Trwa ładowanie...
df0rco1
17-11-2020 13:30

Wigilijna kapusta z fasolą i grzybami

Przepis

Kapusta z fasolą i grzybami to propozycja zdecydowanie świąteczna. Tradycyjna potrawa z kiszonej kapusty i fasoli, okraszona leśnymi grzybami z pewnością zaskoczy smakiem oraz aromatem. W niektórych regionach Polski obecność kapusty z fasolą i grzybami na wigilijnym stole jest nieodzowna.

df0rco1
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6-8

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 30 dag białej fasoli
  • 15 dag suszonych grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • olej
  • przyprawy: łyżeczka ziaren kminku, 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, kilka jagód jałowca, łyżeczka majeranku i pół łyżeczki cząbru, sól, pieprz
  • 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
Przepis
  • Fasolę opłucz i zalej zimną wodą.
  • Odstaw na noc, a następnego dnia odlej wodę i dokładnie wypłucz fasolę.
  • Suszone grzyby zalej niewielką ilością wrzątku – tak, aby zakrył grzyby.
  • Odstaw na kilka godzin (minimum godzinę) lub, tak jak fasolę, na całą noc.
  • Fasolę zalej zimną wodą i gotuj aż do miękkości – pod koniec gotowania dodaj cząber, kminek i majeranek oraz pół łyżki soli.
  • W tym czasie kapustę osącz z wody i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Na oleju podsmaż posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli, dodaj do niej resztę przypraw i posiekane grzyby wraz z wodą, w której się moczyły.
  • Dołóż kapustę i czerwone wino. Gotuj przez minimum 1-2 godziny.
  • Następnie do garnka z kapustą dodaj ugotowaną fasolę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  • Gotuj przez kolejne 15 minut i podawaj na ciepło.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl​​​​​​​​:external}​​​​​​​

Wigilijna kapusta z fasolą i grzybami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
df0rco1
df0rco1
df0rco1
df0rco1
Więcej tematów
df0rco1

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj