Wegański bigos. Na wigilię, i na co dzień

Choć w zasadzie bigos wigilijny jest bigosem wegańskim, to rzadko kto myśli o nim w ten sposób. Jednak poza tradycyjną wersją z grzybami i wędzonymi śliwkami, istnieje wiele wersji bigosu bez dodatku mięsa i produktów odzwierzęcych. Ta wersja zawiera soczewicę oraz pomidory i jest przepyszną wegańską wariacją na temat staropolskiej potrawy.

Wegański bigosWegański bigos
Karolina Rozmus

Składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg białej kapusty, drobno poszatkowanej
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duże, kwaśne jabłko
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • ok. 1-2 łyżki syropu klonowego
  • olej
  • przyprawy: sól, łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego, 4 kulki ziela angielskiego, 3 liście laurowe, łyżeczka ziaren kminku, łyżeczka gorczycy, łyżeczka cząbru

Przepis

  • Namoczyć soczewicę – wystarczy pól godziny. Obrać i pokroić cebulę.
  • W dużym garnku rozgrzać olej – około 3-4 łyżki i wrzucić cebulę, a kilka minut później: posiekany w plastry czosnek, wszystkie przyprawy i pokrojoną kiszoną kapustę.
  • Dodać niewielką ilość wody – około 500 ml – i zagotować wraz z kapustą.
  • W międzyczasie ugotować soczewicę – powinna pozostać lekko twarda.
  • Po około godzinie do kapusty kiszonej dodać kapustę białą i starte na tarce o dużych oczkach jabłko ze skórką. Jeśli jest taka potrzeba – dolać odrobinę wody (tylko tyle, żeby bigos się nie spalił).
  • Po kolejnej godzinie gotowania dodać syrop klonowy, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Porządnie zamieszać i gotować, aż pomidory się rozpadną (około 30-45 minut).
  • Na koniec dodać soczewicę i wyłączyć palnik. Spróbować i ewentualnie dosolić oraz dodać pieprz.

Przepis

Bigos najlepszy będzie po kilkukrotnym nawet odgrzaniu – na 3. lub 4. dzień – więc warto go przygotować dużo wcześniej. Można również mrozić – będzie jeszcze smaczniejszy!

Wybrane dla Ciebie

Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane