Trwa ładowanie...
d39w3z3
04-11-2019 17:05

Śledź po kaszubsku

Przepis

Śledź po kaszubsku podbiły polskie stoły. Trudno sobie wyobrazić wigilijne menu bez rybki w sosie pomidorowym z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw. Śledzie najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy się "przegryzą".

d39w3z3
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 50 dkg oczyszczonych filetów śledziowych (świeżych)
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej lub smalec do smażenia.
  • 3 cebule
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 seler (korzeń) i 1 por oraz: 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/3 szklanki oleju lub oliwy
  • 1 łyżka ostrej sproszkowanej papryki
Przepis
  • Filety śledziowe umyj i osusz, najlepiej papierowym ręcznikiem. Obtocz w przesianej mące, oprósz pieprzem, usmaż na gorącym tłuszczu, ułóż na talerzu.
  • Przygotuj warzywa: umyj je, obierz, pokrój w paseczki. Cebulę i pory pokrój w półplasterki. Przygotowane warzywa posól, zalej oliwą i duś pod przykryciem na małym ogniu (najlepiej na płytce ochronnej). Od czasu do czasu zamieszaj.
  • Po kilku minutach wlej kilka łyżek wody. Duś około 20 minut. Dodaj paprykę i koncentrat. Zagotuj, odstaw. Przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  • Gotowymi warzywami przykryj śledzie. Gdy wszystko wystygnie, wstaw do lodówki.
  • Śledzie pozostaw w warzywach przez 4-5 godzin, a najlepiej przez całą noc. Podawaj z chlebem grubo posmarowanym masłem.

Przepis dodał użytkownik pasibrzuszek2111

Śledź po kaszubsku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d39w3z3
d39w3z3
d39w3z3
d39w3z3
Więcej tematów
d39w3z3

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj