Mączka chleba świętojańskiego - E410

Mączka chleba świętojańskiego, to inaczej guma karobowa bądź karob. Jest to popularny emulgator, który odnajdziemy na wielu etykietach spożywczych – w dodatkach do żywności występuje pod symbolem E410. Choć nieufnie podchodzimy do tego typu oznaczeń, nie musimy obawiać się mączki świętojańskiej, ponieważ to substancja w pełni bezpieczna, ponadto naturalny karob ma wiele właściwości zdrowotnych. Czy wiesz jakich?

Obraz
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

Czym jest mączka chleba świętojańskiego?

Guma karobowa, to zmielone na proszek nasiona, znajdujące się w chlebie świętojańskim, a więc w strąkach szatańczyna strąkowego, czy inaczej drzewa świętojańskiego (znanego także jako drzewo karbowe lub ceratonia). Jest to wiecznie zielona roślina, rosnące w Indiach, Australii oraz krajach basenu Morza Śródziemnego. Drzewo to owocuje nawet przez 100 lat, a rocznie jest w stanie „wyprodukować” do 100 kilogramów strąków. Nic więc dziwnego, że substancję tą wykorzystuje się na szeroką skalę w różnych gałęziach przemysłu.

Karob ma lekko karmelowy aromat, który przypomina kakao, ponadto nie zawiera teobrominy i kwasu szczawiowego (utrudniającego przyswajanie cynku i wapnia), dzięki czemu stanowi dobrą alternatywę dla tradycyjnego kakao czy czekolady.

Ciekawostką jest fakt, że zmielone i wypalone nasiona drzewa świętojańskiego wykorzystywane są jako namiastka kawy, która nie zawiera kofeiny, a mimo to doskonale pobudza. Ponadto z owoców tego drzewa otrzymuje się melasę –karmelowy, gęsty syrop tzw. miód karobowy – zdrową alternatywę cukru.

E410 wykorzystuje się również jako zamiennik jajek i na jego bazie przygotowuje się ciasta i piecze chleb razowy. Guma karobowa to doskonały składnik żywnościowy dla osób będących na diecie – nie ma kalorii, nie zawiera orzechów, mleka, jaj, przez co jest wegetariańska i wegańska. Chętnie wykorzystują je mamy małych alergików – doskonale nadaje się do przygotowania deserów i ciast, ale nie tylko.

Zastosowanie E410

Mączkę chleba świętojańskiego popularnie wykorzystuje się w technologii żywności jako substancję zagęszczającą (żelującą), stabilizator i emulgator. Odnajdziemy ją w takich produktach, jak:

lody;

• polewy;

• lukier;

• modyfikowane mleko dla niemowląt;

• suszone warzywa i owoce;

• fermentowane produkty śmietanowe i ich substytuty zawierające żywe kultury bakterii;

• dżemy;

• galaretki;

• marmolady;

• sosy;

• przecier z kasztanów i jadalne kasztany w zalewie;

• owocowe produkty niskokaloryczne;

• żywność bezglutenowa oparta na zbożach;

• wyroby cukiernicze.

Czy mączka chleba świętojańskiego jest bezpieczna dla zdrowia?

Guma karobowa to substancja pochodzenia naturalnego – uzyskuje się ją z roślin, dzięki czemu uznaje się ją za nieszkodliwą – nie powoduje niebezpiecznych skutków zdrowotnych, znacznie przedawkowana może wywołać jedynie wzdęcia.

Głównym jej składnikiem jest naturalny polimer galaktomannany – nietrawiony w przewodzie pokarmowym, w całości wydalany. Ponadto mączka chleba świętojańskiego jest dość odżywcza – w 70 proc. składa się z węglowodanów takich jak cukry, skrobia i hemiceluloza, a w 15 proc. z wody. Pozostałe składniki karobu to 4-6 proc. białka i niewielka zawartość tłuszczu (ok. 0,5 proc.). Naturalna guma karobowa to bogactwo witamin: A, B2, B i D oraz składników mineralnych: wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i potasu.

Niegdyś ze względu na korzyści zdrowotne, wykorzystywano tę substancję w lecznictwie – obniżała poziom cholesterolu we krwi, poprawiała trawienie, powstrzymywała biegunki, leczyła kaszel, osteoporozę i działała przeciwbólowo. Dziś wiemy, że jest bezpieczna dla osób z celiakią i alergiami pokarmowymi, ponieważ nie zawiera glutenu i nie uczula. Jest doskonałym dowodem na to, że nie warto bać się tajemniczych symboli E, pod którymi często ukrywają się popularne i nieszkodliwe substancje naturalnego pochodzenia.

Czy wiesz, że..?

Mączka chleba świętojańskiego znalazła również zastosowanie w innych gałęziach przemysłu. W farmacji wykorzystywana jest jako składnik środków odchudzających i syropów na kaszel (działa wykrztuśnie). Ponadto jest składnikiem wiążącym karmę dla zwierząt. Gumę karbową odnajdziemy też w składzie detergentów i klejów.

Kornelia Ramusiewicz

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji