10 wegetariańskich źródeł żelaza. Od razu poczujesz różnicę

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 10Nie tylko sok z buraków

Obraz
© 123RF.COM

Szacuje się, że nawet co trzeci Polak może cierpieć na niedobór żelaza – ważnego minerału wpływającego na nasze samopoczucie oraz sprawność fizyczną i intelektualną. Jego bogatym źródłem są zwłaszcza podroby i czerwone mięso. A co powinni jeść osoby, które unikają tych produktów?

Nie da się ukryć, że ma dość specyficzny smak, który nie każdemu przypadnie do gustu. Jednak warto się przełamać (wzbogacając go np. miodem, sokiem marchewkowym lub jabłkowym), gdyż sok z buraków dostarcza solidnej dawki żelaza, potasu, witamin (C, B1, P), do tego jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł kwasu foliowego, który dba o prawidłowy przebieg procesów metabolicznych, uczestniczy w powstawaniu czerwonych krwinek, a także usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego. Sok z buraków to doskonałe remedium na niedokrwistość i osłabienie.

/ 10Rzeżucha

Obraz
© 123RF.COM

Jej nasionka wystarczy rozsypać na wilgotnej ligninie, umieścić w ciepłym, nasłonecznionym miejscu i codziennie zraszać wodą, by już po kilku dniach cieszyć się kiełkami, które cechuje lekko pikantny smak, dzięki czemu rzeżucha wzbogaci kanapki, surówki, twarożki czy jajecznicę. Jakby tego było mało, dostarcza organizmowi dużo żelaza, magnezu, wapnia i siarki, a także witamin: A, C czy PP.

/ 10Pieczywo pełnoziarniste

Obraz
© 123RF.COM

Koniec z białym chlebem czy pszennymi bułkami! Czas na znacznie zdrowsze pieczywo wytwarzane z ziaren niepozbawionych zewnętrznej osłonki – otrębów i zarodków. Pozwoli nie tylko uzupełnić niedobory żelaza, ale również dostarczy naszemu organizmowi innych cennych składników odżywczych, np. tryptofanu – aminokwasu potrzebnego do produkcji serotoniny, nieprzypadkowo nazywanej "hormonem szczęścia".

/ 10Natka pietruszki

Obraz
© Fotolia

Ten smakowity dodatek do zup, sałatek i rozmaitych potraw z ryb czy warzyw powinien regularnie gościć na stole wegetarianina, ponieważ dostarcza solidnej porcji żelaza, a dodatkowo także wzmacniającej odporność witaminy C, wspomagającej wzrok witaminy A oraz regulującego funkcjonowanie układu nerwowego potasu. Naukowcy odkryli, że zawarta w natce pietruszki apigenina (związek z grupy flawonoidów) hamuje nawet rozwój nowotworów, zwłaszcza piersi.

/ 10Ciecierzyca

Obraz
© 123RF.COM

Nieprzypadkowo jest jednym z ulubionych produktów wegetarian. Ciecierzyca – bogate źródło cennego biologiczne i łatwo przyswajalnego białka – stanowi bowiem wartościową alternatywę dla mięsa. Dostarcza też dużo błonnika, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, potasu i witamin, zwłaszcza kwasu foliowego. Jest szczególnie popularna w kuchni śródziemnomorskiej i bliskowschodniej, stanowiąc m.in. obowiązkowy składnik hummusu. Jednak może być również smakowitym dodatkiem do sałatek, zup, dań z warzywami czy makaronem. Z ciecierzycy przyrządzimy też jarskie kotlety – wystarczy ją podgotować, następnie zmiksować z podsmażoną cebulą, posiekaną natką pietruszki, otrębami owsianymi i surowym jajkiem, uformować porcje i usmażyć.

/ 10Szpinak

Obraz
© Shutterstock.com

Przed laty nienawidzony przez dzieci, katowane w domach i szkolnych stołówkach niesmacznymi papkami przyrządzanymi z rozgotowanych liści tej rośliny. Dziś szpinak znów cieszy się sporą popularnością, bo okazało się, że można go przygotowywać na mnóstwo sposobów, m.in. pod postacią przepysznych sałatek czy koktajli. Jest nie tylko bardzo bogatym źródłem żelaza, ale także wapnia i witamin, zwłaszcza C, E, K, B1, B2 czy B6. Zawarty w zielonych liściach chlorofil unieszkodliwia toksyny oraz oczyszcza wątrobę i nerki, zaś antyoksydanty wzmacniają system odpornościowy.

/ 10Suszone morele

Obraz
© Shutterstock.com

Szukasz zdrowej przekąski? Suszone morele to dobry pomysł, ponieważ dostarczają dużo żelaza, potasu, wapnia, fosforu, błonnika oraz witamin z grupy B. Skutecznie przywracają również równowagę kwasowo-zasadową. Jednak tym przysmakiem należy delektować się z umiarem, bo jest jednak dość kaloryczny – 100 g suszonych moreli to ok. 280 kcal.

/ 10Fasola

Obraz
© 123RF.COM

Nasiona tej popularnej na całym świecie rośliny z rodziny bobowatych to niezwykle ceniony produkt w wielu kuchniach i podstawowy składnik wielu zup, sałatek, zapiekanek czy sycących potraw jednogarnkowych. Świetnie nadają się do przygotowywania pożywnych past do pieczywa. Fasola ma blisko 400 gatunków, a wszystkie cechują się imponującymi właściwościami odżywczymi, dostarczają nie tylko żelaza, ale również innych minerałów, witamin, białek oraz węglowodanów.

/ 10Pestki dyni

Obraz
© 123RF.COM

Świetna przekąska, ale również interesujący i smakowity dodatek do zupy (np. dyniowej lub marchewkowej), kanapki, śniadaniowego musli czy pysznych ciasteczek. Pestki dyni to bardzo bogate źródło żelaza i innych cennych składników odżywczych: błonnika, białek, magnezu, miedzi, potasu, wapnia, cynku, selenu, manganu oraz witaminy E.

10 / 10Płatki drożdżowe

Obraz
© Shutterstock.com

Ciekawa propozycja dla osób, które nie mogą lub – z powodów ideowych – nie chcą jeść żółtego sera. Płatki drożdżowe z powodzeniem go zastąpią na kanapce, w sałatce, zapiekance czy daniu z makaronem lub kaszą. Stanowią skarbnicę żelaza, cynku, chromu, kobaltu, magnezu, fosforu, selenu, miedzi, manganu, białka oraz cennych aminokwasów egzogennych, niewytwarzanych przez organizm człowieka. Dostarczają również witamin z grupy B, wpływających dobroczynnie na układ nerwowy, usprawniających przemianę materii, podnoszących odporność, a także wzmacniających włosy, skórę oraz paznokcie.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje