Kulinarne inspiracje
Owsianka z suszoną wędliną, bagietka z fasolową pastą czy koktajl z jajek, mleka, cukru i rumu – bożonarodzeniowe przysmaki w innych zakątkach świata mogą budzić nasze zdziwienie, ale prawdopodobnie dla mieszkańca Meksyku czy Stanów Zjednoczonych równie egzotyczna jest receptura kutii czy makowca.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rommegrot
Obowiązkowa potrawa bożonarodzeniowa w norweskich domach, gdzie indziej mogąca budzić zdziwienie, a nawet niesmak. Trudno się dziwić, ponieważ tę gęstą zupę z kwaśnej śmietany, mleka i mąki, wzbogaconą roztopionym masłem, cukrem i cynamonem, podaje się z… suszoną wędliną. Rommegrot popija się zazwyczaj sokiem truskawkowym.
Eggnog
Przypominający trochę w smaku nasz rodzimy ajerkoniak napój, który często gości na świątecznym stole w Stanach Zjednoczonych i innych krajach obu Ameryk, zwłaszcza na Karaibach. To koktajl na bazie rumu, mleka (niekiedy kokosowego), cukru i ubitych jajek. Podaje się go po schłodzeniu i doprawieniu wanilią, cynamonem, miodem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. W wersji dla dzieci oczywiście pomija się alkohol.
Panettone
W Polsce babką kojarzymy zazwyczaj z Wielkanocą, ale Włosi nie wyobrażają sobie Bożego Narodzenia bez wypiekanego w kształcie kopuły ciasta, w składzie którego nie brakuje bakalii, zwłaszcza rodzynek oraz kandyzowanej skórki pomarańczy i cytryn. Tradycja wypiekania w grudniu panettone sięga przynajmniej XVIII wieku, choć na Półwyspie Apenińskim słodkim chlebem (panetto oznacza bochenek) zajadano już w czasach Imperium Rzymskiego.
Bûche de Noël
Ulubiony francuski deser świąteczny, tradycyjnie spożywany po pasterce. Jego nazwa nawiązuje do niezwykłego kształtu biszkoptowego ciasta, które ma formę oblanej czekoladą rolady, przełożonej maślanym kremem o smaku wanilii, kawy lub orzecha. Oznacza "bożonarodzeniowe polano" i faktycznie przypomina drewnianą kłodę. Specjał dekoruje się żurawiną, a także posypuje cukrem pudrem imitującym śnieg.
Pudding
Kuchnia brytyjska budzi mieszane uczucia wśród przybyszy z innych zakątków świata. Na pewno nie każdemu zasmakuje też tradycyjny świąteczny pudding, którego przygotowanie rozpoczyna się zwykle na kilka tygodni przed Bożym Narodzeniem. Według klasycznych receptur potrawę należy przyrządzić z trzynastu składników, symbolizujących Jezusa i jego uczniów. Masa powstaje z mąki, łoju wołowego, migdałów, rodzynków (trzech rodzajów), bułki tartej, cukru, jajek, rumu, startej marchewki, kandyzowanych czereśni oraz soku z cytryny. Pudding podaje się często z polewą na bazie brandy – alkohol jest podpalany, by ogień odgonił nieszczęścia.
Czarny sos
Przed Bożym Narodzeniem ten specjał przygotowywany jest niemal w każdym czeskim domu. Czarny sos znakomicie pasuje do smażonego karpia czy marynowanego śledzia, choć sprawdza się też jako dodatek do dań mięsnych, na przykład piersi z kaczki lub wieprzowego schabu. Na niezwykły smak wpływają składniki sosu: delikatnie gorzkie ciemne piwo, pokruszone pierniki oraz suszone owoce.
Kourabiedes
Tradycyjne świąteczne ciastka greckie o fantazyjnych kształtach: kuli, bryłki czy półksiężyca. Powstają na bazie kruchego ciasta, które łączy się z pokruszonymi migdałami lub innymi orzechami, zaś przed upieczeniem skrapia wodą różaną. Niekiedy są też wzbogacane alkoholem, np. brandy lub koniakiem. Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepłe, posypuje się cukrem pudrem.
Hallaca
Popularny w Ameryce Południowej świąteczny przysmak, który prawdopodobnie wywodzi się jeszcze z czasów niewolnictwa, gdy w liście bananowca owijano resztki pożywienia. Dziś stanowią one osłonę dla spożywanych w okresie Bożego Narodzenia placków kukurydzianych wypełnionych farszem z mięsa lub ryb, a także rozmaitych dodatków, np. rodzynek, kaparów czy sera.
Tortas
Meksykanie siadają do wigilijnej kolacji dopiero przed północą. Na początek serwuje się tortas, czyli opieczoną w piekarniku bagietkę obficie posmarowaną z obu stron pastą z fasoli i nadzianą farszem z awokado, cebuli oraz dużej ilości pikantnej papryczki chili.
Bacalhau de consoada
Na polskim stole świątecznym króluje śledź i karp. Portugalczycy zdecydowanie bardziej cenią dorsza, który na pewno zasługuje na zainteresowanie, gdyż jest jedną z najzdrowszych ryb, szczególnie bogatą w selen, jod oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Bacalhau de consoada to tradycyjna bożonarodzeniowa potrawa, jej bazę stanową wymoczone i gotowane filety z dorsza, serwowane z ziemniakami, kapustą, rzepą, marchwią oraz brokułami.