Wegański bigos. Na wigilię, i na co dzień
Choć w zasadzie bigos wigilijny jest bigosem wegańskim, to rzadko kto myśli o nim w ten sposób. Jednak poza tradycyjną wersją z grzybami i wędzonymi śliwkami, istnieje wiele wersji bigosu bez dodatku mięsa i produktów odzwierzęcych. Ta wersja zawiera soczewicę oraz pomidory i jest przepyszną wegańską wariacją na temat staropolskiej potrawy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 kg białej kapusty, drobno poszatkowanej
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 duże, kwaśne jabłko
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka pomidorów krojonych
- ok. 1-2 łyżki syropu klonowego
- olej
- przyprawy: sól, łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego, 4 kulki ziela angielskiego, 3 liście laurowe, łyżeczka ziaren kminku, łyżeczka gorczycy, łyżeczka cząbru
- Namoczyć soczewicę – wystarczy pól godziny. Obrać i pokroić cebulę.
- W dużym garnku rozgrzać olej – około 3-4 łyżki i wrzucić cebulę, a kilka minut później: posiekany w plastry czosnek, wszystkie przyprawy i pokrojoną kiszoną kapustę.
- Dodać niewielką ilość wody – około 500 ml – i zagotować wraz z kapustą.
- W międzyczasie ugotować soczewicę – powinna pozostać lekko twarda.
- Po około godzinie do kapusty kiszonej dodać kapustę białą i starte na tarce o dużych oczkach jabłko ze skórką. Jeśli jest taka potrzeba – dolać odrobinę wody (tylko tyle, żeby bigos się nie spalił).
- Po kolejnej godzinie gotowania dodać syrop klonowy, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Porządnie zamieszać i gotować, aż pomidory się rozpadną (około 30-45 minut).
- Na koniec dodać soczewicę i wyłączyć palnik. Spróbować i ewentualnie dosolić oraz dodać pieprz.
Bigos najlepszy będzie po kilkukrotnym nawet odgrzaniu – na 3. lub 4. dzień – więc warto go przygotować dużo wcześniej. Można również mrozić – będzie jeszcze smaczniejszy!
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl:external}
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze