Wykorzystaj resztki i zrób pyszny obiad
Przepis na zupę z... wody po kiszonych ogórkach.
W większości polskich domów, każdego miesiąca kilogramy jedzenia lądują w koszu. Aby zaoszczędzić pieniądze i lepiej wykorzystać swój czas, warto kierować się w kuchni zasadą "no waste". Maia Sobczak radzi, że zamiast wylewać wodę z ogórków kiszonych, warto wykorzystać ją jako bazę do zupy. Z kolei miks warzyw może stanowić farsz ro ravioli.
Zupa z wodą z kiszonych ogórków z cytryną
Składniki:
1 marchewka
1 pietruszka
mały kawałek selera
1 cebula
4 ziemniaki
2 łyżki quinoa
plaster imbiru
1 i 1/2 łyżki masła klarowanego
2 plastry kurkumy (korzeń, choć możesz dodać w proszku)
1/4 łyżeczki wędzonej soli
Łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
1/2 świeżo mielonego pieprzu
Woda po kiszonych ogórkach (około 3 szklanki)
3 plasterki cytryny + sok wyciśnięty z 1/2
poszatkowana natka pietruszki
Przygotowanie:
Cebulę obrać i opalić nad ogniem. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i seler obrać, umyć i pokroić na części według uznania. Masło klarowane rozpuścić w garnku, wrzucić warzywa, quinoa, opaloną cebulę, imbir, świeżo mielony pieprz, wędzoną sól, plastry cytryny ze skórką, kurkumę i podsmażyć całość porządnie mieszając. Po ok. 5-10 minut zalać całość gorącą wodą na około 15 cm powyżej warzyw i gotować do miękkości (miękkie powinny być szczególnie ziemniaki). Na koniec wlać wodę z kiszonych ogórków, gotować 5 minut. Ewentualnie dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny i sos sojowy do smaku, jeśli jest taka potrzeba.