Pierogi z kapustą i grzybami
- Farsz
- -1 kg kapusty kiszonej
- - szklanka suszonych grzybów
- - 2 duże cebule
- - oliwa
- Ciasto
- - 3 szklanki mąki
- - 1 jajko
- - 1 łyżeczka soli
- - szklanka ciepłej wody
Farsz
1. Kapustę płuczemy, kroimy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości;
2. Grzyby płuczemy i gotujemy aż będą miękkie;
3. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na złoty kolor,
4. Kiedy kapusta będzie miękka dodajemy do niej pokrojone w koskę grzyby, podsmażoną cebulę i dusimy około ? godziny
Ciasto
1. Na stolnicę sypiemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy sól i wyrabiamy ciasto dodając po trochu ciepłej wody
2. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, wykrawamy szklanką lub przyrządem do robienia pierogów kółka, nakładamy farsz i sklejamy pierogi.
3. Wrzucamy pierogi do osolonego wrzątku i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia
Przepis dodał użytkownik s-belata
Podziel się opinią
Komentarze