Historia hot dogów, czyli skąd się wziął "gorący pies"

Hot dogi, który zwykle kojarzą nam się z amerykańską budką z fast foodami, tak naprawdę pochodzą z Niemiec. Tradycyjne, francuskie, w cieście kukurydzianym - sposobów na przygotowanie pysznych bułek z kiełbaskami są dziesiątki. Poznajcie kilka ciekawostek dotyczących hot-dogów oraz porady, jak najlepiej je przygotować.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 5Sukces kiełbaski i bułki

Obraz
© 123RF.COM

Hot dogi, które zwykle kojarzą nam się z amerykańską budką z fast foodami, tak naprawdę pochodzą z Niemiec. Tradycyjne, francuskie, w cieście kukurydzianym - sposobów na przygotowanie pysznych bułek z kiełbaskami są dziesiątki. Poznajcie kilka ciekawostek dotyczących hot-dogów oraz porady, jak najlepiej je przygotować.

/ 5Niemieckie parówki w Ameryce

Obraz
© 123RF.COM

Geneza ich powstania sięga aż 1478 roku, gdy we Frankfurcie nad Menem powstały pierwsze parówki. Inna z historii głosi, że to rzeźnik Johann Georghehner w 1600 roku wynalazł kiełbaski dachsund, czyli jamniki, które stały się popularne w Niemczech, a następnie wraz z imigrantami przybyły do Stanów Zjednoczonych. Wśród podróżujących był niejaki Charles Feltman, który w 1871 roku na Coney Island otworzył pierwszą budkę, w której serwował frankfurterki w bułce maślanej.

Nietypowa nazwa smakołyku wiąże się z kolejną ciekawą legendą. Podczas meczu polo Harry Stevans próbował sprzedawać parówki w bułkach, krzycząc _ Kupujcie jamniki, póki są gorące _. Jego rysownik nie był jednak pewny, jak zapisuje się "dachsund", dlatego na plakacie napisał po prostu: "hot dog". Wraz z upływem lat, hot-dog ewoluował i stawał się coraz bardziej popularny. Dziś ma nawet swoje święto, które przypada 4 lipca. Z tego powodu organizuje się konkursy jedzenia na czas - rekordzista pochłonął w ciągu 10 minut aż 69 sztuk!

/ 5Wydobyć smak

Obraz
© 123RF.COM

Klasyczny hot dog to pyszna i prosta przekąska, która bazuje na podstawowych składnikach: bułce, parówce lub kiełbasce, kilku warzywach i sosie. Aby wydobyć pełnię smaku z tej nieskomplikowanej przekąski, istotne jest jej odpowiednie doprawienie. Najbardziej tradycyjne wyjście, to udekorowanie hot-doga musztardą, ketchupem lub mieszanką jednego i drugiego. Fani eksperymentów mogą natomiast spróbować doprawić hot dogi w bardziej oryginalny sposób np. sosem musztardowo-paprykowym, papryczką piri-piri lub prażoną cebulką.

/ 5Hot dog na wiele sposobów

Obraz
© 123RF.COM

Mimo prostej receptury, do dziś powstaje mnóstwo wariacji na temat hot doga. W Tajlandii możemy spotkać się z corn dogiem, czyli parówką w cieście kukurydzianym, smażoną na głębokim tłuszczu, która serwowana jest na patyku. Kalifornijska wersja zwana danger dog bazuje na kiełbasie owiniętej w bekon z dodatkiem grillowanej cebuli oraz sosu chili con carne. Paryski hot-dog podawany jest w bagietce, zapiekany z serem, a jego smak podkreśla sos grzybowy. W Meksyku spotkamy się z parówką umieszczoną w chlebie talera, w którym znajduje się ponadto awokado, cebula, majonez i świeży ser. A oto przepis na polską wersję "gorącego psa".

/ 5Hot dog po polsku

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: podłużna bułka posypana makiem, parówka wołowa, świeży pomidor, pikle, cebula biała, papryczki jalapeno, musztarda, ketchup.

Sposób przygotowania: bułkę nacinamy do połowy i wrzucamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na ok. 10 min. W tym samym czasie wkładamy parówkę do wrzącej wody. Ugotowaną wkładamy do środka bułki, dodajemy pokrojonego w plasterki pomidora, dorzucamy pikle, pokrojoną w kostkę cebulę i mały kawałeczek papryczki jalapeno. Całość polewamy musztardą i ketchupem.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem. Unikniesz skoków cukru i problemów z trawieniem
Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem. Unikniesz skoków cukru i problemów z trawieniem
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika