Gotowanie na ekranie: królik duszony w warzywach

Jak oczarować gości, przyrządzając dietetyczne danie? To jest możliwe! Jerzy Sobieniak w studiu programu "Pytanie na śniadanie" przygotował królika duszonego w warzywach. Taki obiad niewątpliwie podbije podniebienia nie tylko tych, którzy chcą dbać o linię.

Jak oczarować gości, przyrządzając dietetyczne danie? Jerzy Sobieniak w studiu programu "Pytanie na śniadanie" przygotował królika duszonego w warzywach. Taki obiad niewątpliwie podbije podniebienia nie tylko tych, którzy chcą dbać o linię.

Składniki na 4 porcje: 4 tylne udźce królika, 120 g brokułów, 1 papryka czerwona, 1 czerwona cebula, 1 biała cebula, 80 g selera naciowego, 100 g marchewki, 100g kalafiora, 40 g selera, 4 ząbki czosnku, pieprz do smaku, kolendra, owoc jałowca, kmin rzymski. Wywar: 0,5 l wody, 1 marchew, 1/4 selera, 4 gałązki natki pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, czosnek.

Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania wywaru. Do małego rondelka wrzucamy warzywa i przyprawy, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez około 3 godziny. Odstawiamy na bok. Udźce królika myjemy pod wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kładziemy na dno naczynia żaroodpornego. Cebulę,paprykę, marchew i seler kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa. Oprószamy kolendrą, kminem i owocem jałowca. Zalewamy wcześniej przygotowanym i odcedzonym wywarem, a następnie dusimy około godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Co jakiś czas sprawdzamy, czy mięso jest miękkie. 20 minut przed końcem dorzucamy kalafior i brokuły.

Wybrane dla Ciebie

Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Idealny deser na słodkie zachcianki. Bez wyrzutów sumienia
Idealny deser na słodkie zachcianki. Bez wyrzutów sumienia