Sorbitol - E420

Często sprawdzając skład danego artykułu spożywczego w hipermarkecie, jesteśmy przerażeni ilością związków chemicznych o symbolu E. Występują one nawet w mrożonych lub suszonych warzywach i owocach czy w produktach przeznaczonych do spożywania przez dzieci. Czy powinniśmy odkładać produkty, które zawierają w składzie związki E? Nie zawsze. Niektóre z nich nie tylko nie są szkodliwe dla naszego organizmu, ale wykazują cechy wpływające pozytywnie na nasze zdrowie. Czy tak jest z E420, czyli sorbitolem?

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

Sorbitol występuje na liście związków chemicznych dodawanych do produktów żywnościowych. Substancje te są dozwolone do użytku przez Komitet Naukowy Technologii Żywności oraz Unię Europejską. E420 widnieje w grupie związków z oznaczeniami E400-E499. Są to emulgatory, środki spulchniające, żelujące, itp.
Inna nazwa sorbitolu to syrop sorbitolowy. Dodawany do produktów spożywczych działa stabilizująco. Jest też substancją wypełniającą oraz działa jak słodzik o niskiej zawartości kalorycznej. Zatrzymuje również wilgoć w żywności, a także jest doskonałym nośnikiem.

Sorbitol jest organicznym związkiem chemicznym, bezbarwną substancją w formie kryształków. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie i ma słodki smak. Sorbitol otrzymuje się w wyniku redukcji glukozy, która wcześniej powstaje z syropu kukurydzianego. W środowisku naturalnym występuje również w wielu owocach, np. w jabłkach, czereśniach, winogronach czy w jarzębinie.

Sorbitol znajdziemy w składzie wyrobów cukierniczych oraz piekarniczych, a także w czekoladach i lizakach. E420 znalazł także swoje zastosowanie w gumach do żucia, suszonych owocach, niskokalorycznych deserach oraz w produktach używanych do smarowania pieczywa (np. serki kanapkowe). Występuje także w musztardach, sosach czy w niskoprocentowych likierach. Sorbitol używany jest również w procesie mrożenia ryb, mięczaków oraz skorupiaków. E420 jest słodzikiem o bardzo niskiej zawartości kalorycznej. W związku z tym jest często dodawany do produktów dietetycznych.

Sorbitol w produktach spożywczych znajdziemy także w:

  1. przetworach owocowych: marmoladach, dżemach, konfiturach,
  2. produktach mlecznych,
  3. płatkach śniadaniowych zbożowych,
  4. lodach,
  5. produktach kakaowych.

Inne zastosowanie E420

  1. produkcja detergentów,
  2. produkcja lakierów,
  3. produkcja żywic syntetycznych,
  4. farmaceutyka,
  5. kosmetyka.

Sorbitol w kosmetyce i farmaceutyce

Sorbitol stosuje się w produkcji różnego rodzaju kosmetyków. Znajdziemy go na etykietach sprayów do układania i pielęgnacji włosów, szamponów oraz płynów do higieny intymnej. Występuje także w pastach do zębów i balsamach do ciała.
Sorbitol znajdziemy również w składzie lekarstw. Ze względu na swoje właściwości przeczyszczające stosowany jest w produkcji leków na zaparcia i problemy układu pokarmowego.

Skutki uboczne stosowania E420

E420 nie powinien być przyjmowany przez kobiety w ciąży, kobiety karmiące i dzieci do 1. roku życia. Ze względu na swoje właściwości może powodować skutki niepożądane, np. biegunkę oraz wzdęcia. Stosowany w nadmiernych ilościach działa jak substancja przeczyszczająca. Skutki uboczne powstają jednak tylko w wyniku przyjęcia 25-30 g sorbitolu naraz. Takie dawki nie występują jednak w produktach spożywczych.

Magdalena Bury

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji