Kiedy i dlaczego warto spożywać mrożonki?

Zdrowe odżywianie to przede wszystkim dbanie o urozmaicenie spożywanych pokarmów. Im większa różnorodność tym większe szanse na dostarczenie naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Do wielu produktów mamy nieograniczony dostęp praktycznie przez cały rok. Wyjątek stanowią jedynie warzywa i owoce.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Każdego dnia powinniśmy spożywać około 300-400g warzyw. Ponieważ zimą dostęp do świeżych produktów jest bardzo ograniczony z pomocą przychodzą nam mrożonki, które powinny być stałym elementem codziennej diety w sezonie zimowym i wiosennym. Przygotowane w środku lata, wtedy kiedy ich wartość odżywcza była największa, jakość najwyższa, a smak najlepszy. Każda mrożonka w porównaniu z aktualnie dostępnymi warzywami „świeżymi" odznacza się znacznie większą wartością. Włoszczyzna w postaci gotowej mieszanki w foliowym woreczku jest dużo zdrowszym dodatkiem do zupy w porównani z warzywami pakowanymi w styropianowe tacki pod folią spożywcza. Długie przechowywanie warzyw zmniejsza ich jakość, a umyte i obkrojone z nadgniłych fragmentów marchewki zdecydowanie nie są dobrym pomysłem na surówkę.

Mrożenie to jedna z najlepszych metod utrwalania żywności. Straty witamin w porównaniu z np. suszeniem, cukrzeniem, soleniem lub marynowaniem są dużo mniejsze, a co najważniejsze mrożenie nie wymaga dodawania żadnych substancji konserwujących. Utrata witaminy C wynosi około 20% i wynika głównie z obróbki wstępnej przed mrożeniem, polegającej na blanszowaniu czyli krótkim ogrzaniu warzyw i owoców w wysokiej temperaturze. Możemy się więc cieszyć smakiem lata w środku zimy, zachowując jednocześnie większość walorów odżywczych, ale także smakowych.

Warto pamiętać o kilku zasadach dotyczących kupowania, przechowywania i spożywania warzyw i owoców w postaci mrożonej.

  • Produkty mrożone kupujemy na samym końcu robienia zakupów. Dział z mrożonkami powinien być ostatnim miejscem naszej sklepowej wycieczki zanim udamy się do kasy. Warto zaopatrzyć się w torbę izotermiczną. Mamy wtedy większe szanse by mrożonka pozostała mrożonką do czasu jej przygotowania.
    • Wybieramy warzywa mocno zmrożone, twarde i luźne w środku torebki. Mrożonka, która przypomina bryłę lodu nie nadaje się do spożycia. Jest to znak, że produkt był źle przechowywany i w mniejszym lub większym stopniu uległ rozmrożeniu. Wyjątek stanowią warzywa sprzedawane w postaci rozdrobnionej jak np. buraki puree lub szpinak w postaci liści, które przeważnie przypominają „taflę lodu". Każde rozmrożenie i ponowne zamrożenie obniża jakości produktu i może spowodować namnażanie się niebezpiecznych dla zdrowia bakterii.
    • Mrożonki, które mamy zamiar zużyć w późniejszym czasie należy od razu włożyć do zamrażalnika. Warzywa i owoce mrożone przed przygotowaniem nie powinny być rozmrażane. Najlepiej od razu wrzucić mrożonkę do wrzątku, umieścić w piekarniku, na patelni lub w sitku do gotowania na parze.

Mrożonki to szybki sposób na zdrowe, niskokaloryczne i pożywne danie. Przygotowanie zupy wielowarzywnej zajmuje kilkanaście minut, ugotowanie fasolki szparagowej lub kalafiora to 5-8 minut, a tradycyjna marchewka z groszkiem pojawi się na naszym stole już po niecałych 10 minutach. Warzywa mrożone to ulubiony „fast food" nie tylko mój, jako dietetyka, ale także wielu Klientów poradni dietetycznej. Szybko, łatwo i przede wszystkim zdrowo. Zamówienie pizzy w porze obiadowej to minimum pół godzinnyoczekiwania a mieszanka warzyw wrzucona na patelnię będzie gotowa w kwadrans.

Nawet osoby o skromnych umiejętnościach kulinarnych poradzą sobie z przygotowaniem obiadu, w którego skład będzie wchodzić porcja mrożonych warzyw. Warzywna mrożonka może być samodzielnym posiłkiem, bazą do przygotowania orientalnej potrawy lub dodatkiem do dania obiadowego.

Warto więc pomyśleć o własnych zapasach w środku lata, by zimową porą cieszyć się smakiem ulubionych warzyw i owoców.

fot. Jochen Sand/Photodisc/Thinkstock

Polecamy również:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce