Wegański bigos. Na wigilię, i na co dzień

Choć w zasadzie bigos wigilijny jest bigosem wegańskim, to rzadko kto myśli o nim w ten sposób. Jednak poza tradycyjną wersją z grzybami i wędzonymi śliwkami, istnieje wiele wersji bigosu bez dodatku mięsa i produktów odzwierzęcych. Ta wersja zawiera soczewicę oraz pomidory i jest przepyszną wegańską wariacją na temat staropolskiej potrawy.

Wegański bigosWegański bigos
Karolina Rozmus

Składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg białej kapusty, drobno poszatkowanej
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duże, kwaśne jabłko
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • ok. 1-2 łyżki syropu klonowego
  • olej
  • przyprawy: sól, łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego, 4 kulki ziela angielskiego, 3 liście laurowe, łyżeczka ziaren kminku, łyżeczka gorczycy, łyżeczka cząbru

Przepis

  • Namoczyć soczewicę – wystarczy pól godziny. Obrać i pokroić cebulę.
  • W dużym garnku rozgrzać olej – około 3-4 łyżki i wrzucić cebulę, a kilka minut później: posiekany w plastry czosnek, wszystkie przyprawy i pokrojoną kiszoną kapustę.
  • Dodać niewielką ilość wody – około 500 ml – i zagotować wraz z kapustą.
  • W międzyczasie ugotować soczewicę – powinna pozostać lekko twarda.
  • Po około godzinie do kapusty kiszonej dodać kapustę białą i starte na tarce o dużych oczkach jabłko ze skórką. Jeśli jest taka potrzeba – dolać odrobinę wody (tylko tyle, żeby bigos się nie spalił).
  • Po kolejnej godzinie gotowania dodać syrop klonowy, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Porządnie zamieszać i gotować, aż pomidory się rozpadną (około 30-45 minut).
  • Na koniec dodać soczewicę i wyłączyć palnik. Spróbować i ewentualnie dosolić oraz dodać pieprz.

Przepis

Bigos najlepszy będzie po kilkukrotnym nawet odgrzaniu – na 3. lub 4. dzień – więc warto go przygotować dużo wcześniej. Można również mrozić – będzie jeszcze smaczniejszy!

Wybrane dla Ciebie

Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami