Trwa ładowanie...
awokado
29-03-2016 13:02

Zielone ciasto z awokado - pyszne i zdrowe

Awokado to niezwykle cenny owoc. Dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi.

d7bj289
d7bj289

Zawiera też mnóstwo witamin. Można przygotować z niego zarówno desery, jak i pastę do smarowania pieczywa. Barbara Ritz, zwyciężczyni pierwszej edycji "MasterChefa", zaprezentowała pyszne, łatwe i energetyczne dania z awokado. Na stole pojawiło się sycące smoothie oraz ciasto z awokado i limonkowym lukrem z pistacjami.

Ciasto z awokado i limonkowym lukrem z pistacjami

Składniki:
1 dojrzałe awokado (ok. 250 g)
1 łyżka soku z cytryny
200 g cukru
1 paczka cukru z prawdziwą wanilią (lub miąższ z 1 laski wanilii)
szczypta soli
4 jajka średniej wielkości
225 g miękkiego masła (+trochę do posmarowania formy)
350 g mąki pszennej (+trochę do posypania formy)
1 paczka proszku do pieczenia (15 g)
50 g zmielonych migdałów (bez skórki)
50 ml mleka

Polewa:
ok. 150 g cukru pudru
starta skórka z limonki
4-5 łyżek soku z limonki
30 g pistacji (posiekanych)

d7bj289

Dodatkowo:
folia aluminiowa

Przygotowanie:

Formę do ciasta o długości ok. 25 cm wysmarować masłem i oprószyć dobrze mąką. Piekarnik nagrzać do 175 st. C. Awokado przeciąć na pół, usunąć pestkę, obrać ze skóry, umieścić w wysokim pojemniku, pokropić cytryną i dokładnie zmiksować przy pomocy blendera. Masło, cukier, cukier z wanilią i szczyptę soli zmiksować na jednolitą masę. Dodawać po kolei jajka, miksując po dodaniu każdego na gładką masę. Mąkę, proszek do pieczenia i migdały dokładnie wymieszać. Dodawać na zmianę z awokado i mlekiem do masy maślano-jajecznej, ciągle miksując.
Ciasto przełożyć do formy, wygładzić. Piec ok. 70-75 min. Aby uniknąć przypalenia, należy ok. 20 min. przed końcem pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i studzić ok. 40 min. na kratce, a następnie wyjąć delikatnie z blaszki i odstawić do całkowitego ostudzenia.

Przygotować lukier: cukier puder dobrze wymieszać z sokiem i skórką z limonki. Gotowym lukrem polać ciasto, a następnie posypać posiekanymi pistacjami.

d7bj289
d7bj289
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d7bj289
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj