Cebularz
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 300 g mąki
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
- 12 g drożdży
- 150 ml ciepłej wody
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka plasterków bekonu
- sos czosnkowy
1. Do szklanki odlać odrobinę wody, dodać drożdże, łyżkę mąki i cukier.2. Dokładnie wymieszać i odstawić na bok na 15 min. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać wodę, zaczyn i sól.3. Z podanych składników ugnieść ciasto (można dosypać mąkę jeśli będzie zbyt kleiste). Ciasto zostawić w misce, przykryć ręcznikiem i odłożyć w ciepłe miejsce na godzinę.4. Cebulę, czosnek i bekon delikatnie podsmażyć.5. Z ciasta uformować placki (o grubości około 0,5 cm). Posmarować sosem czosnkowym Folwark. 6. Nałożyć porcję usmażonego farszu.7. Piec około 12 min w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C.
Przepis dodał użytkownik Kobi
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze