Trwa ładowanie...

Ogórkowa według przepisu z 1895 roku

Ogórkowa to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Gotowały ją już nasze praprababcie, a wzmianka o tej potrawie pojawiła się w jednej z najstarszych, polskich książek kucharskich, czyli w "Kucharzu Warszawskim". Klasyczną recepturę odświeża Lena, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne". To pyszna i rodzinna propozycja.

Ogórkowa według przepisu z 1895 rokuŹródło: www.przepisytradycyjne.pl
d1lli7g
d1lli7g

Ogórkowa to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Gotowały ją już nasze praprababcie, a wzmianka o tej potrawie pojawiła się w jednej z najstarszych, polskich książek kucharskich, czyli w "Kucharzu Warszawskim". Klasyczną recepturę odświeża Lena, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne". To pyszna i rodzinna propozycja.

Składniki:

1 l rosołu
100 g kiszonych ogórków
1 łyżka mąki pszennej
80 g śmietany 18 proc.
250 ml soku z kiszonych ogórków

Przygotowanie:
Do rosołu dodaję pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone i wlewam sok z kiszonych ogórków. W osobnym naczyniu rozprowadzam łyżkę rosołu ze śmietaną i jedną łyżką mąki. Zaprawiam tym ogórkową. Doprawiam ogórkową pieprzem.

A tak danie to opisano w "Kucharzu Warszawskim":
_ "Ugotować zwyczajnym sposobem rosół z paru funtów mięsa, dolać kwasu ogórkowego tyle aby był kwaskowaty, wrzucić dwa lub trzy pokrajane w kostkę kwaszone ogórki, gdy się pary razy zagotują, zaprawić pół kwartą kwaśnej śmietany, rozbitą z dwoma łyżkami mąki. Tę samą zupę można zrobić postną na smaku z włoszczyzny". _

d1lli7g
d1lli7g
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1lli7g
Więcej tematów