8 pomysłów na domowe chipsy

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 9Sposób na przekąskę

Obraz
© Fotolia

Trudno znaleźć bardziej popularną przekąskę, szczególnie wśród młodych ludzi. Problem w tym, że regularne spożywanie kupowanych w sklepie chipsów grozi poważnymi konsekwencjami: otyłością, schorzeniami układu krążenia, a nawet zwiększonym ryzykiem nowotworów. Zdecydowanie zdrowszą alternatywą są chrupki przygotowane w domu. Niekoniecznie z ziemniaków.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 9Chipsy ziemniaczane

Obraz
© Shutterstock.com

Zaczniemy jednak od klasyki, bo dla wielu osób prawdziwe chipsy muszą być przygotowane z ziemniaków. Jednak niekoniecznie trzeba je smażyć w głębokim tłuszczu, co znacznie zwiększa kaloryczność przysmaku i znacząco redukuje jego właściwości odżywcze. Lepszym rozwiązaniem jest upieczenie cieniutkich plasterków ziemniaków (posmarowanych wcześniej oliwą z dodatkiem soli, pieprzu, papryki, oregano lub innych lubianych przypraw) w piekarniku, w temperaturze 220 stopni (z termoobiegiem). Powinny tam przebywać nie dłużej niż 10 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, pozostawiamy jednak chipsy, aż staną się chrupiące.

/ 9Chipsy z liści kalafiora

Obraz
© 123RF

Pyszną przekąskę możemy przygotować z różnych składników, nawet tych niezbyt docenianych na co dzień, jak chociażby liście kalafiora, zwykle uznawane za nieprzydatny odpadek i wyrzucane do kosza. Tymczasem kryją w sobie m.in. dużo błonnika, który reguluje pracę jelit i ułatwia usuwanie toksycznych produktów przemiany materii. By przygotować z liści chipsy wystarczy pokroić je na mniejsze kawałki, skropić oliwą, posypać ulubionymi przyprawami i piec w piekarniku przez 10-15 minut.

/ 9Chipsy z jarmużu

Obraz
© 123RF

Ulubiony przysmak wielu gwiazd, np. supermodelki Heidi Klum. Jarmuż nieprzypadkowo zalicza się do grona superfoods. Jest bogatym źródłem błonnika, witamin, karotenoidów chroniących organizm przed atakiem wolnych rodników i sulforafanu neutralizującego bakterie odpowiedzialne m.in. za choroby wrzodowe żołądka. Jak przygotować z niego chipsy? Porwane na mniejsze kawałki liście jarmużu wystarczy posmarować olejem z dodatkiem soli i słodkiej papryki, a następnie piec kilka minut w piekarniku nagrzanym do temp. 100-120 stopni.

/ 9Chipsy z topinamburu

Obraz
© 123RF

Głównym składnikiem tej bulw jest inulina, uznawana za jeden z najsilniejszych naturalnych prebiotyków, wspomagający wchłanianie wapnia oraz stanowiący doskonałą pożywką dla mikroflory jelitowej i wsparcie systemu odpornościowego. Topinambur to także skarbnica potasu, żelaza czy krzemu – minerału rzadko występującego w naszych posiłkach, a zapewniającego zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. By przygotować chipsy z tego warzywa należy dokładnie wyszorować bulwę, pokroić ją na cieniutkie plasterki, posmarować oliwą, posypać szczyptą soli i papryki, a następnie piec w piekarniku w temperaturze 170 st., przez ok. 8-10 minut.

/ 9Chipsy z buraków

Obraz
© 123RF

Chrupki, które będą zachwycały nie tylko smakiem i pięknym czerwonym kolorem, ale również dostarczą mnóstwo zawartych w burakach cennych substancji odżywczych, w tym witaminy C i witamin z grupy B, wapnia, magnezu, potasu, sodu czy żelaza. Barwa warzywa to zasługa dużego stężenia betaniny, czyli silnego przeciwutleniacza neutralizującego szkodliwe działanie wolnych rodników. Jak przygotować chipsy? Obrane buraki kroimy na cieniutkie plasterki, skrapiamy oliwą, układamy na blasze i pieczemy 20-25 minut w piekarniku, w temperaturze 170-180 st. Na koniec posypujemy grubą solą morską i listkami tymianku.

/ 9Chipsy z selera

Obraz
© Pixabay.com

W korzeniu selera znajdziemy dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach, a także solidną dawkę witamin z grupy B. Ma on najwięcej fosforu wśród wszystkich warzyw korzeniowych oraz dużo wapnia, potasu i cynku. By przygotować chipsy obieramy selera ze skórki, myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Każdy smarujemy oliwą i posypujemy przyprawami: solą, pieprzem, słodką i ostrą papryka. Pieczemy w piekarniku, w 180 st. (z termoobiegiem), najpierw 20 minut, a po przełożeniu plasterków na drugą stronę – jeszcze 10 min. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy chipsy, by się wysuszyły i stały bardziej chrupiące.

/ 9Chipsy z batatów

Obraz
© 123RF

Słodkie ziemniaki to jedne z najbardziej zdrowych oraz pożywnych warzyw – wystarczy ich niewielka porcja, by zaspokoić nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminy A i C. Świetnie sprawdzą się do przygotowania domowych chipsów. Wystarczy pokroić bataty na cienkie plasterki, nasmarować je oliwą z solą, rozmarynem i mielonym kminem rzymskim, a następnie piec w piekarniku, w temperaturze 170 st., po 10 minut z każdej strony. Będą gotowe, gdy nabiorą lekko brązowej barwy i staną się chrupiące.

/ 9Chipsy jabłkowe

Obraz
© 123RF

Kto powiedział, że chipsy muszą być przygotowywane z ziemniaków czy innych warzyw? Do przyrządzenia smacznej i zdrowej przekąski możemy też z powodzeniem wykorzystać rozmaite owoce, chociażby jabłka. Wystarczy je obrać (choć nie jest to warunek konieczny), pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na blasze do pieczenia, skropić sokiem z cytryny i posypać cynamonem, a następnie piec w piekarniku nagrzanym do 80 st. (z termoobiegiem), po godzinie z każdej strony. Następnie należy wyłączyć piekarnik, lecz pozostawić w nim chipsy do całkowitego wyschnięcia.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru