Trwa ładowanie...
d47xktj
oprac. Karolina Rozmus

Wigilijna kapusta z fasolą i grzybami

Przepis

Kapusta z fasolą i grzybami to propozycja zdecydowanie świąteczna. Tradycyjna potrawa z kiszonej kapusty i fasoli, okraszona leśnymi grzybami z pewnością zaskoczy smakiem oraz aromatem. W niektórych regionach Polski obecność kapusty z fasolą i grzybami na wigilijnym stole jest nieodzowna.

d47xktj
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6-8

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 30 dag białej fasoli
  • 15 dag suszonych grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • olej
  • przyprawy: łyżeczka ziaren kminku, 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, kilka jagód jałowca, łyżeczka majeranku i pół łyżeczki cząbru, sól, pieprz
  • 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
Przepis
  • Fasolę opłucz i zalej zimną wodą.
  • Odstaw na noc, a następnego dnia odlej wodę i dokładnie wypłucz fasolę.
  • Suszone grzyby zalej niewielką ilością wrzątku – tak, aby zakrył grzyby.
  • Odstaw na kilka godzin (minimum godzinę) lub, tak jak fasolę, na całą noc.
  • Fasolę zalej zimną wodą i gotuj aż do miękkości – pod koniec gotowania dodaj cząber, kminek i majeranek oraz pół łyżki soli.
  • W tym czasie kapustę osącz z wody i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Na oleju podsmaż posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli, dodaj do niej resztę przypraw i posiekane grzyby wraz z wodą, w której się moczyły.
  • Dołóż kapustę i czerwone wino. Gotuj przez minimum 1-2 godziny.
  • Następnie do garnka z kapustą dodaj ugotowaną fasolę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  • Gotuj przez kolejne 15 minut i podawaj na ciepło.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl​​​​​​​​:external}​​​​​​​

Wigilijna kapusta z fasolą i grzybami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
d47xktj

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d47xktj
d47xktj
d47xktj
d47xktj
Więcej tematów
d47xktj