Surówka z białej kapusty
Jeśli macie ochotę na pyszny i zdrowy dodatek do obiadu, musicie zrobić tę surówkę. To prawdziwa skarbnica witamin i minerałów!
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Surówki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 0,5 kg białej kapusty
- 2 marchewki
- 2 duże jabłka
- 1 cebula
- zielona pietruszka lub szczypiorek
- 1/2 cytryny
- 1/2 szklanki śmietany (można dodać mniej)
- sól i pieprz do smaku
Przepis
Kapustę i marchewkę poszatkować na tarce o grubych oczkach, posolić i pozostawić na chwilę. Następnie dodać sok z cytryny, jabłka starte na tarce o grubych oczkach, pokrojoną cebulę, zieloną pietruszkę, sól i pieprz do smaku i wszystko razem wymieszać. Na koniec (najlepiej przed podaniem) dodać śmietanę i ponownie wymieszać.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl