Wigilijna kapusta z fasolą i grzybami

Kapusta z fasolą i grzybami to propozycja zdecydowanie świąteczna. Tradycyjna potrawa z kiszonej kapusty i fasoli, okraszona leśnymi grzybami z pewnością zaskoczy smakiem oraz aromatem. W niektórych regionach Polski obecność kapusty z fasolą i grzybami na wigilijnym stole jest nieodzowna.

Wigilijna kapusta z fasolą i grzybamiWigilijna kapusta z fasolą i grzybami
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 30 dag białej fasoli
  • 15 dag suszonych grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • olej
  • przyprawy: łyżeczka ziaren kminku, 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, kilka jagód jałowca, łyżeczka majeranku i pół łyżeczki cząbru, sól, pieprz
  • 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego

Przepis

  • Fasolę opłucz i zalej zimną wodą.
  • Odstaw na noc, a następnego dnia odlej wodę i dokładnie wypłucz fasolę.
  • Suszone grzyby zalej niewielką ilością wrzątku – tak, aby zakrył grzyby.
  • Odstaw na kilka godzin (minimum godzinę) lub, tak jak fasolę, na całą noc.
  • Fasolę zalej zimną wodą i gotuj aż do miękkości – pod koniec gotowania dodaj cząber, kminek i majeranek oraz pół łyżki soli.
  • W tym czasie kapustę osącz z wody i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Na oleju podsmaż posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli, dodaj do niej resztę przypraw i posiekane grzyby wraz z wodą, w której się moczyły.
  • Dołóż kapustę i czerwone wino. Gotuj przez minimum 1-2 godziny.
  • Następnie do garnka z kapustą dodaj ugotowaną fasolę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  • Gotuj przez kolejne 15 minut i podawaj na ciepło.
Wybrane dla Ciebie
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥