Burgery z indyka z pomidorową salsą

Obraz

Składniki

  • 600 g mielonego mięsa indyka
  • 1/2 szklanki posiekanych szalotek
  • 1/4 szklanki posiekanej kolendry
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka tabasco
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 4 bułeczki
  • 4 liście sałaty
  • 8 podłużnych plastrów ogórka
  • sól i pieprz
    • Salsa:
  • 3 duże pomidory
  • garść posiekanych listków bazylii
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • 1 ząbek czosnku

Przepis

Salsa: pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę i odsączyć przez sitko. Przełożyć do miseczki i zmiksować z resztą składników.

Przepis

Mięso wymieszać z połową salsy, szalotkami, kolendrą, 3 łyżkami oleju, tabasco i kuminem. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać, a następnie uformować cztery kotlety. Usmażyć na łyżce oleju (przez około 8 minut, dwa razy przewracając w tym czasie). Pieczywo przekroić na pół i opiec. Na spodzie warstwami nakładać dodatki, mięso posmarować salsą i przykryć od góry drugą częścią bułki.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja