Kiedy i dlaczego warto spożywać mrożonki?
Zdrowe odżywianie to przede wszystkim dbanie o urozmaicenie spożywanych pokarmów. Im większa różnorodność tym większe szanse na dostarczenie naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Do wielu produktów mamy nieograniczony dostęp praktycznie przez cały rok. Wyjątek stanowią jedynie warzywa i owoce.
Każdego dnia powinniśmy spożywać około 300-400g warzyw. Ponieważ zimą dostęp do świeżych produktów jest bardzo ograniczony z pomocą przychodzą nam mrożonki, które powinny być stałym elementem codziennej diety w sezonie zimowym i wiosennym. Przygotowane w środku lata, wtedy kiedy ich wartość odżywcza była największa, jakość najwyższa, a smak najlepszy. Każda mrożonka w porównaniu z aktualnie dostępnymi warzywami „świeżymi" odznacza się znacznie większą wartością. Włoszczyzna w postaci gotowej mieszanki w foliowym woreczku jest dużo zdrowszym dodatkiem do zupy w porównani z warzywami pakowanymi w styropianowe tacki pod folią spożywcza. Długie przechowywanie warzyw zmniejsza ich jakość, a umyte i obkrojone z nadgniłych fragmentów marchewki zdecydowanie nie są dobrym pomysłem na surówkę.
Mrożenie to jedna z najlepszych metod utrwalania żywności. Straty witamin w porównaniu z np. suszeniem, cukrzeniem, soleniem lub marynowaniem są dużo mniejsze, a co najważniejsze mrożenie nie wymaga dodawania żadnych substancji konserwujących. Utrata witaminy C wynosi około 20% i wynika głównie z obróbki wstępnej przed mrożeniem, polegającej na blanszowaniu czyli krótkim ogrzaniu warzyw i owoców w wysokiej temperaturze. Możemy się więc cieszyć smakiem lata w środku zimy, zachowując jednocześnie większość walorów odżywczych, ale także smakowych.
Warto pamiętać o kilku zasadach dotyczących kupowania, przechowywania i spożywania warzyw i owoców w postaci mrożonej.
- Produkty mrożone kupujemy na samym końcu robienia zakupów. Dział z mrożonkami powinien być ostatnim miejscem naszej sklepowej wycieczki zanim udamy się do kasy. Warto zaopatrzyć się w torbę izotermiczną. Mamy wtedy większe szanse by mrożonka pozostała mrożonką do czasu jej przygotowania.
- Wybieramy warzywa mocno zmrożone, twarde i luźne w środku torebki. Mrożonka, która przypomina bryłę lodu nie nadaje się do spożycia. Jest to znak, że produkt był źle przechowywany i w mniejszym lub większym stopniu uległ rozmrożeniu. Wyjątek stanowią warzywa sprzedawane w postaci rozdrobnionej jak np. buraki puree lub szpinak w postaci liści, które przeważnie przypominają „taflę lodu". Każde rozmrożenie i ponowne zamrożenie obniża jakości produktu i może spowodować namnażanie się niebezpiecznych dla zdrowia bakterii.
- Mrożonki, które mamy zamiar zużyć w późniejszym czasie należy od razu włożyć do zamrażalnika. Warzywa i owoce mrożone przed przygotowaniem nie powinny być rozmrażane. Najlepiej od razu wrzucić mrożonkę do wrzątku, umieścić w piekarniku, na patelni lub w sitku do gotowania na parze.
Mrożonki to szybki sposób na zdrowe, niskokaloryczne i pożywne danie. Przygotowanie zupy wielowarzywnej zajmuje kilkanaście minut, ugotowanie fasolki szparagowej lub kalafiora to 5-8 minut, a tradycyjna marchewka z groszkiem pojawi się na naszym stole już po niecałych 10 minutach. Warzywa mrożone to ulubiony „fast food" nie tylko mój, jako dietetyka, ale także wielu Klientów poradni dietetycznej. Szybko, łatwo i przede wszystkim zdrowo. Zamówienie pizzy w porze obiadowej to minimum pół godzinnyoczekiwania a mieszanka warzyw wrzucona na patelnię będzie gotowa w kwadrans.
Nawet osoby o skromnych umiejętnościach kulinarnych poradzą sobie z przygotowaniem obiadu, w którego skład będzie wchodzić porcja mrożonych warzyw. Warzywna mrożonka może być samodzielnym posiłkiem, bazą do przygotowania orientalnej potrawy lub dodatkiem do dania obiadowego.
Warto więc pomyśleć o własnych zapasach w środku lata, by zimową porą cieszyć się smakiem ulubionych warzyw i owoców.
fot. Jochen Sand/Photodisc/Thinkstock