ryba po grecku
- 1,5 kg oczyszczonej ryby
- 1/2 listka bobkowego
- 5 dkg oleju
- sól
- 15 dkg selera
- pieprz
- 10 dkg marchwi
- cukier
- 10 dkg pietruszki
- 2 dkg musztardy
- 2 cebule
- ocet do smaku
- 6 dkg gęstych powideł pomidorowych
Rybę sprawić, odfiletować ze skórą; wyporcjować w poprzek na kawałki szerokości 4 cm, posolić. Rozgrzać olej, filety usmażyć z obu stron, ułożyć na półmisku jeden kawałek koło drugiego. Wszystkie warzywa oczyścić, pokrajać w drobną kostkę. Warzywa włożyć na gorący olej pozostały ze smażenia ryb, podsmażyć, dodać sól i przyprawy, skropić wodą i udusić do miękkości: Do ugotowanych warzyw dodać przecier z pomidorów, przyprawy, ocet i cukier do smaku. Warzywa powinny tylko lekko podpływać sosem. Warzywami obłożyć porcje usmażonej ryby, ostudzić. Rybę po grecku można podawać na gorąco lub na zimno.
Przepis dodał użytkownik suzume
Podziel się opinią
Komentarze