki, orzechy, czekoladę czy też szpinak albo ser – w zależności od tego, czy wybieramy wersję słodką czy wytrawną.

Wytrawne muffinki
Wytrawne muffinki © Adobe Stock | Anna Shepulova

Babeczki są rozmaicie dekorowane na powierzchni. Stosuje się kremy, masy, posypki, owoce, polewy, cukrowe ozdoby. Wypieki te często traktowane są przez cukierników jak miniaturowe dzieła sztuki. Muffinki za to mogą być jedynie posypane cukrem pudrem lub polukrowane w celu wzbogacenia ich smaku. Raczej nie stosuje się bogatszych dekoracji.

Babeczki i muffinki na stole

Zarówno babeczki, jak i muffinki można ustawiać na dużych paterach. Babeczki oraz słodkie muffinki stanowią idealny deser czy przekąskę do kawy. Z kolei wytrawne muffiny doskonale sprawdzą się nawet na śniadanie czy też jako pieczywo do zupy.

Warto pamiętać, że bogate kremowe i cukrowe dekoracje sprawiają, że babeczki są bardzo kaloryczne. Muffiny zaś możemy przygotować w wersji dietetycznej.

Ciekawostką jest fakt, że jedna z restauracji w Dubaju – Bloomsbury Cafe - serwuje babeczki, które kosztują po tysiąc dolarów. Pokryte są one 24-karatowym złotem. Ciasto robione jest z mąki organicznej i najwyższej jakości masła. Ozdabiane są z kolei włoską czekoladą Amedei Porcelena, truskawkami oraz wyselekcjonowanymi ziarnami wanilii pochodzącymi z Ugandy. Babeczki te mają nazwę Golden Phoenix Cupcakes.

Babeczki i muffinki mają nieco podobny kształt. Obie można jadać na słodko. Obie pięknie prezentują się na stole. Jednocześnie są zupełnie inne pod względem składników, sposobu przygotowywania ciasta, kaloryczności. Bez względu na to, z którym wypiekiem mamy do czynienia, zawsze możemy być pewni, że będzie smacznie.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika