Wigilijna kapusta z fasolą i grzybami
Kapusta z fasolą i grzybami to propozycja zdecydowanie świąteczna. Tradycyjna potrawa z kiszonej kapusty i fasoli, okraszona leśnymi grzybami z pewnością zaskoczy smakiem oraz aromatem. W niektórych regionach Polski obecność kapusty z fasolą i grzybami na wigilijnym stole jest nieodzowna.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6-8 |
Okazja: |
- 1 kg kiszonej kapusty
- 30 dag białej fasoli
- 15 dag suszonych grzybów leśnych
- 1 cebula
- olej
- przyprawy: łyżeczka ziaren kminku, 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, kilka jagód jałowca, łyżeczka majeranku i pół łyżeczki cząbru, sól, pieprz
- 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
- Fasolę opłucz i zalej zimną wodą.
- Odstaw na noc, a następnego dnia odlej wodę i dokładnie wypłucz fasolę.
- Suszone grzyby zalej niewielką ilością wrzątku – tak, aby zakrył grzyby.
- Odstaw na kilka godzin (minimum godzinę) lub, tak jak fasolę, na całą noc.
- Fasolę zalej zimną wodą i gotuj aż do miękkości – pod koniec gotowania dodaj cząber, kminek i majeranek oraz pół łyżki soli.
- W tym czasie kapustę osącz z wody i pokrój na mniejsze kawałki.
- Na oleju podsmaż posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli, dodaj do niej resztę przypraw i posiekane grzyby wraz z wodą, w której się moczyły.
- Dołóż kapustę i czerwone wino. Gotuj przez minimum 1-2 godziny.
- Następnie do garnka z kapustą dodaj ugotowaną fasolę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Gotuj przez kolejne 15 minut i podawaj na ciepło.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl:external}
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze