Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
W Polsce znajdziesz je w dziale z owocami egzotycznymi i być może nawet nie wiesz, ile zdrowia znajduje się w tym owocu rzuconym gdzieś pomiędzy ananasem a mango. Ten niepozorny owoc kryje w sobie nie tylko słodki smak, ale też cenne wartości.
Pomimo tego, że Polacy dopiero się do niego przekonują, w Chinach jest uprawiany od ponad 2000 lat. Liczi to mały owoc z charakterystyczną ciemnoczerwoną skórką, białym, miękkim miąższem i niejadalną pestką w środku. Na pewno nie raz widziałeś go w sklepie, gdzieś pomiędzy swoimi ulubionymi owocami i najwyższa pora, by wylądował w twoim koszyku na zakupy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pierogi wigierskie z białym serem i owocami. Chrupiący specjał z Podlasia
Naturalne wsparcie organizmu
Liczi to prawdziwa bomba witaminowa. W 100 gramach owoców znajduje się aż 71,5 mg witaminy C, czyli więcej niż w cytrynie. Dzięki temu liczi wspiera odporność i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Witamina C pomaga również w produkcji kolagenu, który wpływa na jędrność skóry i spowalnia procesy starzenia, więc jest liczi powinny się zainteresować szczególnie osoby którym zależy na młodym wyglądzie. Oprócz tego owoc zawiera miedź i potas, czyli składniki wspomagające pracę serca i ciśnienie krwi, a także błonnik, który reguluje trawienie i pomaga przy zaparciach.
Właściwości przeciwnowotworowe
Naukowcy z West China Hospital i Sichuan University zbadali ekstrakt z owocni tego owocu i odkryli, że zawarte w nim polifenole wykazują silne działanie antyoksydacyjne. Pomagają one usuwać z organizmu wolne rodniki, które odpowiadają za stres oksydacyjny – a ten z kolei może prowadzić do uszkodzeń komórek i rozwoju chorób, w tym nowotworów. Badania opublikowane w czasopiśmie "Toxicology and Applied Pharmacology" potwierdzają, że bogactwo naturalnych związków roślinnych obecnych w liczi może wspierać organizm w profilaktyce nowotworowej oraz spowalniać procesy degeneracyjne zachodzące w komórkach.
Jak jeść liczi?
Liczi ma słodki, lekko różany smak, który doskonale sprawdza się w deserach, ale również w daniach wytrawnych, jako akcent przełamujący ciężkie, słone potrawy, tak jak Polacy często używają śliwki. Ale jeśli nie czujesz się tak pewnie w kuchni, aby eksperymentować z liczi, to nie martw się. Możesz dodać je do sałatki, koktajlu, kompotu lub zjeść po prostu na surowo. Jednak pamiętaj, że znajdująca się w środku pestka, nie nadaje się do jedzenia. Dodatkowo, nie zaleca się także jedzenia liczi na czczo, ponieważ obecne w owocu związki mogą prowadzić do hipoglikemii, szczególnie u dzieci.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.