Zielone ciasto z awokado - pyszne i zdrowe

Awokado to niezwykle cenny owoc. Dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi.

Zawiera też mnóstwo witamin. Można przygotować z niego zarówno desery, jak i pastę do smarowania pieczywa. Barbara Ritz, zwyciężczyni pierwszej edycji "MasterChefa", zaprezentowała pyszne, łatwe i energetyczne dania z awokado. Na stole pojawiło się sycące smoothie oraz ciasto z awokado i limonkowym lukrem z pistacjami.

Ciasto z awokado i limonkowym lukrem z pistacjami

Składniki:
1 dojrzałe awokado (ok. 250 g)
1 łyżka soku z cytryny
200 g cukru
1 paczka cukru z prawdziwą wanilią (lub miąższ z 1 laski wanilii)
szczypta soli
4 jajka średniej wielkości
225 g miękkiego masła (+trochę do posmarowania formy)
350 g mąki pszennej (+trochę do posypania formy)
1 paczka proszku do pieczenia (15 g)
50 g zmielonych migdałów (bez skórki)
50 ml mleka

Polewa:
ok. 150 g cukru pudru
starta skórka z limonki
4-5 łyżek soku z limonki
30 g pistacji (posiekanych)

Dodatkowo:
folia aluminiowa

Przygotowanie:

Formę do ciasta o długości ok. 25 cm wysmarować masłem i oprószyć dobrze mąką. Piekarnik nagrzać do 175 st. C. Awokado przeciąć na pół, usunąć pestkę, obrać ze skóry, umieścić w wysokim pojemniku, pokropić cytryną i dokładnie zmiksować przy pomocy blendera. Masło, cukier, cukier z wanilią i szczyptę soli zmiksować na jednolitą masę. Dodawać po kolei jajka, miksując po dodaniu każdego na gładką masę. Mąkę, proszek do pieczenia i migdały dokładnie wymieszać. Dodawać na zmianę z awokado i mlekiem do masy maślano-jajecznej, ciągle miksując.
Ciasto przełożyć do formy, wygładzić. Piec ok. 70-75 min. Aby uniknąć przypalenia, należy ok. 20 min. przed końcem pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i studzić ok. 40 min. na kratce, a następnie wyjąć delikatnie z blaszki i odstawić do całkowitego ostudzenia.

Przygotować lukier: cukier puder dobrze wymieszać z sokiem i skórką z limonki. Gotowym lukrem polać ciasto, a następnie posypać posiekanymi pistacjami.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja