Wegański bigos. Na wigilię, i na co dzień

Choć w zasadzie bigos wigilijny jest bigosem wegańskim, to rzadko kto myśli o nim w ten sposób. Jednak poza tradycyjną wersją z grzybami i wędzonymi śliwkami, istnieje wiele wersji bigosu bez dodatku mięsa i produktów odzwierzęcych. Ta wersja zawiera soczewicę oraz pomidory i jest przepyszną wegańską wariacją na temat staropolskiej potrawy.

Wegański bigosWegański bigos
Karolina Rozmus

Składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg białej kapusty, drobno poszatkowanej
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duże, kwaśne jabłko
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • ok. 1-2 łyżki syropu klonowego
  • olej
  • przyprawy: sól, łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego, 4 kulki ziela angielskiego, 3 liście laurowe, łyżeczka ziaren kminku, łyżeczka gorczycy, łyżeczka cząbru

Przepis

  • Namoczyć soczewicę – wystarczy pól godziny. Obrać i pokroić cebulę.
  • W dużym garnku rozgrzać olej – około 3-4 łyżki i wrzucić cebulę, a kilka minut później: posiekany w plastry czosnek, wszystkie przyprawy i pokrojoną kiszoną kapustę.
  • Dodać niewielką ilość wody – około 500 ml – i zagotować wraz z kapustą.
  • W międzyczasie ugotować soczewicę – powinna pozostać lekko twarda.
  • Po około godzinie do kapusty kiszonej dodać kapustę białą i starte na tarce o dużych oczkach jabłko ze skórką. Jeśli jest taka potrzeba – dolać odrobinę wody (tylko tyle, żeby bigos się nie spalił).
  • Po kolejnej godzinie gotowania dodać syrop klonowy, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Porządnie zamieszać i gotować, aż pomidory się rozpadną (około 30-45 minut).
  • Na koniec dodać soczewicę i wyłączyć palnik. Spróbować i ewentualnie dosolić oraz dodać pieprz.

Przepis

Bigos najlepszy będzie po kilkukrotnym nawet odgrzaniu – na 3. lub 4. dzień – więc warto go przygotować dużo wcześniej. Można również mrozić – będzie jeszcze smaczniejszy!

Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇