Ogórkowa według przepisu z 1895 roku

Ogórkowa to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Gotowały ją już nasze praprababcie, a wzmianka o tej potrawie pojawiła się w jednej z najstarszych, polskich książek kucharskich, czyli w "Kucharzu Warszawskim". Klasyczną recepturę odświeża Lena, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne". To pyszna i rodzinna propozycja.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.przepisytradycyjne.pl

Ogórkowa to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Gotowały ją już nasze praprababcie, a wzmianka o tej potrawie pojawiła się w jednej z najstarszych, polskich książek kucharskich, czyli w "Kucharzu Warszawskim". Klasyczną recepturę odświeża Lena, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne". To pyszna i rodzinna propozycja.

Składniki:

1 l rosołu
100 g kiszonych ogórków
1 łyżka mąki pszennej
80 g śmietany 18 proc.
250 ml soku z kiszonych ogórków

Przygotowanie:
Do rosołu dodaję pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone i wlewam sok z kiszonych ogórków. W osobnym naczyniu rozprowadzam łyżkę rosołu ze śmietaną i jedną łyżką mąki. Zaprawiam tym ogórkową. Doprawiam ogórkową pieprzem.

A tak danie to opisano w "Kucharzu Warszawskim":
_ "Ugotować zwyczajnym sposobem rosół z paru funtów mięsa, dolać kwasu ogórkowego tyle aby był kwaskowaty, wrzucić dwa lub trzy pokrajane w kostkę kwaszone ogórki, gdy się pary razy zagotują, zaprawić pół kwartą kwaśnej śmietany, rozbitą z dwoma łyżkami mąki. Tę samą zupę można zrobić postną na smaku z włoszczyzny". _

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości