Śledź w śmietanie
Śledź w śmietanie to klasyka gatunku. Doskonały na co dzień i od święta. Oszczędność przypraw pozwoli wydobyć ze śledzi ich prawdziwy, naturalny smak.
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Śledzie wypłucz pod bieżącą wodą, następnie zalej zimną wodą z lodem i odstaw na 20 minut.
- Cebulę i obrane jabłko pokrój w drobną kosteczkę.
- Śmietanę wymieszaj z solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Dodaj do sosu pokrojoną cebulę i jabłko. Dokładnie wymieszaj.
- Śledzie odcedź i wysusz. Następnie pokrój w mniejsze kawałki i umieść w sosie śmietanowym. Odstaw do lodówki na 30 minut, aby się przegryzły. Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl