WAŻNE
TERAZ

Pożar bloków w Ząbkach. Dramat kilkuset osób

Sorbitol - E420

Często sprawdzając skład danego artykułu spożywczego w hipermarkecie, jesteśmy przerażeni ilością związków chemicznych o symbolu E. Występują one nawet w mrożonych lub suszonych warzywach i owocach czy w produktach przeznaczonych do spożywania przez dzieci. Czy powinniśmy odkładać produkty, które zawierają w składzie związki E? Nie zawsze. Niektóre z nich nie tylko nie są szkodliwe dla naszego organizmu, ale wykazują cechy wpływające pozytywnie na nasze zdrowie. Czy tak jest z E420, czyli sorbitolem?

Sorbitol - E420
Źródło zdjęć: © Fotolia

Sorbitol występuje na liście związków chemicznych dodawanych do produktów żywnościowych. Substancje te są dozwolone do użytku przez Komitet Naukowy Technologii Żywności oraz Unię Europejską. E420 widnieje w grupie związków z oznaczeniami E400-E499. Są to emulgatory, środki spulchniające, żelujące, itp.
Inna nazwa sorbitolu to syrop sorbitolowy. Dodawany do produktów spożywczych działa stabilizująco. Jest też substancją wypełniającą oraz działa jak słodzik o niskiej zawartości kalorycznej. Zatrzymuje również wilgoć w żywności, a także jest doskonałym nośnikiem.

Sorbitol jest organicznym związkiem chemicznym, bezbarwną substancją w formie kryształków. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie i ma słodki smak. Sorbitol otrzymuje się w wyniku redukcji glukozy, która wcześniej powstaje z syropu kukurydzianego. W środowisku naturalnym występuje również w wielu owocach, np. w jabłkach, czereśniach, winogronach czy w jarzębinie.

Sorbitol znajdziemy w składzie wyrobów cukierniczych oraz piekarniczych, a także w czekoladach i lizakach. E420 znalazł także swoje zastosowanie w gumach do żucia, suszonych owocach, niskokalorycznych deserach oraz w produktach używanych do smarowania pieczywa (np. serki kanapkowe). Występuje także w musztardach, sosach czy w niskoprocentowych likierach. Sorbitol używany jest również w procesie mrożenia ryb, mięczaków oraz skorupiaków. E420 jest słodzikiem o bardzo niskiej zawartości kalorycznej. W związku z tym jest często dodawany do produktów dietetycznych.

Sorbitol w produktach spożywczych znajdziemy także w:

  1. przetworach owocowych: marmoladach, dżemach, konfiturach,
  2. produktach mlecznych,
  3. płatkach śniadaniowych zbożowych,
  4. lodach,
  5. produktach kakaowych.

Inne zastosowanie E420

  1. produkcja detergentów,
  2. produkcja lakierów,
  3. produkcja żywic syntetycznych,
  4. farmaceutyka,
  5. kosmetyka.

Sorbitol w kosmetyce i farmaceutyce

Sorbitol stosuje się w produkcji różnego rodzaju kosmetyków. Znajdziemy go na etykietach sprayów do układania i pielęgnacji włosów, szamponów oraz płynów do higieny intymnej. Występuje także w pastach do zębów i balsamach do ciała.
Sorbitol znajdziemy również w składzie lekarstw. Ze względu na swoje właściwości przeczyszczające stosowany jest w produkcji leków na zaparcia i problemy układu pokarmowego.

Skutki uboczne stosowania E420

E420 nie powinien być przyjmowany przez kobiety w ciąży, kobiety karmiące i dzieci do 1. roku życia. Ze względu na swoje właściwości może powodować skutki niepożądane, np. biegunkę oraz wzdęcia. Stosowany w nadmiernych ilościach działa jak substancja przeczyszczająca. Skutki uboczne powstają jednak tylko w wyniku przyjęcia 25-30 g sorbitolu naraz. Takie dawki nie występują jednak w produktach spożywczych.

Magdalena Bury

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów