WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Pascha crème brûlée. Wyjątkowy deser na Wielkanoc

Pascha crème brûlée to tradycyjny przepis wzbogacony nutką nowoczesności. Przygotuj ten słodki dodatek wielkanocny, a na pewno wszystkim będzie smakować.

Pascha crème brûléePascha crème brûlée
oprac. Katarzyna Gileta

Ser:

  • 1,5 l mleka 3,2 proc.
  • 0,5 l śmietany kwaśnej 18 proc.
  • 5 dużych jajek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 laska wanilii Kamis
  • sok z połowy cytryny

Dodatkowo:

  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • kilka łyżek cukru trzcinowego

Przepis

  • Laskę wanilii kroimy wzdłuż, końcem noża wyłuskujemy ziarenka, razem z laską wkładamy to wszystko do garnka z mlekiem, zagotowujemy.
  • Śmietankę, jaja, cukier i sok z cytryny mieszamy dokładnie razem i wlewamy na gotujące się mleko. Zmniejszamy gaz do minimum i gotujemy około 5 minut, aż zrobi się twarożek. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • Sito wykładamy gęsto gazą, delikatnie przekładamy serek, zostawiamy do odsączenia na całą noc. Nie ma konieczności dociskania serka.
  • Następnego dnia serem mieszamy z cukrem, sokiem z cytryny oraz skórką z pomarańczy i posiekaną czekoladą.
  • Ja mieszałam wszystko łyżką, ale wcześniej ser można zmiksować blenderem, będzie wówczas gładki i kremowy.
  • Dodatki dodajemy wedle własnego smaku. Na święta zrobię wersję na czekoladowym spodzie, a masę wzbogacę o orzechy podprażone wcześniej na suchej patelni i rodzynki, którym zafunduję nockę w rumie. Moja mama masę twarożkową uciera z masłem, więc jak ktoś chce, może spróbować.
  • Tak czy inaczej, czy zrobimy z takimi dodatkami, czy innymi, 2 spore łyżki deseru wkładamy do kieliszka, posypujemy łyżeczką cukru trzcinowego i karmelizujemy za pomocą palnika do crème brûlée.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru