WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

Wigilijna kapusta z fasolą i grzybami

Kapusta z fasolą i grzybami to propozycja zdecydowanie świąteczna. Tradycyjna potrawa z kiszonej kapusty i fasoli, okraszona leśnymi grzybami z pewnością zaskoczy smakiem oraz aromatem. W niektórych regionach Polski obecność kapusty z fasolą i grzybami na wigilijnym stole jest nieodzowna.

Wigilijna kapusta z fasolą i grzybamiWigilijna kapusta z fasolą i grzybami
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 30 dag białej fasoli
  • 15 dag suszonych grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • olej
  • przyprawy: łyżeczka ziaren kminku, 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, kilka jagód jałowca, łyżeczka majeranku i pół łyżeczki cząbru, sól, pieprz
  • 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego

Przepis

  • Fasolę opłucz i zalej zimną wodą.
  • Odstaw na noc, a następnego dnia odlej wodę i dokładnie wypłucz fasolę.
  • Suszone grzyby zalej niewielką ilością wrzątku – tak, aby zakrył grzyby.
  • Odstaw na kilka godzin (minimum godzinę) lub, tak jak fasolę, na całą noc.
  • Fasolę zalej zimną wodą i gotuj aż do miękkości – pod koniec gotowania dodaj cząber, kminek i majeranek oraz pół łyżki soli.
  • W tym czasie kapustę osącz z wody i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Na oleju podsmaż posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli, dodaj do niej resztę przypraw i posiekane grzyby wraz z wodą, w której się moczyły.
  • Dołóż kapustę i czerwone wino. Gotuj przez minimum 1-2 godziny.
  • Następnie do garnka z kapustą dodaj ugotowaną fasolę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  • Gotuj przez kolejne 15 minut i podawaj na ciepło.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki