Wigilijna kapusta z fasolą i grzybami

Kapusta z fasolą i grzybami to propozycja zdecydowanie świąteczna. Tradycyjna potrawa z kiszonej kapusty i fasoli, okraszona leśnymi grzybami z pewnością zaskoczy smakiem oraz aromatem. W niektórych regionach Polski obecność kapusty z fasolą i grzybami na wigilijnym stole jest nieodzowna.

Wigilijna kapusta z fasolą i grzybamiWigilijna kapusta z fasolą i grzybami
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 30 dag białej fasoli
  • 15 dag suszonych grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • olej
  • przyprawy: łyżeczka ziaren kminku, 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, kilka jagód jałowca, łyżeczka majeranku i pół łyżeczki cząbru, sól, pieprz
  • 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego

Przepis

  • Fasolę opłucz i zalej zimną wodą.
  • Odstaw na noc, a następnego dnia odlej wodę i dokładnie wypłucz fasolę.
  • Suszone grzyby zalej niewielką ilością wrzątku – tak, aby zakrył grzyby.
  • Odstaw na kilka godzin (minimum godzinę) lub, tak jak fasolę, na całą noc.
  • Fasolę zalej zimną wodą i gotuj aż do miękkości – pod koniec gotowania dodaj cząber, kminek i majeranek oraz pół łyżki soli.
  • W tym czasie kapustę osącz z wody i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Na oleju podsmaż posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli, dodaj do niej resztę przypraw i posiekane grzyby wraz z wodą, w której się moczyły.
  • Dołóż kapustę i czerwone wino. Gotuj przez minimum 1-2 godziny.
  • Następnie do garnka z kapustą dodaj ugotowaną fasolę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  • Gotuj przez kolejne 15 minut i podawaj na ciepło.
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca