7 najbardziej charakterystycznych dań regionalnych

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 8Kulinarna podróż

Obraz
© 123RF

Polska kuchnia słynie z wielu dań, ale są wśród nich takie, które są charakterystyczne jedynie dla niektórych regionów. Dla niektórych z tych potraw warto przewędrować pół Polski, a jeśli już jesteśmy na urlopie w jakimś regionie naszego kraju, koniecznie musimy ich spróbować. Oto nasze siedem propozycji najbardziej charakterystycznych dań regionalnych z turystycznych miejsc w Polsce.

/ 8Kwaśnica

Obraz
© Shutterstock.com

Bez tej zupy nie może się obyć żaden pobyt na Podhalu. Gotowany na bazie żeberek wieprzowych kapuśniak jest bardzo sycący, smaczny i zdrowy, choć dość tłusty. Kwaśnica musi zawierać również grzyby. Różnica między tą góralską zupą, a tradycyjnym polskim kapuśniakiem jest taka, że w kwaśnicy oprócz mięsa, grzybów, kapusty i przypraw nie ma żadnych innych składników, w tym warzyw. Przyprawia się ją cebulą, czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Nie można zrobić dobrej kwaśnicy na innym mięsie niż żeberka, ale za to mogą być one surowe lub wędzone. Wszystko zależy od kucharza.

/ 8Kartacze

Obraz
© 123RF

Wielkie kluski ziemniaczane z nadzieniem to tradycyjna potrawa litewska, bardzo popularna nie tylko w tym kraju, ale również na Suwalszczyźnie, która kulturowo ma z Litwą wiele wspólnego. Do wyrobu kartaczy używa się mieszanki ziemniaków surowych i gotowanych, a nadziewa się je tradycyjnie mielonym mięsem. Są jednak kartacze z grzybami czy serem. Kluski gotuje się w dużej ilości posolonej wody i podaje polane skwarkami z tłuszczem lub masłem. Koniecznie trzeba tej potrawy spróbować!

/ 8Pyry z gzikiem

Obraz
© 123RF

Kuchnia wielkopolska kojarzy nam się głównie z ziemniakami. I słusznie, bo na tych żyznych ziemiach ziemniaki udają się znakomicie, a mnogość przepisów na dania z ziemniaków jest ogromna. Pyry z gzikiem składają się z ziemniaków (w gwarze poznańskiej pyr) oraz gziku, czyli odpowiednio przyprawionego twarogu. Ziemniaki najczęściej gotowane są w mundurkach, czyli bez obierania. Całość może być doprawiona śmietaną, solą, pieprzem i olejem. Danie powstało zapewne w pierwszej połowie XIX wieku, kiedy to w Wielkopolsce mocno rozpowszechniły się ziemniaki.

/ 8Manty

Obraz
© 123RF

Tatarzy trafili do Polski przed wiekami. Najpierw jako najeźdźcy, potem jako sprzymierzeńcy Rzeczpospolitej. Część z nich osiadła na polskich ziemiach, ich potomkowie mieszkają tu do dziś i kultywują swoje tradycje. Największe skupisko Tatarów jest na Podlasiu, więc tam możemy zjeść manty, czyli tatarskie pierogi. Manty maja kształt dużych sakiewek z ciasta, a wypełnione są aromatycznym farszem z mięsa wołowego lub z baraniny i przypraw – cebuli, czosnku, pieprzu, etc. Manty gotuje się najczęściej na parze do momentu, gdy farsz się ugotuje na tyle, by wytworzyć w środku pieroga pyszny rosół, który trzeba wypić zaraz po nadgryzieniu manty.

/ 8Śledzie z jabłkami

Obraz
© Shutterstock.com

Kaszuby kojarzą nam się z rybami. I słusznie, bo tutejsze morze, jeziora i rzeki dostarczają wszystkich gatunków żyjących w Polsce ryb. Dostępność świeżych śledzi sprawiła, że potrawy z nich są bardzo charakterystyczne dla tego regionu. Śledzie z jabłkami to pyszna przekąska. Świeże śledzie moczy się w mleku, a następnie kroi na kawałki, dodaje utarte na tarce jabłka, śmietanę i przyprawy, z których najważniejszy jest majeranek. Od takich śledzików trzeba koniecznie zacząć choć jeden obiad nad morzem.

/ 8Kiszka ziemniaczana

Obraz
© 123RF

Podlasie słynie z kiszki ziemniaczanej, która mogłaby być potrawą wegetariańską, gdyby nie dodatek boczku. Z ziemniaków, boczku, cebuli i przypraw robi się farsz, którym nabija się jelita baranie lub wieprzowe i formuje się kiełbaski. Można je smażyć, gotować lub piec. Kiszka ziemniaczana wspaniale smakuje z kiszoną kapustą i tak często się ją na Podlasiu podaje.

/ 8Gulasz po mazursku

Obraz
© 123RF

Jednym z najpopularniejszych dań na Mazurach jest gulasz. Przygotowuje się go tradycyjnie z wołowiny, powoli duszonej w wywarze warzywnym. Charakterystycznym składnikiem dla tego gulaszu są ogórki kiszone, krojone w kostkę i dodawane do potrawy pod koniec gotowania. To sycące danie jest dostępne w większości mazurskich restauracji i jadłodajni przez cały rok. Najlepiej smakuje zimą, bo jest bardzo rozgrzewające.

Wybrane dla Ciebie
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze