Śledź po kaszubsku
Śledź po kaszubsku podbiły polskie stoły. Trudno sobie wyobrazić wigilijne menu bez rybki w sosie pomidorowym z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw. Śledzie najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy się "przegryzą".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 50 dkg oczyszczonych filetów śledziowych (świeżych)
- 3 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- olej lub smalec do smażenia.
- 3 cebule
- 3 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 seler (korzeń) i 1 por oraz: 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/3 szklanki oleju lub oliwy
- 1 łyżka ostrej sproszkowanej papryki
- Filety śledziowe umyj i osusz, najlepiej papierowym ręcznikiem. Obtocz w przesianej mące, oprósz pieprzem, usmaż na gorącym tłuszczu, ułóż na talerzu.
- Przygotuj warzywa: umyj je, obierz, pokrój w paseczki. Cebulę i pory pokrój w półplasterki. Przygotowane warzywa posól, zalej oliwą i duś pod przykryciem na małym ogniu (najlepiej na płytce ochronnej). Od czasu do czasu zamieszaj.
- Po kilku minutach wlej kilka łyżek wody. Duś około 20 minut. Dodaj paprykę i koncentrat. Zagotuj, odstaw. Przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- Gotowymi warzywami przykryj śledzie. Gdy wszystko wystygnie, wstaw do lodówki.
- Śledzie pozostaw w warzywach przez 4-5 godzin, a najlepiej przez całą noc. Podawaj z chlebem grubo posmarowanym masłem.
Przepis dodał użytkownik pasibrzuszek2111
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze